• Trudy Bron en Adrie van Klinken blijven actief.
• Trudy Bron en Adrie van Klinken blijven actief. Foto: André Bijl

De Fakkel maakt een doorstart

leerdam • Stichting Christelijke Boekwinkel De Fakkel in de Kerkstraat 6 in Leerdam maakt een doorstart.

Voor de zomer maakte de winkel bekend dat het landelijke hoofdkantoor in Leeuwarden heeft besloten om alle winkels per 31 december 2018 te sluiten. Dat komt door de veranderingen in de boekenbranche, bovendien drukten de kosten van de organisatie te zwaar op de deelnemende winkels van de Fakkel. Wél werd de mogelijkheid geboden de winkel tegen betaling over te nemen. Door de vele positieve reacties van de klanten besloten vrijwilligers en een werkgroep deze mogelijkheid te onderzoeken. "Dit heeft ertoe geleid dat we een doorstart maken om zo deze winkel - met een opdracht in de stad en zijn verre omgeving - te behouden", laten de vrijwilligers en het nieuwe bestuur van De Fakkel weten. Volgens werkgroeplid Harry Wolting bestaat er in de regio behoefte aan een winkel als De Fakkel. "We hebben een breed assortiment aan christelijke boeken, dvd's, cd's, kaarten, kalenders en cadeauartikelen en vervullen op dat gebied een belangrijk rol in Leerdam en wijde omgeving." Probleem is wel dat die doorstart begint met een financieel tekort van € 50.000. "Eigenlijk is het geen tekort", relativeert Wolting. "Het gaat om een investering die nodig is om het bestaande assortiment over te nemen. Als dat bedrag eenmaal binnen is, zien we goede mogelijkheden om de Fakkel met onze vrijwilligers zo te runnen dat we jaarlijks op een kleine plus uitkomen. Dat is op zich genoeg, we hoeven geen winst te maken."

Om de eenmalige investering te bekostigen, doet De Fakkel een oproep op klanten en sympathisanten: "Helpt u mee om de fakkel brandend te houden?" De Fakkel hoopt dat klanten en achterban de winkel met hun aankopen en giften steunen om 'dit werk in Gods Koninkrijk' in Leerdam en omgeving voort te kunnen zetten. Om dit financieel aantrekkelijk te maken, is er voor de nieuw gevormde stichting een ANBI status aangevraagd.

Voor nadere informatie kunnen belangstellenden terecht bij info@defakkelleerdam.nl of bij Harry Wolting: 06-42864589 of Harry.Wolting@defakkelleerdam.nl.