• Loes van Ruijven:
• Loes van Ruijven: "Het was een prachtige tijd." Foto: Etienne Hessels

Afscheidsinterview Loes van Ruijven

'Ik heb genoten van dit ambt'

Burgemeester Loes van Ruijven legt na ruim 12 jaar haar functie neer. "Ik heb hier zo'n prachtige tijd gehad. Ik kijk er met veel dankbaarheid op terug. De mensen hebben hart voor de gemeenschap."

Loes van Ruijven (65) had er al vele jaren in het openbaar bestuur opzitten voor ze in Lingewaal kwam. Ze was negen jaar lid van de gemeenteraad van Maasland, maakte twee termijnen deel uit van de Provinciale Staten van Zuid-Holland en was van 1999-2003 gedeputeerde voor die provincie. "Ik werd gevraagd voor die functies en wilde graag wat betekenen voor de gemeenschap." In 2005 werd ze door de Commissaris van de Koningin gevraagd om waarnemend burgemeester van Graafstroom te worden. "Het duurde maar een half jaar, maar ik heb daar een mooie tijd gehad. Op een dag liep ik terug naar het gemeentehuis van Bleskensgraaf en realiseerde me: 'dit is wat ik wil'." Daarmee kwam de voorspelling van een oom uit toen ze hooguit een jaar of twaalf was. "Hij zei: 'Loes, let op mijn woorden: jij wordt ooit burgemeester'. Mijn moeder had daar niet zoveel vertrouwen in. Ik was gek op groente en fruit. Daarom zei ze: 'Loes? Die trouwt met een groenteboer'. Dat gesprek ben ik nooit vergeten."

In december 2006 werd ze burgemeester van Lingewaal en genoot van alle facetten van haar werk. "Als burgemeester heb je een aantal rollen. Je bent voorzitter van raad en college. Je hebt de verantwoordelijkheid om de openbare orde en veiligheid te handhaven, je ontvangt gasten, bent het boegbeeld van de gemeente en bij onderscheidingen of wanneer een bedrijf het predicaat 'koninklijk' krijgt, vertegenwoordig je de koning. Daarnaast heb je vooral contact met de inwoners. Bij bezoeken, jubilea, bij evenementen, via de verenigingen. Ik heb genoten van al die gesprekken."

Loes van Ruijven - altijd tot in de puntjes verzorgd - voelde zich bij dat omvangrijke pakket als een vis in het water. Representatief bij de ontvangst van koninklijke gasten en andere hoogwaardigheidsbekleders, enthousiast als er wat te vieren viel, hartelijk in de contacten met de inwoners en nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. En passant zette ze de raden van Lingewaal en – twee jaar – Neerijnen met een glimlach naar haar hand. Maar er waren ook verdrietige momenten, benadrukt ze. Als inwoners dakloos raakten door een brand of wanneer zich huiselijke problemen voordeden. "En wanneer jonge mensen om het leven kwamen bij dodelijke ongevallen. Dat is de afgelopen jaren meerdere keren gebeurd. Dat greep me aan. Mensen worden weggerukt uit de vereniging, uit de samenleving waar ze een plek hadden."

De afgelopen jaren raakte ze onder de indruk van de inzet van de Lingewalers. "Er ontstaan hier zoveel mooie dingen. Dan gaat het niet alleen om een internationaal sportevenement als het KLM Open dat Lingewaal en de regio op de kaart zette, het zijn ook kleine initiatieven die een gemeenschap maken tot wat hij is." Enthousiast en met een brede lach vertelt ze over het initiatief van ouders van obs De Zandheuvel die Sinterklaas op het gemeentehuis lieten slapen – 'Er stond zelfs een bord te koop in de tuin' – en daar omheen allerlei activiteiten organiseerden. De ontwikkeling van het G-voetbal in Asperen, een naaiproject in Herwijnen, de realisatie van jeu de boulesbanen in Vuren en Herwijnen, een jaarmarkt in Heukelum of een buurtontmoetingsplek in Spijk, de activiteiten rond het Vliegeniersmuseum in Vuren – 'geweldig wat die mensen presteren' – de preventieteams waardoor naar haar indruk het aantal inbraken daalde, de indrukwekkende Stadswal in Heukelum en de sporthal in Asperen; Van Ruijven komt er niet over uitgepraat. "Ik doe nu mensen tekort, want er gebeurt zoveel. In elke kern. Daar word ik warm van." Dat geldt ook voor de mentaliteit van de bevolking. "Omzien naar de ander, zorg voor elkaar. Dat leeft hier. En dan die samenwerking. Ook tussen de verenigingen. Toen de muziekschool in Gorinchem verdween, verzorgden de gezamenlijke muziekverenigingen lessen aan de jeugd. Ook de Oranjeverenigingen en sportclubs zoeken elkaar op. Het feest voor het 25-jarig jubileum van Lingewaal was ook zo'n voorbeeld. Dat werd gedragen door mensen uit alle kernen met als slot een geweldig concert waar 1250 bezoekers op afkwamen. Nu met 'Dag Lingewaal' gebeurt hetzelfde. Het comité wilde het afscheid van Lingewaal niet zomaar voorbij laten gaan. Het toont de saamhorigheid van deze gemeenschap."
Dat afscheid is per 1 januari een feit. De gemeente gaat op in West Betuwe. Volgens burgemeester Van Ruijven is Lingewaal klaar voor de toekomst. Door het vaststellen van het Manifest van Lingewaal verrezen de afgelopen jaren in de kernen brede scholen, multi-culturele centra en gezondheidscentra. Voor haarzelf betekent de herindeling het einde van haar burgemeesterschap. "Ik ben twaalf jaar en een paar weken burgemeester geweest. Ik vond het mooi dat ik speciaal voor die twee weken herbenoemd ben voor een derde termijn. Ik ben niet bang in een zwart gat te vallen. Ik krijg nu meer tijd om na te denken wat ik nog allemaal wil doen. Maar in ieder geval heb ik meer gelegenheid om te lezen en tuinieren en concerten te bezoeken. Daarnaast ben ik nog actief als voorzitter van het Platform Zelfredzaamheid en ik ben vast van plan weer te gaan sporten, want dat is er de afgelopen jaren bij ingeschoten. Mijn man en ik blijven hier wonen. Dus veel contacten blijven bestaan, al wordt het natuurlijk anders nu ik geen burgemeester meer ben. Ik kijk dankbaar terug. Het was mede door de steun en het vertrouwen van college, raad en de ambtelijke organisatie en de fijne contacten met de inwoners een prachtige tijd."

'De mensen in Lingewaal hebben hart voor de gemeenschap.'