Leerdamse raad kritisch op 'vodje van Vat'

leerdam • De gemeenteraad van Leerdam heeft vorige week ingestemd met de bestuurlijke koers om voor de uitvoering van de participatiewet als gemeente Vijfheerenlanden deel te nemen in de gemeenschappelijke regeling Avres en dus niet te kiezen voor de Utrechtse 'concurrent' WIL (Werk en Inkomen Lekstroom).

Hoewel de raad unaniem voor Avres koos hadden de woordvoerders veel kritiek op de gang van zaken van de afgelopen maanden. Veel raadsleden hadden zich geërgerd aan de drammerige werkwijze wijze waarop Gorinchem, Molenwaard en Giessenlanden de VHL-gemeenten hadden gedwongen tot een keuze.

Kwetsbaar

Martine Visser (CDA): "We horen altijd dat de klanten van Avres kwetsbaar zijn en dat daarom zorgvuldigheid hoog in het vaandel staat. Dat valt niet te rijmen met dit gedrag. Dat had veel impact op zeer kwetsbare mensen die in de krant moesten lezen dat hun uitkering mogelijk in gevaar zou komen. Dat zorgde voor ongerustheid. Ons vertrouwen in Avres is geschonden, ze moeten hard werken om dat weer te laten kantelen." Harry Wolting (ChristenUnie): "Als er als volwassen mensen met elkaar was gesproken, was dit niet nodig geweest. Het vodje van de heer Vat (wethouder in Molenwaard, red.) namens het bestuur van Avres is eigenlijk schandalig. Het zijn zwarte letters op wit papier. Er is nog niet eens de moeite genomen om er officieel briefpapier voor te gebruiken. Doe hem de knorrige groeten maar terug en vraag gelijk om een echte brief met echte verontschuldigingen voor de manier waarop zij de zaak hebben aangepakt."

Wethouder Bart Bruggeman was blij met de keuze van de raad voor Avres. "Dat getuigt van nuchterheid. Naast alle emoties die spelen is dit een verstandige keuze."

Piet Vat, wethouder van de gemeente Molenwaard en voorzitter van het algemeen bestuur van Avres zei eerder in een reactie dat er geen druk is uitgeoefend om te kiezen voor Avres. "Wel is aangedrongen om helderheid te verschaffen per 1 januari 2019." Om de plooien weer wat glad te strijken is inmiddels een bemiddelaar aangesteld, Vianees Hans van de Werff.