• Noèlle Geurts was vrijdagavond de gastvrouw tijdens het Syrisch diner.
• Noèlle Geurts was vrijdagavond de gastvrouw tijdens het Syrisch diner. Foto: Nico van Ganzewinkel

ROC-studenten doen werkervaring op bij Fort bij Asperen.

Leven in de brouwerij bij de Taveerne

asperen/acquoy • De maaltijd werd bereid door een Syrische vrouw, die in 2015 haar geboortestad Aleppo ontvluchtte en na een succesvolle asielaanvraag en inburgeringscursus een eigen cateringsbedrijf startte in Dordrecht. De gasten waren zeer te spreken over het initiatief. Niet alleen vanwege het heerlijke eten, maar ook door de fijne gesprekken. En eindelijk weer leven in de brouwerij, nadat vorig jaar de stichting Kunstfort Asperen de exploitatie staakte.

Gastvrouw

Noëlle Geurts (18 jaar) was vrijdag gastvrouw. Ze is één van de vijf leerlingen van ROC Rivor die de komende maanden praktijkervaring opdoet bij het leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat voor een periode van anderhalf jaar de exploitatie verzorgt bij het fort en de bijbehorende Taveerne. Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) is een stichting die is opgericht door ROC Rivor, Bouwmensen Rivierengebied en Fort bij Asperen.

Noëlle studeert marketing en communicatie en gaat de komende maanden activiteiten en campagnes bedenken voor wandelaars, fietsers, rustzoekers en andere bezoekers "Ik vind het geweldig om hier te mogen werken. Veel leuker dan school, waar de lesstof wordt voorgekauwd. Hier word je uitgedaagd om zelf met oplossingen te komen. Het is eigenlijk omgekeerd leren. En ook de omgeving hier is fantastisch, veel uitdagender dan elke dag op kantoor bij een commerciële afdeling van een groot bedrijf."

Win-win

"We doen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie diverse projecten", zegt begeleidster Annemieke van Soest. "De komende maanden lopen hier leerlingen van het ROC om te helpen te helpen bij de exploitatie. Bijvoorbeeld in de horeca, administratie, de dienstverlening, recreatie, marketing en communicatie." Volgens Annemieke levert het leerwerkbedrijf daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling, het beheer en de exploitatie van het cultuur historisch erfgoed. "Er is echt sprake van een 'win-win' situatie: Studenten van het (v)mbo leren hun vak in een echt bedrijf op een prachtige locatie en dragen bij aan het voortbestaan van het Fort en de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Fort en de Taveerne bieden zoveel mogelijkheden. Het is een ideale plek voor praktijkonderwijs."

Noëlle: "Voor de kleine kinderen hebben we vorige week een Pietenschool georganiseerd. Elke laatste vrijdag van de maand houden we een aanschuiftafel met een bepaald thema. En ook het cultureel café is weer terug van weggeweest. Het café met muziek, hapjes en drankjes wordt twee keer per maand gehouden. En verder zijn we gewoon open van woensdag tot en met zondag. Het is een prachtige plek om elkaar te ontmoeten."


q www.rocrivor.nl