• Burgemeester Loes van Ruijven met de leden van het comité en de kinderen.
• Burgemeester Loes van Ruijven met de leden van het comité en de kinderen. Foto: Aangeleverd

Voor elke kern een bankje en een boom

Nostalgische herinnering aan Lingewaal

lingewaal • De feestelijke onthullingen waren achtereenvolgens op de hoek Achterweg/Vervoornlaan in Herwijnen, het dorpsplein tegenover de cafetaria in Vuren, het plein voor het dorpshuis in Spijk, de hoek Voorste Gewind/Gragtdijk in Heukelum en de hoek Leerdamseweg/Heukelumseweg in Asperen.

"In Herwijnen is gekozen voor een Amberboom, omdat deze kleur mooi past bij de omliggende bomen", zegt Charlotte van Brenk, communicatie-adviseur bij de gemeente Lingewaal. In de overige kernen is een Moerbeiboom gepoot, omdat deze nostalgie symboliseert en terugkijkt op ruim 32 en bijna 33 jaar Lingewaal.

Weemoedig

Het laatste schepje grond werd in elke kern aangebracht door scheidend wethouder Griedo Bel in eendrachtige samenwerking met kinderen, die vorige week hun verjaardag vierden. Vervolgens mochten bekende Lingewalers de grond besproeien met een gietertje. Bel was jarenlang wethouder in Lingewaal. Op 1 januari gaat hij met 'pensioen'. Hij heeft dan alle tijd voor zijn grote hobby: fietsen. "Ik kan me zo voorstellen dat ik van de ene naar de andere kern fiets. In elke kern rust ik dan even uit op het bankje en denk nog eens weemoedig terug hoe het allemaal was in Lingewaal."

Het idee om het eind van drie decennia Lingewaal niet zomaar voorbij te laten gaan, ontstond tijdens de nieuwjaarsreceptie van dit jaar. Enkele voortrekkers vormden samen het Comité Dag Lingewaal. In het comité zit uit elke kern één contactpersoon: Arie Kleppe uit Asperen, Jenny Meerman uit Herwijnen, Sienus van Bommel uit Heukelum, Anton van Diepstraten uit Spijk en Sieb Tuiten uit Vuren. Met elkaar zorgden zij voor een memorabel afscheid. In september waren er speciale bewonersdagen in de dorpshuizen van de vijf kernen.In december wordt ook nog een fotomagazine gepresenteerd, met daarin de hoogtepunten uit de afgelopen 32 jaar Lingewaal. Dit magazine is een eenmalige uitgave en wordt door het Comité Dag Lingewaal in samenwerking met de inwoners en de gemeente Lingewaal samengesteld.

De Peilschrijver

Zaterdag werd ook de virtual reality film 'De Peilschrijver' gepresenteerd. De tien minuten durende film is gemaakt door de Utrechtse filmmaker Tessel Schmidt in samenwerking met de Heukelumse theatermaker Maaike Kres. De tien minuten durende film, die het best kan worden bekeken met een speciale bril, vertelt over de band tussen Lingewaal en het water. Tessel en Maaike hebben zich laten inspireren door interviews die ze met Lingewalers uit alle kernen hebben gehouden. Maaike: "We hebben de mensen gevraagd naar hun relatie met water, in werk of vrije tijd en hoe zij aan geestelijk water kwamen in moeilijke en fijne momenten in hun leven en hoe ze handelden. Was het stilstaand water, stromend water, geleid water, kolkend water of misschien regenwater?"

Fragmenten uit de interviews zijn uiteindelijk gebruikt in het fictieve verhaal dat Tessel en Maaike schreven. Ze bedachten het personage Cornelia, een vrouw die de waterstand van de Waal een tijdlang heeft bijgehouden. Maaike: "Over haar was weinig informatie te vinden, dus hebben we haar zelf verder vormgegeven." Fictie en werkelijkheid lopen in de film door elkaar heen. In de film worden de stemmen van de geïnterviewde Lingewalers gebruikt. Maaike: "Het bijzondere aan de 360 graden film is dat het een intense ervaring is, je zit er echt in: in het water, onder het water, de beelden nemen je mee naar een andere wereld. Als kijker word je letterlijk 'ondergedompeld'."

Overigens verwijst de titel van de film met een knipoog naar Wim de Fockert. Tot 1987 toog hij elke dag naar het peilhuisje op de dijk in zijn woonplaats Herwijnen om de waterstanden te noteren. Vanaf dat jaar werd zijn werk overgenomen door een computer van Rijkswaterstaat.


Dick Aanen