• De verkiezingen zitten er weer op in Vijfheerenlanden.
• De verkiezingen zitten er weer op in Vijfheerenlanden. Foto: Nico van Ganzewinkel

Lokalen zetten Vianees Harry van Tilburg uit de partij

CDA juicht, VHL likt haar wonden

vijfheerenlanden • De partij van lijsttrekker Teus Meijdam ontstond uit een fusie tussen lokale partijen Leerdam 2000, het Zederikse VKG en het Viaanse Lokaal Alert. Deze drie partijen waren vier jaar geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen in de toen nog afzonderlijke drie gemeenten goed voor ruim vijfduizend stemmen. Nu bleef de partij steken op iets meer dan drieduizend, oftewel: vijf zetels in de nieuwe gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Twee minder dan winnaar CDA. Een dag na de verkiezingen bleek dat het intern bij de lokalen ook rommelt. De fractie brak abrupt met Harry van Tilburg, de nummer twee op de lijst van VHL Lokaal én huidige wethouder in Vianen. Van Tilburg lekte een week eerder naar de pers dat de acht lijsttrekkers in Vijfheerenlanden de Viaanse burgemeester Wim Groeneweg niet als waarnemer willen. Hij was het hier pertinent mee oneens en klapte uit de school. In een reactie zegt VHL Lokaal vrijdag: "Het bestuur is unaniem tot de conclusie gekomen dat er onoverkomelijke meningsverschillen zijn en dat de samenwerking tussen de fractie en de heer Van Tilburg niet meer verloopt zoals zij dit graag zou zien. (...) Integriteit en vertrouwen in elkaar en naar elkaar toe is belangrijk. Helaas is gebleken dat de partij geen vertrouwen meer heeft in het functioneren van de heer Van Tilburg. De 'burgemeesterskwestie' heeft hierin een belangrijke factor gespeeld." Harry van Tilburg wil zelf nog niet op de kwestie reageren. Hij zegt de coalitieonderhandelingen af te willen wachten. Wel geeft hij aan dat hij veel steunbetuigingen heeft ontvangen. "Veel mensen willen dat ik doorga." Het gedwongen vertrek van Van Tilburg betekent dat VHL Lokaal waarschijnlijk nog een zetel verliest en dus van vijf naar vier gaat.

Op meer gehoopt

Volgens de kersverse fractievoorzitter van VHL Lokaal, Wim van Dijk, is het verlies van zijn partij voor een groot deel te wijten aan de lage opkomst. Iets minder dan de helft van de stemgerechtigden ging vorige week woensdag naar de stembus. "Toch zijn wij tevreden. We gaan er met enthousiasme tegenaan om een sterke en goede gemeente Vijfheerenlanden van de grond te tillen." VHL Lokaal-lijsttrekker Teus Meijdam benadrukt dat zijn partij "zeker niet de grote verliezer van de verkiezingen" is, maar erkent: "We hadden op meer zetels gehoopt, dat is duidelijk. De redenen? We hebben het in Leerdam behoorlijk gedaan, daar hebben we blijkbaar een sterke kern. In Vianen en Zederik hebben we duidelijk verloren. Daar viel het tegen. Ik denk ook dat in Vianen door diverse oorzaken de mensen niet naar de stembus zijn gegaan. Waarschijnlijk is het vertrouwen in de politiek daar afgenomen. Wat tijdens de campagne ook bleek: de naam VHL Lokaal is nog niet erg bekend. Regelmatig kregen we de vraag: 'Doet Leerdam 2000 niet mee?'. Heel vervelend: we zijn al twee jaar bezig om onze naam VHL Lokaal bekend te maken. Dat heeft niet voldoende gewerkt. Je merkte op de markt dat onze kandidaten wel bekend zijn, maar de partij als zodanig niet. Daarmee moeten we in de toekomst aan de slag, zeker in Zederik en Vianen." Over het vertrek van Harry van Tilburg is Meijdam duidelijk. Hij beaamt dat het vertrek van de nummer twee de positie van VHL Lokaal als coalitiepartner mogelijk verzwakt. "Maar dit konden we niet tolereren. Daar was iedereen binnen de partij het over eens. Harry heeft de geloofwaardigheid van de partij en de politiek geschaad, dat konden we niet over onze kant laten gaan. Hij heeft de regels van integriteit ver overschreden, dus moesten we helaas deze stap zetten. Dit kan gewoon niet."

Over zichzelf: "Ik ben nog steeds wethouderskandidaat en denk dat daar nog voldoende steun voor is bij andere fracties. Als ik terug in de raad ga, lijkt het me niet handig om als voormalig wethouder nu fractievoorzitter te worden. Vandaar dat we hebben afgesproken dat Wim van Dijk dat gaat doen."


VVD en PvdA

Overigens zijn VVD en PvdA ook niet helemaal zonder kleerscheuren uit de verkiezingen gekomen. De liberalen hadden veel meer verwacht dan de veroverde drie zetels. De partij behaalde 11 procent van de stemmen. "Maar het is niet één en al treurnis", benadrukte VVD-lijsttrekker Hanneke van der Leun zaterdag. "We kwamen uiteindelijk slechts tachtig stemmen tekort voor de vierde zetel."

PvdA Vijfheerenlanden beschouwt zichzelf als winnaar, maar haalt vergeleken met 2014 fors minder stemmen. Vooral in Leerdam moest de partij inbinden: van 1.580 stemmen in 2014 naar 671 afgelopen woensdag. Dat is meer dan een halvering. Maar: de partij haalde met haar 1.742 stemmen in totaal, toch nog een restzetel binnen en kwam ook uit op drie zetels. "En dat met zo'n klein budget", aldus een trotse lijsttrekker Joop van Montfoort.