Winst voor CU, D66 en GL

vijfheerenlanden • Naast het CDA deden ook ChristenUnie en nieuwkomer GroenLinks goede zaken tijdens de gemeenteraadsverkiezing in de Vijfheerenlanden. D66 werd met afstand de grootste partij in Vianen.

ChristenUnie-lijsttrekker Tirtsa Kamstra toonde zich heel blij met de vier behaalde zetels voor haar partij. ChristenUnie voerde met campagneleider Dico Baars een sterk inhoudelijke campagne, met name het door de partij gelanceerde magazine heeft waarschijnlijk nog veel zwevende kiezers over de streep getrokken.

GroenLinks

Tevredenheid overheerst ook bij lijsttrekker Erik van Doorn van GroenLinks. De nieuwkomer in de Vijfheerenlanden veroverde 884 stemmen, goed voor een volle zetel. In de Vijfheerenlanden is GroenLinks nog geen drie maanden actief.

Arie de Groot van D66 benadrukte zaterdag tijdens de start van de onderhandelingen nog eens de uitstekende uitslag voor zijn partij in Vianen. Zonder herindeling zou de partij in de Vrijstad met afstand de grootste partij zijn geworden. Met liefst 1554 stemmen (ofwel 24 procent) behaalde de partij bijvoorbeeld 287 meer stemmen dan het CDA. Maar de partij speelde slechts een bescheiden rol in Leerdam (6 procent) en in Zederik (4 procent).
D66 voerde de afgelopen vier jaar fel oppositie in Vianen. Recentelijk nog in de kwestie rond Sluiseiland. Maar ook was de partij -samen met de VVD- een groot voorstander van de zondagsopenstelling.


lees verder op pagina 11