VVD wil niet met SGP in coalitie

vijfheerenlanden • VVD Vijfheerenlanden stapt niet in een coalitie met de SGP als de mannenbroeders vasthouden aan hun strakke standpunt met betrekking tot de zondagsopenstelling van winkels.

Lijsttrekker Hanneke van der Leun zei dat vorige week tijdens het slotdebat in Theater Vianen. Vooral in Vianen voelde de VVD zich de afgelopen 4,5 jaar met handen en voeten gebonden aan het coalitie-akkoord uit 2014 waarin de SGP een verdere verruiming van de winkeltijden had tegengehouden. De partij stemde om die reden in 2016 nog tegen een koopzondagmotie van D66 Vianen. VVD is nu voor de verkiezingen veel duidelijker. De partij vindt dat de ondernemers zelf moeten bepalen of zij wel of niet op zondag opengaan. Ook SGP - bij monde van lijsttrekker Arie Keppel - wijkt niet af van zijn principiële 'nee'. Voor de VVD is dit een zogenaamd breekpunt.

CDA, een andere waarschijnlijke coalitiepartij, is ook voor een verdere verruiming van de zondagsopenstelling. Maar die partij wil dat graag per kern regelen. Dat geldt ook voor VHL Lokaal, die zich tot nu toe niet expliciet had uitgesproken over dit onderwerp. D66 en PvdA zijn voor verdere verruiming van de winkeltijden, evenals GroenLinks. ChristenUnie is tegen meer koopzondagen, maar lijsttrekker Tirtsa Kamstra verklaarde dat het onderwerp geen breekpunt zal zijn tijdens coalitieonderhandelingen.