• Nald Rietbergen (midden) komt in plaats van André van der Leest (links) in de raad van VHL.
• Nald Rietbergen (midden) komt in plaats van André van der Leest (links) in de raad van VHL. Foto: André Bijl

Hertelling stemmen brengt Nald Rietbergen in de de raad

'Het is wat André, heel spijtig dit'

leerdam • Ook bij VHL Lokaal waren er forse verschuivingen, maar dat leidde niet tot personele wijzigingen. Nald Rietbergen had 134 voorkeurstemmen en kreeg er 39 bij, genoeg om op eigen kracht een raadszetel te verdienen. Bij VHL Lokaal kreeg Hans van den Berg 31 stemmen extra en kwam daardoor uit op 126 voorkeurstemmen. Beide politici trokken aan de bel, omdat ze vermoedden dat er fouten waren gemaakt bij het tellen van de voorkeurstemmen. Bij de 'lokalen' leek de hertelling vooraf het spannendst. Ali Keskin stond op 159 voorkeurstemmen, een paar extra stemmen zouden hem een zetel opleveren waarmee hij Hans van den Berg uit de raad zou knikkeren.

Rond negen uur is het een drukte van belang in de kleine zaal van Het Dak. Zo'n vijftien tellers doen hun uiterste best om onder het toeziend oog van burgemeester Bruinsma en griffier Balth de Winter de klus foutloos te klaren. "Ik heb mijn fractievoorzitter maar meegenomen om me te steunen", wijst Hans van den Berg op Wim van Dijk. Van den Berg trok zelf aan de bel, omdat hij op stembureau Huis ter Leede op nul stemmen was uitgekomen. "Volgens mij klopt dat niet. Ik weet dat in ieder geval mijn vrouw en familie daar op mij hebben gestemd." Als vierde op de lijst van VHL Lokaal is Van den Berg al zeker van een raadslidmaatschap. Hertelling kan hem extra stemmen opleveren. Maar zonder risico's is de telling niet, drie stemmen extra voor Ali Keskin betekent dat de nummer zeven van VHL Lokaal de plaats van Van den Berg overneemt. "Als ik niks had gezegd, had ik gewoon al in de raad gezeten. Maar we doen mee aan een landelijke proef. Dan moet het natuurlijk wel goed gaan", zegt Van den Berg. CDA-er Martine Visser die even langs komt, zorgt voor koffie en thee. "Voor de zenuwen."

Bij VVD-er Nald Rietbergen – nummer zes op de lijst – is iets soortgelijks aan de hand. Hij heeft op het stadskantoor nul stemmen gekregen. "Ik weet zeker dat daar mensen op mij gestemd hebben. Vandaar dat ik de gemeente op de hoogte heb gesteld." Ook Rietbergen krijgt gelijk: bij de 134 voorkeurstemmen die hij al had, komen er 39 bij – meer dan genoeg voor een zetel. Rietbergen wordt gefeliciteerd door burgemeester Tjerk Bruinsma en andere politici, zijn vrouw Gerry valt hem om de hals. "Ik ben zo trots op hem." Rietbergen popelt om aan de slag te gaan. "Ik had André van der Leest al gefeliciteerd, nu zit ik zelf in de raad. Ik heb een jaar of vijf in bestuur en steunfractie gezeten, mooi dat ik nu aan het werk mag. Er is genoeg te doen."

André van der Leest komt binnen, wordt op de hoogte gebracht en feliciteert zijn partijgenoot sportief. "Ik had graag doorgegaan als raadslid. Ik stond al in de startblokken, maar het is zoals het is. Ik blijf betrokken, zeker in de steunfractie of misschien als commissielid. Nee, het wethouderschap trekt me niet." Rietbergen: "André en ik hebben een goede band. Ik hoop dat hij mij met zijn kennis en ervaring blijft steunen." Burgemeester Bruinsma loopt even bij Van der Leest langs. "Het is wat André. Heel spijtig dit. Maar: je pakt het goed op."

Om vijf over tien geeft Bas van Wijk van het centrale stembureau de definitieve uitslag door aan burgemeester Bruinsma die op zijn beurt de tellers bedankt. De 39 stemmen van Nald Rietbergen blijken in eerste instantie naar een partijgenoot te zijn gegaan, terwijl de 31 stemmen van Hans van den Berg bij het stapeltje van lijsttrekker Teus Meijdam terecht waren gekomen. Bruinsma is blij dat de stemmen kloppen. "Het blijft mensenwerk. Fijn dat we nu de juiste uitslag hebben. Het recht moet zijn loop hebben." De burgemeester is nog altijd blij met het systeem om de stemmen centraal te tellen. "Maar ik heb het ministerie wél laten weten dat het handiger is om het proces verbaal voortaan pas maandag op te laten maken. Politici hebben dan wat langer tijd om bij mogelijke fouten aan de bel te trekken."

André Bijl