woensdag 28 november

Sint bij de Vrouwen van Nu
19:30, Herwijnen, De Poort. Sinterklaasviering bij Vrouwen van Nu afdeling Herwijnen in dorpshuis De Poort.

Vogels en de natuur
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. De interkerkelijke bejaardenzorg organiseert weer een avond, voor de pauze verzorgt Hans Mouthaan de meditatie. Daarna is Johan Scholtens aan het woord, hij komt vertellen over vogels in de natuur en laat ook beelden zien. Iedereen boven de 60 jaar is welkom.

Over tuinen
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Michel Lafaille is te gast op de avond van Nuts Geldermalsen. Onder de titel 'Overpeinzingen van een tuinontwerper' filosofeert hij over tuinen. En hij vraagt zich af: waarom hielden Erasmus, Goethe en anderen zo van tuinen? Hij laat eigen foto's zien uit heel Europa: van schitterende tuinen tot balkontuintjes. Het boek 'Verlangen naar tuin' is die avond ook te koop. Ook niet-leden zijn welkom, zij betalen 5 euro entree. Leden van de bibliotheek betalen 4 euro.

Open avond
20:00, Hellouw, dorpshuis De Biskamp. Om haar activiteiten te promoten, organiseert Studiekring Haaften een open avond. Anton van der Velde verzorgt een presentatie over Het Gelders Landschap & Kasteelen, met hierbij een focus op het Rivierengebied. De avond begint om 20:00 uur. De toegang is gratis, inclusief één consumptie.

La Prière
20:00, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm draait de film La Prière (het gebed). In La Prière volgt de ene verleiding de andere op. In een Spartaanse kloosteromgeving, gelegen in de Franse Alpen komt de 22-jarige Thomas van zijn drugsverslaving af. Maar hij ontdekt daarbij het dilemma tussen het geloof en de liefde. Meer informatie en kaarten: via www.lingefilm.nl.

donderdag 29 november

Bingo
20:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. De wekelijkse bingoavond staat deze keer in het teken van Sinterklaas. Er staat een grote geldprijs klaar.

vrijdag 30 november

Kunstwedstrijd
19:00, Leerdam, Techniekweg 8. De jury van de Leerdamse Kunstwedstrijd maakt bij Van der Wal Interieur Adviseurs in Leerdam bekend welke inzendingen in de prijzen vallen. 75 creatieve mensen uit Leerdam en omgeving maakten voor deze wedstrijd een kunstwerk. Het thema voor dit jaar is 'Holland herinnerd'. Dit is de derde keer dat het Leerdams Kunstenaarscollectief een kunstwedstrijd organiseert. De inzendingen zijn tot 13 december te bekijken in de showroom aan de Techniekweg 8. Meer informatie.
www.kunstwedstrijdleerdam.nl.

Kaartavond
20:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Klaverjasavond in het dorpshuis. Vanaf 20:00 uur.

LingeFilm: 'Figlia Mia'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de Italiaanse dramafilm 'Figlia Mia' te zien, over een jong meisje dat verscheurd wordt door haar liefde voor twee moeders. De hoofdrol in Figlia Mia wordt gespeeld door de 9-jarige Vittoria (Sara Casu) die in het decor van het Italiaanse Sardinië, bij toeval een vrouw ontmoet met wel heel veel trekjes van haarzelf. Vittoria woont bij haar moeder Tina, die niet wil dat Vittoria zich bemoeit met die vrouw. Het wordt snel duidelijk dat de beide vrouwen een geschiedenis met elkaar delen. Opvoeding, verantwoordelijkheden, liefde en onbeantwoorde vragen worden de thema's waarmee Vittoria zal worstelen. Regisseuse Laura Bispuri zet met haar losse filmtechniek een realistisch, maar vooral intrigerend portret neer van twee moeders en één dochter.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, Stadspodium GO. Tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Laat je verrassen door de smaak van een aantal bijzonder gebrouwen bieren. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes.

zaterdag 1 december

Schoen zetten bij Fort bij Asperen
13:00-15:30, Asperen, Fort bij Asperen. Kinderen kunnen deze week bij Fort bij Asperen hun schoen zetten. Tussen 13:00 en 15:30 uur kunnen ze deze weer ophalen. En wie weet: misschien komt Sinterklaas nog wel even langs...

LingeFilm: 'Niemand in de stad'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is het speelfilmdebuut van Michiel van Erp 'Niemand in de stad' te zien. In deze film hebben de drie hoofdrolspelers Philip (Minne Koole), Matt (Jonas Smulders) en iets oudere Jacob (Chris Peters) de tijd van hun leven als corpsbal: feesten tot ze erbij neervallen. Totdat het de kijker duidelijk wordt dat achter deze drie knapen een veel serieuzere kant van het leven schuilt. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en belangrijker, hoe ziet hun toekomst eruit? Het is Van Erp gelukt om onvoorwaardelijke sympathie te krijgen voor de drie. De verfilming van de gelijknamige roman van schrijver Philip Huff mag zich nu al een Nederlandse klassieker noemen.

zondag 2 december

Top 2000-dienst Herwijnen
18:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. Top 2000-dienst in de gereformeerde kerk. De eigen kerkband zal eigentijdse nummers ten gehore brengen van onder meer The Script, U2 en Coldplay. Thema deze avond is 'Arms are open'. Mediatheoloog Jan-Willem van der Straten (alias Dominee Baardmans), bekend van zijn vlogs op YouTube en visie.eo, zal muziek en thema verbinden.

maandag 3 december

Sinterklaasfeest bij West End
18:00, Leerdam, wijkcentrum West End. Sinterklaas en zijn Pieten komen langs bij West End. Alle kinderen tot en met 7 jaar zijn welkom aan de P.M. van Gentstraat 20, vanaf 17:45 uur. Het feest begint om 18:00 uur en duurt tot 19:30 uur. Kinderen mogen hun schoen in de gang van het wijkcentrum zetten (wel met een brief erin met naam van het kind erop geschreven), misschien stoppen de Pieter er wel wat in. Ook ouders, verzorgers en grootouders zijn natuurlijk welkom.

woensdag 5 december

Open eettafel
12:00, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Open eettafel in het dorpshuis in Zijderveld. Opgeven kan bij De Krooshof via 0345-641498.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

donderdag 6 december

Open eettafel
11:00, Tuil, Dorpshuis Tuil. Alle 55plussers uit Neerijnen zijn weer welkom op de open eettafel. Deze keer staat er een sinterklaasbuffet op het programma. De ontvangst is om 11:00 uur met een kop koffie of thee en een traktatie. Voorafgaande aan het diner om 12:00 uur wordt er een borrel naar keuze geschonken. Deelname kost 11 euro per persoon. Opgeven kan tot en met maandag 3 december bij R. van Willigen 0418-591957 of Riki Wijtmans via 0418-592233.

Soos voor 60-plussers
14:30, Deil, Kerkestein. Soos voor 60-plussers in Deil. Meedoen aan de gym kan vanaf 14:00 uur. Daarna is er tijd voor een spelletje en een praatje. Meer informatie is te verkrijgen bij Grada van der Eijk via 0345-652195. Aanmelden is niet nodig.

Inleveren goederen
19:30-20:30, Waardenburg, Dorpsstraat. In kerkelijk centrum De Oude School in Waardenburg kunnen mensen weer spullen inleveren voor de kerkmarkt. Alle bruikbare spullen zijn welkom. Maar geen grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed. Oud ijzer is wel weer welkom. De opbrengst van de kerkmarkt en de verkoop van oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente in Waardenburg en Neerijnen. De volgende inlevering is donderdag 3 januari.

vrijdag 7 december

Mamacafé
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Stichting Verkering met jezelf is te gast bij het Mamacafé in Leerdam. Het gaat deze ochtend over de vraag: hoe zorg je voor jezelf als ouder. De toegang is gratis, iedereen is welkom. www.debibliotheekaanzet.nl

zaterdag 8 december

Winterfair
11:00-17:00, Heukelum, dorpshuis De Krakeling. Jeugdsoos Empty Purse organiseert een winterfair in het dorpshuis. Er zijn volop kraampjes aanwezig met voor ieder wat wils: kleding, woondecoratie, posters, (winterse) lekkernijen, kaartjes, accessoires, leuke cadeautjes en nog veel meer. Ook aan de kinderen is gedacht: het podium is helemaal ingericht voor de kids. Hier kunnen ze zich laten schminken, hun haar in laten vlechten en (onder begeleiding) aan de slag bij aan knutseltafel. Ook is er een grabbelton aanwezig.

zondag 9 december

Kerstconcert
13:30, Asperen, De Schildkamp. Streekkoor Song of Joy geeft een kerstconcert in De Schildkamp met medewerking van zangeres Petra Berger en zanger Arwin Kluft. Het koor staat onder leiding van Lex van Diepen. De zaal is open om 13:30 uur, kaarten kosten 22,50 euro (inclusief een koffie compleet) en zijn te bestellen via 0345-612681 of de website van Song of Joy. www.songofjoyleerdam.nl

Zondagmiddagmatinee
14:00, Kedichem, dorpshuis De Stoof. Gemengde zangvereniging Uitspanning door Inspanning verzorgt een zondagmiddagmatinee in wintersfeer. De middag staat onder leiding van dirigent Raimond Metting. Mies Romeyn verleent ook haar medewerking, zij vertelt het verhaal 'Wolven in de kerstnacht', ook soliste Marjolein Henderson is van de partij. Deze middag begint om 14:30 uur in het dorpshuis De Stoof in Kedichem, de zaal is open om 14:00 uur. Entree is 6 euro, kinderen tot en met 11 jaar betalen 3 euro.

Song of Joy
14:00, Asperen, De Schildkamp. Kerst- koffieconcert door streekkoor 'Song of Joy', met medewerking van Petra Berger en Arwin Kluft. Kaarten à 22,50 euro zijn te bestellen via www.songofjoyleerdam.nl of 0345-612681.

Matinee door UDI
14:30, Kedichem, De Stoof. Zangvereniging UDI verzorgt een zondagmiddagmatinee in wintersfeer en met een vleugje kerst. De middag staat onder leiding van dirigent Raimond Metting. Mies Romein vertelt het verhaal 'Wolven in kerstnacht' en soliste Marjolein Henderson uit Noordeloos is ook van de partij. Henderson komt van oorsprong uit Schelluinen en is daar lid van regiokoor Nieuw Leven. De middag begint om 14:30 uur in De Stoof, de zaal is open om 14:00 uur. Entree is 6 euro voor volwassenen, kinderen tot en met 11 jaar betalen 3 euro.

maandag 10 december

Bevrijd
19:30, Nieuwland, Oase. Lezing met als uitgangspunt het boek 'Bevrijd, door traumaverwerking en healing', geschreven door Dimphy Boetzkes. Om het onderwerp seksueel misbruik bespreekbaar te maken en een positieve draai te geven. Het is een interactief samenzijn, waarbij mensen met een positief gevoel en persoonlijke inzichten naar huis gaan. Kosten: 7,50 euro, dit wordt gebruikt om het werk verder te ondersteunen. Aanmelden via info@stichtingzielsverwanten.nl, meer informatie: www.stichtingzielsverwanten.nl.

dinsdag 11 december

Rouw rond overlijden partner
19:30 uur, Geldermalsen, De Pluk, Rijksstraatweg 64-005. Het overlijden van een partner verandert het leven voor altijd. Iedereen verwerkt op zijn of haar eigen manier het gemis. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw rond overlijden van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Meer informatie: Pieter van der Keur, 0345-573688 of info@welzijnwestbetuwe.nl.

woensdag 12 december

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

'Vertel mij wat'
20:00, Acquoy, tapperij Lingezicht. Mensen uit de streek vertellen waargebeurde verhalen. Deelnemers zijn van harte welkom na contact vooraf met Charlotte Vonk (06-24854850 / charlotte@la-pas.nl) of Adje Steijn (0345-681860 / 06-24768135 of adjesteijn@upcmail.nl).

donderdag 13 december

Kerstmarkt
16:00-20:00, Leerdam, Lingebolder. Op ASVZ-locatie Lingebolder vindt weer een kerstmarkt plaats. De markt is open van 16:00 tot 20:00 uur. Mensen die nog een kraam willen reserveren, kunnen contact opnemen met Madelene Boender via mboender@asvz.nl of 06-12217422.

'The leisure seeker'
20:00-22:30, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. In de bieb is de 'The leisure seeker' te zien, deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Zadoorian. John en Ella Spencer zijn al tientallen jaren getrouwd. Ze hebben ze een mooi leven opgebouwd en genieten samen met de kinderen van hun oude dag. Maar voormalig professor John wordt steeds vergeetachtiger en ook Ella krijgt steeds meer gezondheidskwaaltjes. In een opwelling besluiten ze met hun camper een trip te maken door de VS en het huis van Ernest Hemingway te bezoeken.