Gemeente Vianen koopt put Middelwaard

vianen • De gemeente Vianen heeft het recreatiegedeelte van de put Middelwaard van de provincie gekocht. De aankoopsom bedraagt 155.000 euro. De raad ging dinsdagavond akkoord met het voorstel

Met de aankoop garandeert de gemeente dat het terrein en de (buiten)zwemgelegenheid publiek en vrij toegankelijk blijft. Daarnaast vormt de put Middelwaard volgens de gemeente "een welkome aanvulling in de aantrekkingskracht van Vianen".

"In samenwerking met een horecaondernemer kan dit gebied bijvoorbeeld worden ontwikkeld tot een hoogwaardig recreatieterrein met een horecapaviljoen, ligweide, zwemplas, speelvoorzieningen en wandelroutes, met aandacht voor minder-validen", zo schrijft het college in het raadsvoorstel. De put Middelwaard heeft als recreatieve voorziening een belangrijke lokale functie. Per jaar trekt het meer dan 16.000 bezoekers, waarvan 88 procent uit de directie omgeving komt.

Door de aankoop van dit deel van de plas zit de gemeente (nu nog Vianen, straks Vijfheerenlanden) vast aan het onderhoud. De provincie heeft een gewenningsbijdrage van 205.000 euro toegezegd. De gemeente meldt in het raadsvoorstel nog dat er in de Put licht verhoogde gehalten gevonden zijn van onder andere slakken, cadmium, cobalt en nikkel. "Deze gehalten in de grond en in het grondwater brengen geen onaanvaardbare risico's met zich mee. Er worden geen belemmeringen gezien voor het huidige en toekomstige gebruik van de locatie als recreatieplas met parkeerterrein."

De Viaanse raad ging vorige week dinsdag unaniem akkoord met het voorstel. Christa Hendriksen (D66) benadrukte dat het gebied rond de Middelwaard veel gebruikt wordt door wandelaars en ook door mensen die daar hun hond uitlaten. "Ik zou graag willen dat we daar niet aan gaan rommelen." Dat is inderdaad het geval.

Wethouder Leendert Wijnmaalen: "Het gebied blijft vrij toegankelijk voor iedereen. Dus ook voor mensen met een smalle beurs." De exploitatie zal er volgens de wethouder op gericht zijn dat iedereen zich in het gebied op een fatsoenlijke manier kan begeven. "Het moet netjes en veilig zijn."