Marianne Kallen aan de slag als informateur

'Keuze voor stabiliteit en continuïteit'

west-betuwe • Dorpsbelangen en de SGP zijn met elk vijf zetels de grote winnaars van de verkiezingen. Maar ook het CDA kwam met vier zetels uitstekend voor de dag, terwijl de ChristenUnie – logischerwijs sterk in Lingewaal – VVD en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe met elk drie zetels eveneens een factor van belang zijn bij de formatie. Verenigd West Betuwe, D66, PvdA en nieuwkomer Groen Links sleepten twee zetels in de wacht.

Goossens is zeer tevreden met het resultaat van zijn partij. "Al onze kandidaten hebben het goed gedaan. We hebben ons best gedaan in alle kernen goede kandidaten te vinden. Die hebben ook zelfstandig campagne gevoerd. Dat heeft gewerkt en daar zijn we heel blij mee." Goossens vindt dat uit de uitslagen blijkt dat de kiezer kiest voor stabiliteit en continuïteit. "Als je de stemmen analyseert, stel ik vast dat er veel waardering is voor een krachtig bestuur en een duidelijk beleid." Illustratief daarvoor is dat de zittende coalitie in Geldermalsen – Dorpsbelangen, SGP en CDA – de drie grootste partijen zijn geworden en met elkaar veertien van de 31 zetels in de wacht sleepten. Tegelijkertijd wijst Goossens erop dat er maar liefst tien partijen in de nieuwe gemeenteraad zijn gekozen. "Zeven landelijke en drie lokale partijen zitten straks in één raad. Het veld is versnipperd en daar ben ik minder gelukkig mee. Lastig om een coalitie te vormen. Maar de situatie is zoals-ie is. De kiezer heeft altijd gelijk en daar moeten wij zo goed mogelijk mee om zien te gaan." Toch gaat Goossens met veel vertrouwen de toekomst tegemoet. "Wat heel duidelijk is geworden: alle partijen willen er voor gaan om van West Betuwe een succes te maken. Dat is nodig ook, want de komende drieënhalf jaar is er veel te doen."

Inmiddels is Marianne Kallen (62) aan de slag gegaan als informateur om de coalitie-onderhandelingen in West Betuwe in goede banen te leiden. Vier jaar geleden bracht ze diezelfde klus in Geldermalsen tot een goed einde. Kallen – van VVD-huize – is een goede bekende in de streek. In 2010 werd ze waarnemend burgemeester in Neerijnen na het plotselinge overlijden van Loes de Zeeuw. Eind 2011 werd ze korte tijd waarnemend burgemeester van Geldermalsen na het vertrek van Steven van Schaijck en voor de komst van Miranda de Vries.

Vorige week hielden de tien partijen een startbijeenkomst, waarbij de gang van zaken rond de formatie werd besproken en alle partijen 'gerichte' vragen meekregen. Na een weekendje rust - vanwege de vermoeiende campagne - volgde afgelopen maandag van acht uur 's morgens tot tien uur 's avonds de eerste gespreksronde onder leiding van informateur Kallen en de Dorpsbelangen-onderhandelaars Ed Goossens en Rutger van Stappershoef. Eind deze week worden de gesprekken voortgezet, al was begin deze week nog niet bekend of alle partijen daarvoor een uitnodiging krijgen. "Het is nu nog te vroeg om conclusies te trekken. We mikken op een robuuste, brede coalitie die de komende jaren aan de slag gaat voor de inwoners. Vertrouwen, stabiliteit en continuïteit staan daarbij voorop", zegt Goossens. Mogelijk dat volgende week de eerste resultaten van de onderhandelingen bekend zijn.

        

Vier politici behaalden op basis van voorkeurstemmen een raadszetel. Meer hierover is verderop in deze krant te lezen.

André Bijl