donderdag 13 december

Kunstlezing
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunsthistorica Thea Willemsen geeft lezing n.a.v. de expositie 'Ik, Maria van Gelre' in museum Het Valkhof in Nijmegen. Hertogin Maria van Gelre (1380-1428) werd geboren als Marie d'Harcourt en leefde aan het Franse Hof. In 1405 trouwde ze met Reinoud IV, hertog van Gelre. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Kerstmarkt
16:00-20:00, Leerdam, Lingebolder. Op ASVZ-locatie Lingebolder vindt weer een kerstmarkt plaats. De markt is open van 16:00 tot 20:00 uur. Mensen die nog een kraam willen reserveren, kunnen contact opnemen met Madelene Boender via mboender@asvz.nl of 06-12217422.

Schotse foto's in De Schaapskooi
20:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. Leo Vogelenzang geeft op uitnodiging van natuur- en vogelvereniging De Vijfheerenlanden een dialezing in natuurcentrum De Schaapskooi. Titel: 'Natuurfotografie in Schotland'. Vogelenzang is van huis uit een bioloog, om precies te zijn: biologiedocent. Na vervroegde pensionering verhuisde hij naar Drenthe, een prima stek voor een natuurliefhebber, Vogelenzang fotografeert al ruim 45 jaar. Schotland is één van zijn meest favoriete reisbestemmingen. De serie foto's die aanwezigen deze avond te zien krijgen, is samengesteld uit het werk van meerdere jaren. De avond begint om 20:00 uur en duurt tot 22:00 uur. De entree is gratis, maar er is wel een verloting om uit de kosten te komen. De Schaapskooi is te vinden aan de Overheicop 15 in Schoonrewoerd. www.natuurcentrum.nl

vrijdag 14 december

Kerstmiddag
16:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert weer haar jaarlijkse kerstmiddag voor haar leden en donateurs in het wijkgebouw. De zaal is open om 16:30 uur, de middag begint om 17:00 uur en duurt tot ongeveer 20:00 uur. Deze middag is gratis voor leden en donateurs van de wijkvereniging. Introducees betalen 5 euro. Er is muziek van Just For Fun. Aanmelden kan tot maandag 10 december bij: Rika Holtjer via 0345-615882 of Martha Middelkoop via 0345-617050. Of per e-mail via info@wijkverenigingwestend.nl.

Bingoavond
19:00, Herwijnen, Schoutensteeg 4. IJsclub D'n Ouwe Wiel organiseert een bingoavond in het clubgebouw in Herwijnen. De deuren gaan om 19:00 uur open, de bingo begint om 20:00 uur.

Kerstconcert
19:30, Leerdam, Grote Kerk. Het Urker Mannenkwartet verzorgt een kerstconcert in de Grote Kerk in Leerdam. Het Urker Mannenkwartet bestaat uit vier Urker vrienden: Jan Loosman (eerste tenor), Johan Baarssen (tweede tenor), Klaas Pasterkamp (bariton) en Bert van Slooten (bas). De leden van het kwartet hebben veel ervaring opgedaan als solisten bij onder andere het Urker Mannenkoor Hallelujah en het Urker visserskoor Crescendo. Het programma in Leerdam bestaat uit geliefde kerstliederen, er is ruimte voor samenzang onder begeleiding van organist Harry van Leeuwen. Dirigent Gerwin van der Plaats zal daarnaast op het fraaie Witte-orgel improviseren op bekende kerstliederen. Het concert begint om 20:00 uur, de deuren gaan open om 19:30 uur. Entree is voor volwassenen 10 euro, kinderen tot en met 16 jaar 5 euro. Koffie, thee en limonade is gratis. Er zijn ook kaarten verkrijgbaar bij de ingang van de kerk, maar ook via deze website: www.cgk-culemborg.nl/kerstconcert.

Kerstzangavond
20:00, Hellouw, hervormde dorpskerk. De zussen Cornelia en Arinda van Bruchem zullen tijdens een kerstzangavond in Hellouw een aantal stukken ten gehore brengen op viool en panfluit. Er zingt een koor onder leiding van Tineke Trappenburg. Dominee A.J. Hagedoorn hoopt een meditatie verzorgen en er is ook samenzang.

LingeFilm: 'The Children Act'
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de film 'The Children Act' te zien. Voorafgaand is er een inleiding door Martine de Vries, kinderarts en hoogleraar medische ethiek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

zaterdag 15 december

Bingo
19:30, Opijnen, hervormd centrum. De bingocommissie organiseert een bingoavond in Maranatha. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels, kalkoenschotels, slagroomtaarten en dergelijke. Aan het eind van de avond wordt gespeeld om de hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk in het dorp. De zaal gaat om 19:00 uur open en er staat een gratis kopje koffie klaar voor iedere bezoeker.

Kooravond
19:00, Geldermalsen, gereformeerde kerk. Drie koren en een damesensemble geven in de gereformeerde kerk in Geldermalsen een concert. Ruim tachtig zangers vertonen hun kunsten. Er zijn deze avond zo'n dertig liederen in totaal te beluisteren. Twee gemengde koren, Singsation uit Geldermalsen en Crescendo uit Opijnen treden achter elkaar op met in totaal vijftien bekende en onbekende liederen. Van musicalliedjes, kerstmuziek, spirituals tot Afrikaanse liederen: van alles komt voorbij. Ook Fruit Unlimited geeft een optreden en damesensemble Effair is present. Zowel het koor als het ensemble laten Nederlandstalige en Engelse liederen en ook kerstliederen horen. Het concert begint om 19:30 uur, de kerk is open vanaf 19:00 uur. Entree is slechts 5 per persoon, inclusief twee consumpties. In de pauze is er koffie en thee en na afloop Glühwein.

Kerstconcert
19:30, Leerdam, gereformeerde kerk De Hoeksteen. Stedelijk Leerdams mannenkoor Zang en Vriendschap en koninklijke stedelijke muziekvereniging Kunstliefde en Vriendschap geven samen een kerstconcert in gereformeerde kerk De Hoeksteen in Leerdam. De aanvang is 20:00 uur, de zaal is open 19:30 uur. Collecte aan de uitgang.

Kerstconcert IKK
20:00, Leerdam, Grote Kerk. Kerstconcert IKK rond het thema 'Een groot en machtig wonder'. Het Interkerkelijk Koor Nieuwpoort-Langerak nodigt mensen uit om mee te luisteren, mee te zingen en mee te genieten van het aloude kerstverhaal. Met medewerking van Lianne Laurens, fluit; Hendrik van Veen, orgel; Kees de Bruin, vleugel en Che Vanno, strijkersensemble. Solist is Robert Molenaar. Entree: 10 euro, kaarten verkrijgbaar bij christelijke boekhandel de Fakkel Leerdam of via www.ikknieuwpoort-langerak.nl. Bij de kerk: 12,50 euro.

'De Wilde Stad'
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Natuurfilm 'De Wilde Stad'. Met onverwachte en spannende ontmoetingen tussen mensen en dieren, gefilmd door de ogen van dieren. Prachtige beelden van de stad en de natuur in Amsterdam. De avond is georganiseerd door Natuurorganisatie IVN West-Betuwe. Entree: 5 euro (3 euro voor kinderen t/m 12 jaar), voor leden van IVN gratis.
www.ivn.nl/afdeling/west-betuwe

Kerstdraaiavond
20:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Kerstdraaiavond in De Krooshof. Er is van alles te winnen: van vlees en levensmiddelen tot saus en drank. Alle bezoekers krijgen een gratis lot, waarmee een gourmetstel is te winnen. Tevens is de schiettent weer aanwezig. De zaal gaat om 20:00 uur open.

LingeFilm: 'Doris'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont 'Doris', de Nederlandse midlife-romcom. Doris (Tjitske Reidinga) is een gescheiden vrouw van 45 jaar met twee kinderen. Haar financiën lopen niet zo best. Het zoeken naar een nieuwe baan lukt niet echt. Haar ex vertrekt naar het buitenland en haar vader overlijdt: nee, zij zit niet heel best in haar vel. Maar zoals het hoort in een romantische komedie: alle problemen worden opgelost en zij komt er zelf veel sterker uit. Ook op zondag 16 december te zien.

zondag 16 december

Vogelexcursie
09:00, Vianen, parkeerplaats Benedictushof 132. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een vogelexcursie naar de Flevopolder. De deelnemers rijden naar de vogelkijkpost boven café De Oostvaarder in Almere, met uitzicht op de Oostvaardersplassen. Eduard Polfliet is de gids, meer informatie over de excursie is te verkrijgen via 06-52095622 of eduardpolfliet@casema.nl. Vertrek om 09:00 uur vanaf parkeerplaats Benedictushof 132 in Vianen.

Sing-in
19:00, Leerdam, Nederlands gereformeerde kerk. Sing-in in Leerdam, iedereen die van Opwekkingsliederen houdt is welkom. Thema: 'Van donker naar licht'. Het programma vermeldt naast Opwekking ook liederen van Sela, Brian Doerksen en Michael W. Smith. De sing-in begint om 19:30 uur, de deuren zijn open vanaf 19:00 uur. Geen entree, wel een deurcollecte. Na afloop is er gelegenheid om na te praten. Er is koffie, thee en frisdrank.

maandag 17 december

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open, deze keer kunnen bezoekers samen een kerststukje maken. Iedereen is verder gewoon welkom voor een kop koffie of een praatje. Op maandag 24 en 31 december is de Bop gesloten. Op maandag 7 januari is de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar, dan is er een nieuwjaarscabaret met Roel Zondag.

Kerstdiner Heukelum
11:45, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Open eettafel vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen weer uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het kerstdiner worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 14 december bij Lieneke van Bommel via 0345-630595.

dinsdag 18 december

Over Betuwse gewoonten
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil zijn deze keer de gebroeders Kusters te gast, om te vertellen over Betuwse taal en Betuwse gewoonten. Inloop vanaf 09:30 uur.

Kerstdiner Vuren
11:00, Vuren, dorpshuis De Koels. Open eettafel vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Vanaf 11:00 uur zijn er gezelschapsspelletjes. Rond 12:30 uur zal het kerstdiner worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 14 december bij Dicky van Zandwijk via 0183-631102.

Kerstdiner Herwijnen
11:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Open eettafel vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 14 december bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

Kerstdiner Spijk
11:45, Spijk, dorpshuis De Lindehof. Open eettafel-vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het kerstdiner worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk zaterdag 15 december bij het dorpshuis via 0183-563856.

woensdag 19 december

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Koffietafel Vrouwen van Nu
18:00, Herwijnen, De Poort. Koffietafel en aansluitend kerstviering met medewerking van een ensemble van muziekvereniging Wilhelmina bij Vrouwen van Nu afdeling Herwijnen in dorpshuis De Poort. Inloop maaltijd vanaf 17:30 uur. Start maaltijd 18:00 uur. Opgeven kan tot 15 december via 0418-581854. Eigen bijdrage: 10 euro, introducés welkom. Eigen bijdrage voor uitsluitend het avondprogramma vanaf 20:00 uur: 5 euro.

Kerstconcert
20:00, Leerdam, Lutherse kerk. Kamerkoor LingeVocaal zingt met dirigente Marilou Krouwel sfeervolle kerstliederen in de Lutherse Kerk aan de Nieuwstraat in Leerdam. De koorzang wordt afgewisseld door klassiek gitaarspel van Kees Walravens. Deze professionele gitarist voert een prachtig programma uit met onder meer het gevoelige 'Lagrima' van de Spaanse componist Francisco Tarréga en kleurrijke werken van de Braziliaanse componist Heitor Villa Lobos. LingeVocaal klinkt nu eens ingetogen in een lied als 'Entre le boeuf', dan weer vreugdevol in de bekende Engelse melodie 'Ding dong merrily on high'. Na afloop van het concert, dat geen pauze kent, is iedereen nog welkom om na te praten. Toegangskaarten kosten 7,50 euro, inclusief één consumptie. Reserveren is aanbevolen, dit kan via info@lingevocaal.nl of 0345-615442. www.lingevocaal.nl

donderdag 20 december

Kerstviering
18:15, Zijderveld, basisschool Heredium. Jaarlijkse kerstviering van basisschool Heredium. Opgeven kan via het ouderportaal van de school. Of via 0345-641767 (graag buiten de lestijden). De zaal gaat open om 18:15 uur, de start is om 18:30 uur.

vrijdag 21 december

Kerstmarkt
19:00-22:00, Rumpt, dorpshuis Albertine. Muziekvereniging Voorwaarts uit Rumpt organiseert een kerstmarkt. Er zijn verschillende kraampjes met leuke spullen. Ook is er een hapje en een drankje verkrijgbaar. De allerkleinsten kunnen met de kerstman op de foto. Voorwaarts en Musicool zorgen voor de muzikale omlijsting.

Kerstconcert
19:30, Asperen, Grote Kerk. Vrouwenkoor Voces Feminae uit Gorinchem geeft haar eerste kerstconcert in Asperen. Er staan bekende en ook minder bekende klanken van Rheinberger, Fauré, Dyson, Rutter, Boyd en Mendelssohn op het programma. Daarnaast worden er een aantal kerstliederen gezongen met samenzang. De avond staat onder leiding van José Marchal-Donkersloot. Het orgel wordt bespeeld door Nico Blom. Het concert begint om 20:00 uur in de Grote Kerk in Asperen. De deuren gaan om 19:30 uur open. Toegang 18 jaar en ouder: 10 euro, 12 tot 18 jaar: 7,50 euro. Tot 12 jaar gratis. Er is koffie, thee en wat fris verkrijgbaar. Meer informatie is te vinden op de website. www.vocesfeminae.nl.

Kerstconcert Voces Feminae
20:00, Asperen, Grote kerk. Vrouwenkoor Voces Feminae, onder leiding van José Marchal-Donkersloothaar, houdt eerste kerstconcert. De kerk is open vanaf 19:30 uur. Het belooft een prachtige avond te worden met onder andere muziek van Josef Rheinberger. Daarnaast worden er een aantal Christmas Carols gezongen met samenzang. Kaarten voor volwassenen kosten 10 euro en voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar 7,50 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis komen luisteren. Consumpties zijn inbegrepen.
www.vocesfeminae.nl

GO: 'Radiance'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Bij stadspodium GO is de film 'Radiance' te zien, de nieuwe film van de gerenommeerde Japanse regisseur Naomi Kawase ('An', 'Still the water'). Entree is 7,50 euro. Reserveren kan via de website.
www.go-leerdam.nl