• Tandarts Erwin van Wijk: 'Iedere patiënt is uniek.'
• Tandarts Erwin van Wijk: 'Iedere patiënt is uniek.' Foto: Janneke Boogaard

Het wow-effect in de tandartsstoel

culemborg • Tandheelkundig Centrum Parijsch heeft afgelopen week een gloednieuw pand betrokken. Het is een stuk groter dan de oude praktijk. Toch is groei geen doel.

Nieuwbouw kwam voor de eigenaren Erwin en Ilona van Wijk in beeld toen bleek dat een eigen pand financieel net zo aantrekkelijk was geworden als doorgaan met huren. Daarmee konden ook meteen een aantal wensen tot uitvoering gebracht worden. Zo is er in het nieuwe pand aan de Pascalweg ruimte om rustig een behandelplan door te spreken, een aparte fotostudio en een grote open ruimte die speciaal is ingericht voor kinderen. Ook zijn er nu twee wachtruimtes. Van de metersgrote foto van lentebloesem zou je zelfs nog vrolijk worden als je kiespijn hebt.

Erwin vertelt: "Onze praktijk bestaat uit drie delen: een algemene tandartsenpraktijk, een kinderpraktijk en onze expertkliniek op het gebied van implantaten en gebitsrestauratie. Na de verhuizing hebben we niet meer behandelstoelen, maar wel bijna twee keer zoveel oppervlakte. Dat werkt ontzettend fijn en geeft rust, ook voor de patiënten."

En dat past weer precies in de filosofie die Erwin en Ilona bij de start, bijna dertien jaar geleden, al hadden. "Tandarts is een technisch uitdagend vak, maar je moet niet vergeten dat er ook nog een mens in de stoel zit. Onze missie is om voor een patiënt van ieder bezoek een 'wow-ervaring' te maken. Dat klinkt misschien gek voor een tandarts, maar door een persoonlijke benadering kan ik zorgen dat iemand blij weggaat, ook al heb ik net zijn kies getrokken. Al is het voor mij de tienduizendste kies, voor die persoon is het misschien de eerste. Ook door 's avonds nog even te bellen hoe het gaat als iemand een ingrijpende behandeling heeft gehad, of te luisteren naar iets wat hij of zij heeft meegemaakt, maak je het verschil."

Deze benadering sloeg vanaf het begin aan. "Al snel hadden we een wachtlijst. We wilden niet dat we 'exclusief' zouden worden, dus kozen we voor groei." De patiënten komen uit de wijde omtrek van Culemborg. Een belangrijk deel wordt doorverwezen door collega's. Inmiddels werken er 20-25 medewerkers onder wie vijf tandartsen. "Het team is ons belangrijkste kapitaal. We vinden het belangrijk dat ook zij een gastvrije houding hebben richting patiënten."

De ruime openingstijden - zes dagen per week, een aantal ochtenden vanaf 7:00 uur en enkele avonden - zijn zowel voor het personeel als voor de patiënten een pré. Die ruime tijden maken ook dat er nog enige ruimte is voor nieuwe patiënten. De nieuwe locatie is makkelijk bereikbaar en er is ruim voldoende parkeergelegenheid.


q tcparijsch.nl

Janneke Boogaard