donderdag 6 december

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Inleveren goederen
19:30-20:30, Waardenburg, Dorpsstraat. In kerkelijk centrum De Oude School in Waardenburg kunnen mensen weer spullen inleveren voor de kerkmarkt. Alle bruikbare spullen zijn welkom. Maar geen grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed. Oud ijzer is wel weer welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en de verkoop van oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente in Waardenburg en Neerijnen. De volgende inlevering is donderdag 3 januari.

vrijdag 7 december

Mamacafé
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Stichting Verkering met jezelf is te gast bij het Mamacafé in Leerdam. Het gaat deze ochtend over de vraag: hoe zorg je voor jezelf als ouder. "De relatie die we met onszelf hebben, is de allerbelangrijkste relatie die er is. Een goede relatie hebben met jezelf betekent dat je goed voor jezelf zorgt, dat je weet wie je bent en dat je verantwoordelijkheid neemt voor al je keuzes. Deze relatie is de basis voor hoe je in het leven staat en hoe je in relatie bent met je kind(eren) en je partner en andere", aldus de organisatie. De toegang is gratis, moeders, vaders en andere opvoeders zijn welkom. www.debibliotheekaanzet.nl

Demonstratie glasblazen
13:00, Leerdam, de Kristalfabriek. Glasontwerper Bibi Smit geeft samen met meesterglasblazers Marco Lopulalan en Mehmet Okkuscu een demonstratie glasblazen in de Kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal. Glaskunstliefhebbers zijn uitgenodigd om bij de demonstratie aanwezig te zijn. Aanmelden kan via de website, info@royalleerdamcrystal.nl of 0345-636 545. Aanvang: 13:00 uur in de Kristalwinkel. Deelname is gratis, het aantal plaatsen is beperkt.
www.royalleerdamcrystal.nl

Vogelshow
14:00-22:00, Vianen, verenigingsgebouw De Vogelvriend. Vogelvereniging De Vogelvriend organiseert in het verenigingsgebouw aan de P.M van Gentstraat 23. Er zijn ruim vijfhonderd vogels te zien. De tentoonstelling is op vrijdag open van 14:00 tot 22:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. Voor eventuele inlichtingen omtrent het lidmaatschap of het kweken van vogels kunnen bezoekers terecht bij één der bestuursleden die op de show aanwezig zijn.

LingeFilm: 'L'Atelier'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de Franse film 'L'Atelier' te zien, over een jongeman die gefascineerd is door de angsten van deze tijd. Hoofdpersoon Antoine neemt deel aan een schrijfworkshop voor jongeren in de havenstad Le Ciotat. Ze komen samen om een misdaadverhaal te schrijven met de hulp van Olivia, een bekende romanschrijfster. Het schrijfproces doet herinneringen oproepen aan het industriële verleden van de stad, een vorm van nostalgie die Antoine niet interesseert. Hij is meer begaan met de angsten van de moderne wereld en botst al gauw met de groep en Olivia, die zowel geschrokken als gefascineerd raken door het geweld van Antoine. De culturele spanningen in de groep worden meesterlijk blootgelegd door regisseur Laurent Cantet: de dialoog als suspense in de film.

zaterdag 8 december

Kerstmarkt
09:00-13:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur organiseert een kerstmarkt, bezoekers zijn welkom van 09:00 tot 13:00 uur. Er zijn allerlei kerstartikelen en kerstbloemstukjes te koop. Op het overdekte en verwarmde terras is er koffie, thee en fris met zelfgebakken taart en cake. Later is er soep en zijn er broodjes hamburger te koop. Ook de boekenschuur is open.

Grote boekenverkoping
10:00-16:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een grote boekenverkoping. Alle boeken zijn van mooie kwaliteit en kosten slechts 1 euro per stuk. Verder is er een boekentafel met boeken over de streek tegen schappelijke prijzen en zijn er kerstkaarten te koop. Er zijn ook oliebollen en appelbeignets te koop. De totale opbrengst van deze dag is voor de stichting African Hands, die zich inzet voor het verbeteren van de levensomstandigheden van de meest kwetsbare aidsslachtoffers in Zuid-Afrika. www.boekenmarktleerdam.nl

'Klanken van oorsprong'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de documentaire 'Klanken van oorsprong' te zien, de film geeft op indringende wijze weer hoe Nederlands-Indische muzikanten met een vleugje heimwee wisten te assimileren. En hoe ze zonder dat ze het wisten een verandering teweegbrachten in het Nederlandse muzieklandschap en ver daarbuiten. Tijdens deze muzikale reis zien we artiesten als The Tielman Brothers, The Blue Diamonds, Boudewijn de Groot, Sandra Reemer en vele anderen. De film laat de invloeden zien van hun afkomst, de veranderingen en de successen.

zondag 9 december

Kerstconcert
13:30, Asperen, De Schildkamp. Streekkoor Song of Joy geeft een kerstconcert in De Schildkamp met medewerking van zangeres Petra Berger en zanger Arwin Kluft. Het koor staat onder leiding van Lex van Diepen. De zaal is open om 13:30 uur, kaarten kosten 22,50 euro (inclusief een koffie compleet) en zijn te bestellen via 0345-612681 of de website van Song of Joy.
www.songofjoyleerdam.nl

Kerstfair
14:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. De Pluk, Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe en LingeFilm organiseren vanaf 14:00 uur een kerstfair. De kerstboom in De Pluk wordt ceremonieel ontstoken. Er is een vernissage van Piet Mulder met de titel 'Winterlandschappen', een jeugdprogramma met een kerstballen-wens-project. Er zijn optredens, hapjes en drankjes en kerstartikelen te koop. Van 18:00 uur tot 20:00 uur treedt het Hadiah Trio op, met muziek die zijn oorsprong vindt in Indonesië.

Jeugddienst
18:30, Asperen, hervormde kerk. Jeugddienst in de hervormde kerk. Aanvang is 18:30 uur, thema is: 'Geloven als Petrus'. Dominee Van den Berg zal voorgaan en zal onder andere onderwerpen als twijfel en kleingelovigheid behandelen. De muziek zal deze keer worden verzorgd door de eigen muziekgroep van de hervormde kerk.

maandag 10 december

Buurtontmoetingsplek (Bop)
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open. SPAR Pruissen komt langs om te vertellen over diepvriesmaaltijden. Iedereen is verder natuurlijk weer welkom voor een kop koffie of een praatje.

Creatieve middag
13:30-15:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een creatieve middag in het wijkcentrum. Haken, breien, borduren, kaarten maken: alles is mogelijk. Gezelligheid staat voorop. Deelname kost 1,50 euro per persoon, inclusief een kop koffie of thee. Deelnemers moeten wel hun eigen materialen meenemen.

Bevrijd
19:30, Nieuwland, Oase. Lezing met als uitgangspunt het boek 'Bevrijd, door traumaverwerking en healing', geschreven door Dimphy Boetzkes. Om het onderwerp seksueel misbruik bespreekbaar te maken en een positieve draai te geven. Kosten: 7,50 euro, dit wordt gebruikt om het werk verder te ondersteunen. Aanmelden via info@stichtingzielsverwanten.nl.
www.stichtingzielsverwanten.nl.

dinsdag 11 december

Kerstlunch
11:30, Opijnen, gebouw Maranatha. De Zonnebloem, afdeling Neerijnen organiseert een kerstlunch in Maranatha in Opijnen. De activiteit is meteen de laatste van 2018, in januari 2019 zijn er weer nieuwe activiteiten. De ontvangst is rond 11:30 uur, afsluiting is om 14:30 uur. Opgeven kan bij Marjan van der Dennen via 0418-591584, deelnemers moeten wel zelf voor vervoer naar Opijnen zorgen.

Passage Hei- en Boeicop
18:00, Hei- en Boeicop. De kerstavond van Passage Hei- en boeicop wordt verzorgd door de eigen leden. Er wordt begonnen met een broodmaaltijd.

Rouw rond overlijden partner
19:30 uur, Geldermalsen, De Pluk, Rijksstraatweg 64-005. Het overlijden van een partner verandert het leven voor altijd. Iedereen verwerkt op zijn of haar eigen manier het gemis. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw rond overlijden van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Meer informatie: Pieter van der Keur, 0345-573688 of info@welzijnwestbetuwe.nl.

Najaarsbijeenkomst
20:00, Asperen, dorpshuis EMM. Vereniging Oud-Asperen organiseert haar najaarsbijeenkomst in EMM. Gastspreker is Gerrit jan van Herwaarden, auteur van het boek 'Herinneringen aan de vooruitgang', een beschrijving van Asperen in 1968 door de ogen van de destijds 8-jarige auteur. Het boek bevat avonturen, maar ook levendige beschrijvingen van de stad Asperen en haar bewoners in de jaren zeventig. Toegang is gratis en vrij voor iedereen, koffie is gratis.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. PASO organiseert weer een paranormale avond, de avond wordt verzorgd door Ria Verhoeks. Het gaat om de kerstviering van de vereniging. Voor iedereen is er wat lekkers bij de koffie, alle bezoekers krijgen bovendien een kleine attentie. De aanvang is 20:00 uur.

woensdag 12 december

Kerststukjes maken
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Buurtontmoetingsplek (Bop) is weer open, mensen kunnen aanschuiven om kerststukken en -decoraties te maken. Opgeven kan tot zaterdag 8 december bij Bart van Zandwijk via 06-13784043. Mensen die geen zin hebben in het maken van kerststukken, kunnen overigens gewoon binnenlopen voor een kop koffie en een praatje.

Kerstwandelingen
10:00, Leerdam. Emma en Huis ter Leede. Twee kerstwandelingen in Leerdam, deelnemers én vrijwilligers zijn nog welkom. Het zijn wandelingen met muzikale begeleiding van een accordeonist. Onderweg wordt er dus ook samen gezongen. Deelnemers kunnen zich voor deze wandeling om 10:00 uur verzamelen in het plein van Emma. Er is ook een wandeling op woensdag 19 december. Hiervoor kunnen mensen zich om 10:00 uur verzamelen in De Boulevard van Huis ter Leede. Eerst wordt er, afhankelijk van de startlocatie, naar de basisscholen Klimop of de Koningin Wilhelminaschool gewandeld om een groep kinderen op te halen. Terug op de startlocatie is er koffie met wat lekkers en is er tijd samen nog enkele liedjes te zingen. Opgeven kan voor locatie Emma kan bij Constance Vrijhof via 06-26040013 en voor locatie Huis ter Leede bij Ageeth Vrolijks via 06-45672870. Deelname is gratis.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

'Vertel mij wat'
20:00, Acquoy, tapperij Lingezicht. Mensen uit de streek vertellen waargebeurde verhalen. Deelnemers zijn van harte welkom na contact vooraf met Charlotte Vonk (06-24854850 / charlotte@la-pas.nl) of Adje Steijn (0345-681860, 06-24768135 of adjesteijn@upcmail.nl).

Lezing Modeste Herwig
20:00-22:00, Geldermalsen, dorpshuis Ons Huis. Modeste Herwig geeft een lezing bij Groei & Bloei West Betuwe. Thema: 'Kleurenpalet van de tuinontwerper'. Herwig vertelt over het maken van mooie kleurcombinaties en de 'kleurtheorie' voor tuiniers. Ze laat veel foto's van haar tuinreizen zien. De aanvang is 20:00 uur. Niet-leden betalen 3,50 euro entree. Leden hebben gratis toegang.
www.west-betuwe.groei.nl

donderdag 13 december

Kunstlezing
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunsthistorica Thea Willemsen geeft lezing n.a.v. de expositie 'Ik, Maria van Gelre' in museum Het Valkhof in Nijmegen. Hertogin Maria van Gelre (1380-1428) werd geboren als Marie d'Harcourt en leefde aan het Franse Hof. In 1405 trouwde ze met Reinoud IV, hertog van Gelre. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Kerstmarkt
16:00-20:00, Leerdam, Lingebolder. Op ASVZ-locatie Lingebolder vindt weer een kerstmarkt plaats. De markt is open van 16:00 tot 20:00 uur. Mensen die nog een kraam willen reserveren, kunnen contact opnemen met Madelene Boender via mboender@asvz.nl of 06-12217422.

'The leisure seeker'
20:00-22:30, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. In de bieb is de roadcomedy 'The leisure seeker' te zien, deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Zadoorian. John en Ella Spencer zijn al tientallen jaren getrouwd. Ze hebben ze een mooi leven opgebouwd en genieten samen met de kinderen van hun oude dag. Maar voormalig professor John wordt steeds vergeetachtiger en ook Ella krijgt steeds meer gezondheidskwaaltjes. In een opwelling besluiten de twee met hun camper een trip te maken door de VS en het huis van Ernest Hemingway te bezoeken. Tijdens deze reis gaat het geheugen van John steeds verder achteruit en blijkt Ella lichamelijk erg broos te zijn. Voor iedereen vanaf 12 jaar. De filmavond begint om 20:00 uur, toegang is 5 euro voor leden van de bibliotheek. Niet-leden betalen 7,50 euro. Aanmelden kan bij de balie van de bibliotheek.

vrijdag 14 december

Kerstmiddag
16:30, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert weer haar jaarlijkse kerstmiddag voor haar leden en donateurs in het wijkgebouw. De zaal is open om 16:30 uur, de middag begint om 17:00 uur en duurt tot ongeveer 20:00 uur. Deze middag is gratis voor leden en donateurs van de wijkvereniging. Introducees betalen 5 euro. Er is muziek van Just For Fun. Aanmelden kan tot maandag 10 december bij: Rika Holtjer via 0345-615882 of Martha Middelkoop via 0345-617050. Of per e-mail via info@wijkverenigingwestend.nl.

Kerstzangavond
20:00, Hellouw, hervormde dorpskerk. De zussen Cornelia en Arinda van Bruchem zullen tijdens een kerstzangavond in Hellouw een aantal stukken ten gehore brengen op viool en panfluit. Er zingt een koor onder leiding van Tineke Trappenburg. Dominee A.J. Hagedoorn hoopt een meditatie verzorgen en er is ook samenzang.