SGP trekt zich terug vanwege mogelijke koopzondag

Brede coalitie voor West Betuwe

geldermalsen • Deze coalitie steunt op 17 van de 31 zetels. Opvallend is dat de SGP – samen met Dorpsbelangen winnaar van de verkiezingen en goed voor vijf zetels – ontbreekt. Breekpunt ook in West Betuwe: de koopzondagen. Het advies van de informateur is om op basis van een aantal gespreksrondes te komen tot een brede coalitie die zoveel mogelijk een afspiegeling vormt van de bevolking van de nieuwe gemeente. Belangrijk punt tijdens de onderhandelingen waren de koopzondagen. "Bijna alle partijen hebben aangegeven het beter te vinden de zondagsopenstelling niet op te nemen in een coalitieakkoord, maar als vrije kwestie aan te merken. Concreet betekent dit dat alle 31 raadsleden van West Betuwe hierover gaan debatteren als dit onderwerp in de raad op de agenda komt", aldus Kallen.

"We hebben gekeken naar de uitslag van de verkiezingen en naar de programma's. De kwestie van de zondagsrust bleef boven de markt hangen. Dat bleek tijdens de gesprekken steeds weer een beladen onderwerp. Dus daar moesten we wat mee", zegt Ed Goossens, fractievoorzitter van Dorpsbelangen. "Uiteindelijk wilden negen van de tien partijen van de zondagopenstelling een vrije kwestie maken, zodat de raad vrij was om hierover een besluit te nemen. De SGP kon daar niet in mee gaan." Goossens vindt het jammer dat de SGP is afgehaakt. "Heel spijtig. We hebben de afgelopen periode in Geldermalsen prima samengewerkt. We konden het goed met elkaar vinden. Het is een bestuurspartij die graag mee wil doen en ze hadden een goede verkiezingsuitslag. We hebben verschillende opties bekeken, maar we kwamen er niet uit. Daarop heeft de SGP zich in goed overleg teruggetrokken. Jammer." Goossens noemt de nieuwe club – met lokalen, een christelijk blok en Groen Links als verrassende nieuwkomer – een goede afspiegeling van de inwoners van West Betuwe. Opmerkelijk is het ontbreken van partijen als VVD, PvdA en D66. "De PvdA heeft aangegeven langer na te willen denken over deze coalitie, maar wij willen nu doorpakken", zegt Goossens die benadrukt dat de formatie geen gelopen race is. "De andere partijen hebben we niet buitenspel gezet. Als we er niet uitkomen, zijn er nog verschuivingen mogelijk."

SGP-voorman Lourens van Bruchem is verdrietig door de uitkomst van de onderhandelingen. "We wilden graag verder met Dorpsbelangen en CDA. Die partijen wilden op hun beurt ook met ons samenwerken. Wij wilden graag meedoen om van West Betuwe een mooie, groene gemeente te maken. Uiteindelijk werden we het niet eens over de koopzondag. Van beide kanten zijn we ver gegaan. Dorpsbelangen had in haar verkiezingsprogramma beloftes gedaan. Maar wij ook. We gunnen de ondernemers hun zondagsrust. Ondernemers hebben vanwege ons standpunt over de koopzondag op ons gestemd. Dan kunnen we onze beloftes nu niet breken. Bovendien is dit voor ons een heel principieel onderwerp." Van Bruchem bevestigt dat er is nagedacht over meerdere constructies. "Wij waren bereid om mee te denken over een onderzoek in deze periode. Anderzijds wilden we de zekerheid dat de winkels de komende periode 's zondags niet open zouden gaan. Dat bleek niet mogelijk. Toen hebben wij laten weten dat we helaas niet mee kunnen doen", aldus Van Bruchem die benadrukt dat de deur open staat als de standpunten over de koopzondag veranderen. Vooralsnog ziet het er naar uit dat de SGP in de oppositiebankjes terecht komt. "Dat zal even wennen zijn."

André Bijl