Lezing over Maria van Gelre

neerijnen • Thea Willemsen geeft donderdag 13 december in Stroomhuis Neerijnen om 14:00 uur een kunstlezing naar aanleiding van de expositie 'Ik, Maria van Gelre' in museum Het Valkhof in Nijmegen.

Hertogin Maria van Gelre (1380 - circa 1428) werd geboren als Marie d'Harcourt en leefde aan het Franse hof. In 1405 trouwde ze met Reinoud IV, hertog van Gelre. De voortzetting van diens dynastie was een belangrijke reden voor dit huwelijk, maar evenzo een bezegeling van de banden met Frankrijk. Niemand minder dan Lodewijk van Orléans, broer van de Franse koning, betaalde een aanzienlijke bruidsschat om Maria, tot dan hofdame van zijn echtgenote, tot deze positie te promoveren. Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en 'powervrouw'. Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de vijftiende eeuw.

In Het Valkhof is haar boeiende levensreis te volgen aan de hand van ruim honderd (kunst)objecten: miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden en uiteraard haar gebedenboek. Wegens de kwetsbaarheid van het gebedenboek worden de pagina's in twee reeksen getoond. Op de expositie in Nijmegen zijn er maar liefst veertig miniaturen te bewonderen.

Hierover geeft kunsthistorica Thea Willemsen in Stroomhuis een inleiding. Ook met andere objecten schetst zij een beeld van het luxe hofleven toen. De entree voor de lezing bedraagt 12,50 euro. Reserveren is nodig en kan via de website van Stroomhuis Neerijnen.


q www.stroomhuisneerijnen.nl.