• Viaanse politici betuigen zaterdagmiddag massaal steun aan 'hun' burgemeester.
• Viaanse politici betuigen zaterdagmiddag massaal steun aan 'hun' burgemeester. Foto: Jeannette Verplancke

Politiek Vijfheerenlanden rollebollend richting verkiezingen

Massale steun voor Wim Groeneweg

vianen • Een delegatie van de acht lijsttrekkers die meedoen aan de verkiezingen deelde hem vrijdag mee dat hij niet in aanmerking komt voor de functie van waarnemend burgemeester. Toen dat zaterdag bekend werd, schaarden talloze inwoners van Vianen én de plaatselijke politiek zich achter 'hun' burgemeester. Fractieleiders volgden - noodgedwongen - die trend, zodat in één dag het advies om een waarnemend burgemeester van buitenaf te benoemen lijkt te zijn gesneuveld. Het 'gestuntel' zorgt pal voor de verkiezingen voor een hoop gekrakeel dat mogelijk invloed heeft op de stembusuitslag en de coalitievorming. "Het is crisis", lieten bestuurders zich zaterdag ontvallen.

Wim Groeneweg wilde na 1 januari graag waarnemend burgemeester van Vijfheerenlanden worden, maar kreeg tot zijn verbijstering te horen dat de lijsttrekkers de voorkeur geven aan een waarnemer die niet gebonden is aan een van de drie gemeenten. Bovendien wordt ervaring gevraagd bij herindelingsprocessen én het besturen van een gemeente met meer dan 50.000 inwoners. Groeneweg voldoet niet aan die eisen, vonden de lijsttrekkers die wel benadrukten veel waardering voor hem 'als mens' te hebben. Het profiel voor de waarnemend burgemeester werd opgesteld tijdens een bijeenkomst waarbij de lijsttrekkers allerlei zaken rond de verkiezingen regelden. Komende vrijdag is er al een gesprek met de Commissaris van de Koning (CdK) en de politici wilden hun zaakjes tijdig op orde hebben. Het 'profiel' voor de waarnemer werd naar de CdK gestuurd en die adviseerde de lijsttrekkers om Groeneweg te informeren. Vrijdag stelde de burgemeester het presidium van de Viaanse raad op de hoogte van zijn komende vertrek. In een reactie laat Groeneweg zaterdag weten de opvattingen van de lijsttrekkers te accepteren. "Een burgemeester die zichzelf geschikt vindt, is doorgaans juist niet geschikt." Wel betreurt hij het besluit: "Ik had graag burgemeester van de nieuwe gemeente willen worden. Maar er is nu een nieuwe werkelijkheid. Ik leg me daar bij neer." Groeneweg is het overigens niet eens met de argumenten van de lijsttrekkers. "Ik ben jarenlang wethouder in Woerden geweest, een gemeente met meer dan 50.000 inwoners. In de Vijfheerenlanden ben ik vanaf de eerste dag betrokken geweest bij de herindeling. Ik had me graag als burgemeester van de hele gemeente willen bewijzen."

Het nieuws zorgde zaterdag in Vianen voor veel commotie. Het vertrek van Groeneweg was het gesprek van de dag, de sociale media stonden bol van de steunbetuigingen aan de burgemeester en Viaanse politici verzetten zich in het openbaar tegen het standpunt van hun lijsttrekkers. En dat gebeurde soms in niet mis te verstane bewoordingen. Harry van Tilburg, wethouder namens VHL Lokaal en tweede op de lijst voor de verkiezingen, had geen goed woord over voor de procedure. "Hier gaat de toekomstige raad over en niet de lijsttrekkers in een achterkamertje. Ik ben faliekant tegen deze solo-actie." Bovendien vindt Van Tilburg dat Groeneweg een eerlijke kans verdient. "Hij is volledig ingewerkt en kent alle dossiers. Als dit doorgaat, stap ik op. Wim Groeneweg is een fantastische burgemeester. Te gek voor woorden dat er zo met hem wordt omgesprongen."

Commotie

De ophef was zo groot dat de drie Viaanse lijsttrekkers Tirtsa Kamstra (ChristenUnie), Christa Hendriksen (D66) en Joop van Montfoort (PvdA) hun verkiezingscampagne onderbraken voor crisisberaad. Ze betreuren het dat de goede naam van de burgemeester wordt geschaad. Ze hebben spijt van hun medewerking aan het opstellen van het profiel, benadrukken dat dit profiel een zeer informeel karakter heeft en dat zij dolgraag Groeneweg als waarnemer willen. Daarom gingen ze zaterdag niet akkoord met het gezamenlijke persbericht dat de acht partijen naar buiten zouden brengen. "Het is nog geen gelopen race. We hebben een hartstikke goede burgemeester. Als het aan ons ligt, gaan we gewoon met hem door." Later die middag verenigden alle fracties uit de raad van Vianen zich en spraken hun steun uit aan Groeneweg. Symbolisch deden ze dat bij een foto met de tekst 'Wim Groeneweg als burgemeester'. "Hij heeft mijn voorkeur als waarnemend burgemeester", legt Dick den Hertog - fractieleider van de SGP in Vianen en nummer drie op de lijst van SGP Vijfheerenlanden - uit. Den Hertog beleefde een roerige campagnedag. "Iedereen was triest. Niemand begrijpt dat Groeneweg gepasseerd wordt. Hij is zeer geliefd in Vianen. Men vindt hem een echte burgervader." De ontwikkelingen bleven elkaar opvolgen. Het CDA gaf toe dat de lijsttrekkers met het maken van een profiel voor hun beurt hebben gesproken. Ook de VVD sloot een benoeming van Groeneweg niet langer uit. De lijsttrekkers van VHL Lokaal en SGP hielden zich aan de afgesproken radiostilte. Resteert de vraag of de CdK Groeneweg niet te veel beschadigd vindt om toch als waarnemer aan de slag te gaan en of de burgemeester zélf nog wel zin heeft in die functie.

André Bijl