• Ruzie met de buren kan de sfeer flink verzieken.
• Ruzie met de buren kan de sfeer flink verzieken. Foto: ElkWelzijn

Vrijwilligers geven buren handvatten voor beter contact

'We waren allemaal best opgelucht'

regio • Een praktijkvoorbeeld: "Op een middag staat opeens onze buurman voor de deur. Hij is boos omdat hij zich al langer erg stoort aan het gegil en geschreeuw van onze twee zoontjes in de tuin. De toon van het gesprek is zeer onprettig en uiteindelijk loopt de buurman weg. Een week later staan er twee mensen bij ons op de stoep. Het zijn buurtbemiddelaars, blijkbaar ingeschakeld door de buurman. We laten ze binnen en doen ons verhaal. We vinden het heel naar dat hij soms over de heg schreeuwt naar de kinderen dat ze 'hun kop moeten houden'. We twijfelen, maar besluiten toch gebruik te maken van de buurtbemiddeling. Een week later vindt er een gesprek met de buurman plaats in het dorpshuis. We zijn best gespannen. De buurman zichtbaar ook, hij legt stotterend uit dat hij het geschreeuw van de kinderen echt buiten alle proporties vindt. Met name wanneer ze ruzie maken. Hij zegt dat hij hierdoor niet meer rustig kan lezen in zijn eigen tuin. Hij blijkt niet in goede gezondheid te zijn en rust is juist nu voor hem heel belangrijk. Dit wisten we helemaal niet! Er ontstaat begrip voor elkaars situatie. We maken afspraken met elkaar. De buurman komt naar ons toe als er iets is en roept niet meer naar onze kinderen. Wij letten er op dat als er veel geschreeuwd wordt er minimaal één kind naar binnen gaat. We schudden elkaar de hand en zijn allemaal best opgelucht. Een paar maanden later heeft mijn man de buurman nog geholpen met wat klussen in huis. De buurman heeft toen verteld hoe blij hij is met de rust van de afgelopen tijd en bedankte ons daarvoor. Eigenlijk belachelijk dat het ons niet lukte dit onderling op te lossen. We zijn dankbaar voor de hulp van de buurtbemiddelaars!"

Anton Mauritz is één van de buurtbemiddelaars van ElkWelzijn. Hij meldde zich zeven jaar geleden aan na een oproepje in een lokale krant. "Ik wilde graag iets teruggeven aan de maatschappij waar ik deel van uitmaak, dicht bij huis. Als mensen ruzie met elkaar hebben, straalt dat ook af op de omgeving. Bijvoorbeeld doordat kinderen niet meer met elkaar spelen in de speeltuin. Ik vind het belangrijk om iets te doen voor mijn medemens."

Na een gedegen training ging Mauritz aan de slag. Het vrijwilligerswerk kost gemiddeld enkele, zelf te plannen (avond)uren per maand. "Onze belangrijkste taak is het gesprek tussen mensen weer op gang brengen. Zeker als er al lang onenigheid is, worden de kleinste dingen groot en praten de partijen soms helemaal niet meer met elkaar. Hoe de buren de ruzie willen oplossen, bepalen ze zelf. Meestal maken we samen een lijstje met afspraken als geheugensteuntje. En we bespreken hoe de communicatie in het vervolg het beste aangepakt kan worden. We geven dus vooral handvatten."

Zes weken later belt één van de vrijwilligers om te informeren of de situatie definitief is verbeterd. "Meestal is dat zo. Het geeft veel voldoening als je merkt dat je mensen kunt helpen. En ik merk dat zij het waarderen wat wij doen, juist omdat we vrijwilligers zijn die bereid zijn er privétijd in te stoppen. Dat zorgt meteen voor een goede setting."

Valkuilen zijn er natuurlijk ook. Mauritz: "Je moet oppassen dat je niet wordt meegezogen in een conflict. En soms hebben mensen psychische of andere medische klachten. Dan geven we de casus terug en is meer specialistische hulp nodig. Op dit alles word je getraind. Vóórdat je start krijg je een opleiding die wordt afgesloten met een certificaat. Daarna zijn er elk jaar deelsessies om je kennis op niveau te houden."

Buurtbemiddeling is neutraal, onafhankelijk, vertrouwelijk en gratis. ElkWelzijn verzorgt buurtbemiddeling in de gemeenten Zaltbommel, West Betuwe, Tiel, Buren, Neder-Betuwe, Culemborg, Leerdam, Zederik, Gorinchem, Giessenlanden en Molenwaard. Zowel aspirant-vrijwilligers als mensen die de hulp van buurtbemiddelaars willen inroepen, kunnen contact opnemen via buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl 0345-515227 of de site.


q www.elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling