Het oude Leerdam maakt plaats voor zuigeling Vijfheerenlanden

Een lach en een traan in Leerdams Hofje

leerdam • Het werd in het Hofje dan ook een afscheid met een lach en een traan. Zaken werden er nauwelijks meer gedaan, al besloot de raad nog wel om de voorkeurstemmen op twee stembureaus voor alle zekerheid toch maar te hertellen. Maar verder was het afscheid nemen wat de klok sloeg. In het bijzijn van oud-raadsleden, oud-wethouders en de oud-burgemeesters Dick Corporaal en Rinus Houtman die vanwege zijn verjaardag uit volle borst werd toegezongen. Commissaris van de Koning Jaap Smit nam met een videoboodschap afscheid van de raad en wenste Leerdam in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden in Utrecht een 'allerbeste toekomst' toe. "We raken elkaar niet uit het oog."

Griffier Balth de Winter gaat met pensioen en werd daarom in het zonnetje gezet. De Winter was de man die de Leerdamse raadspleinen bedacht en de politici met raad en daad terzijde stond. "Je legde ze in de watten met koekjes en water met citroen", constateerde burgemeester Tjerk Bruinsma. "Je was bij nacht en ontij onze toehoorder, zelfs op vakantie stond je voor ons klaar", zeiden de raadsleden in koor. Martine Visser sprak De Winter toe namens de hele raad. "De raad is een kippenhok met een paar kippen (vrouwen) en voor de rest allemaal hanen die aan elkaar gewaagd waren. En jij Balt was de opperhaan."

Veel raadsleden keren niet terug in de nieuwe gemeenteraad van Vijfheerenlanden, dus zwaaiden ze ook elkaar uit. "Jullie waren kanjers."

Nico's rap

Nico Gros gooide er voor de gelegenheid een geheel eigen rap uit: "Leerdam, het stadje aan de Linge, daar gebeuren mooie dingen; Met allemaal gewone mensen, en al hun dromen en wensen; Niet meer zelfstandig, is dat nou zo handig; Met een nieuw bestuur, wordt dat niet te duur; Nieuwe raad ga maar los, helaas zonder fractie Gros; Helaas geen Ali B, maar gewoon Nico G."

Harry Wolting (ChristenUnie) en Matteo de Visser (SGP) wezen op de Bijbel als het richtsnoer van het politiek handelen van hun partijen, terwijl De Visser vaststelde dat er een eind komt aan een tijdperk. "De zelfstandige gemeente Leerdam is geschiedenis." VVD-er André van der Leest was minder emotioneel. "Leerdam blijft gewoon Glasstad aan de Linge. Zo dramatisch is het allemaal niet."

Herinnering

Diverse raadsleden brachten Zejnal Tosun in herinnering die in maart 2017 op 70-jarige leeftijd overleed en vanaf 2002 deel uitmaakte van de raad. "Dat was een heel emotioneel moment. Hij stond nog zo actief in het leven. Hij bedankte aan het einde van elke vergadering alle aanwezigen voor hun inbreng", herinnerde burgemeester Tjerk Bruinsma zich. En partijgenoot Berry Verwijmeren: "Ik kende Zejnal dertig jaar. Vanavond is hij er niet bij. Dat stemt mij weemoedig."

Stemmingen

Na de toespraken was het tijd voor cabaret. Mirjam Gosselink maakte onder treurmuziek haar entree in het Hofje. Kleuren symboliseerden volgens haar de stemmingen rond het 'einde' van Leerdam.

Het sombere zwart vanwege het afscheid, daarna de blauwe berusting, het geel van het loslaten – 'er is nu ook ruimte voor nieuwe dingen' - en het rood van de toekomst. Wat vooral gesymboliseerd werd door de pasgeboren zuigeling Vijfheerenlanden die in een poppenwagen door het propvolle Hofje karde.

En toen waren er de afscheidscadeautjes. Een Koninklijke Onderscheiding was alleen voor Ali Keskin weggelegd, alle andere raadsleden kregen een glazen herinnering. "Als u die draagt, is het voor iedereen duidelijk waar u vandaan komt", legde burgemeester Bruinsma uit. Ook kregen alle raadsleden een actietekening van de politieke arena waar ze zich jarenlang inzetten voor de inwoners. Waarna bestuurlijk Leerdam letterlijk en figuurlijk het laatste Leerdamse kaarsje uitblies. Einde van een tijdperk, op naar een nieuw begin.

André Bijl