'VHL, een gemeente die er toedoet'

vijfheerenlanden • De Utrechtse Commissaris van de Koning Willibrord van Beek vindt het knap dat de gemeenten in de Vijfheernlanden op grond van hun eigen kracht besloten hebben tot herindeling.

"Niet uit zwakte", zei Van Beek vorige week tijdens de afscheidsraad van de gemeente Vianen. "Er was geen directe noodzaak. De leidende gedachte was: het gaat goed, maar het kan nog beter. De Vijfheerenlanden is dan ook het resultaat van een beoogde optimaliseringsslag." Er is volgens Van Beek intensief over de herindeling gesproken. "Maar die vormde niet het struikelblok. Wat wel ter discussie stond was de provinciekeuze. U hebt er volmondig en unaniem voor gekozen om de toekomst van uw gemeenschap te borgen in de Utrechtse regio", sprak hij tot de scheidende raadsleden in Vianen. "Kennelijk is het u de afgelopen 16 jaar goed bevallen."

Met een omvang van 54.000 inwoners verrijst er volgens Van Beek een gemeente die er toedoet. "Die verwachtingen wekt. Verwachtingen die je moet kunnen waarmaken. En het is aan het gemeentebestuur om hier invulling aan te geven. Vanuit dit nieuwe perspectief kijken, samenwerken, beleid maken, activiteiten ontplooien. Het is geen sinecure. En het zal in het begin nog wel eens zoeken zijn."

Verantwoordelijkheid nemen betekent volgens Van Beek ook koesteren wat er tot nu tot nu toe is opgebouwd. "Wat u gedaan hebt is al heel mooi en wilt u niet verkwanselen. De huidige kwaliteit wil je naar de toekomst toe versterken. Dat bent u aan uw inwoners verplicht. Zo wordt de leefbaarheid van de kernen overeind gehouden. Dat was een belangrijk programmapunt van alle politieke partijen. Leefbaarheid in termen van fysieke voorzieningen. Maar ook als de mogelijkheid om te zijn wie je bent. Het identiteitsgevoel van de mensen blijft daarmee intact."