Van Stappershoef met overmacht gekozen

west betuwe • In de nieuwe gemeente West Betuwe zijn vier kandidaten met voorkeurstemmen in de raad gekozen: Rutger van Stappershoef uit Rhenoy, Rita Boer Rookhuiszen-de Joode uit Tricht, Ad van Krieken uit Herwijnen en Govert van Bezooijen uit Herwijnen.

Rutger van Stappershoef uit Rhenoy, negende op de lijst, neemt bij winnaar Dorpsbelangen (vijf zetels) de plaats in van Henk de Man uit Spijk. In 19 van de 26 kernen van de nieuwe gemeente werd op hem gestemd. "Onvergetelijk was ook de overweldigende steun vanuit Rhenoy, het dorp waar ik geboren, getogen en woonachtig ben: 62 procent van het dorp stemde op Dorpsbelangen. Maar, zelfs zonder de stemmen uit Rhenoy heb ik nog zoveel voorkeurstemmen gehad - bijna de helft van het totaal - dat ik daarmee ook nog op plaats 4 terecht zou zijn gekomen en dus eveneens in de nieuwe raad."

Bij D66 (twee zetels) valt Vic Bogerman uit Vuren buiten de boot. In zijn plaats komt Rita Boer Rookhuiszen in de raad. De nummer acht van het CDA (vier zetels), Ad van Krieken, kreeg eveneens voldoende voorkeurstemmen en dat gaat ten koste van Hans Buitenhuis uit Geldermalsen. Van Krieken had het eigenlijk "wel verwacht", zegt hij. Hij voerde actief campagne voor zichzelf. Zo reed hij tijdens de campagne rond met fruitkarren met levensgrote posters van zichzelf erop, die hij steeds op wisselende locaties neerzette. Verder is hij ook een bekend gezicht in de agrarische sector. Daarnaast kennen veel mensen hem als voorzitter van het dorpshuisbestuur in Herwijnen. "De mensen kennen mij als nuchter, recht-door-zee, no-nonsense. Ik ben direct en houd niet van gedraai. Dat wordt gewaardeerd." Het leverde hem 300 voorkeursstemmen op.

Linda van Willigen-Verstegen uit Asperen grijpt bij de ChristenUnie (drie zetels) naast een zetel; huidig wethouder Govert van Bezooijen uit Herwijnen stroomt via voorkeurstemmen in.