Ambulancepost Meerkerk komt te vervallen

Ambulancepost naar Schoonrewoerd

vijfheerenlanden • Door de herindeling komen de huidige Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik in de provincie Utrecht te liggen. Het gevolg is dat de spoedzorg voor deze huidige Zuid-Hollandse gemeenten overgaat van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid naar de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU). De huidige ambulancepost Meerkerk ligt aan de rand van de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden. Een locatie die volgens de Utrechtse ambulanceorganisatie bepaald niet ideaal is voor de aanrijtijden van de ambulances. "Het ritje van Meerkerk naar bijvoorbeeld Leerdam gaat over smalle polderweggetjes, waar niet hard kan worden gereden." Via de posten in Schoonrewoerd en Lexmond kunnen alle kernen van de Vijfheerenlanden volgens de RAVU beter en sneller worden bediend. De ambulancepost in Schoonrewoerd en het servicepunt in Lexmond worden in eerste instantie ingericht voor een periode van vijf tot tien jaar. Vanuit de bestaande post in Nieuwegein blijft de RAVU ook volgend jaar de ambulancezorg bieden aan inwoners van Vianen en Zijderveld. Volgens de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht gaat er voor bewoners van de gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen niets veranderen. "De kwaliteit van de ambulancezorg blijft op hetzelfde niveau staan. Wanneer bewoners spoedeisende hulp nodig hebben, bellen zij net als nu naar 112. Telefoontjes worden dan doorgeschakeld naar de meldkamer van de RAVU."

Gert-Jan Segers

ChristenUnie-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Gert-Jan Segers, bracht zaterdag op uitnodiging van de afdeling Vijfheerenlanden een bezoek aan de ambulancepost in Meerkerk. Segers overhandigde een blijk van waardering aan het ambulancepersoneel en ging in gesprek over de beschikbaarheid van burgerhulpverlening en aanrijtijden op het platteland. ChristenUnie- raadslid Dico Baars: "Ik merk dat de sluiting van de ambulancepost in Meerkerk erg leeft onder inwoners. Zij maken zich zorgen of de aanrijtijden ook in de nieuwe gemeente gehaald zullen worden. Al eerder vroeg ik namens de ChristenUnie aandacht voor de gevolgen van de wijziging van de provinciegrens voor het spoedvervoer in ons gebied."


Zorgen

De nieuwe post in Schoonrewoerd en het steunpunt in Lexmond zijn volgens de ChristenUnie Vijfheerenlanden op zich goed nieuws voor onze inwoners. "Ik ben blij met de inzet van de ambulancediensten. Toch blijf ik me zorgen maken over met name de bereikbaarheid van Meerkerk, Ameide en het buitengebied." De gemeenteraad heeft volgens Baars helaas niet zoveel directe invloed op dit proces. "Dus moeten we dit punt steeds onder de aandacht blijven brengen."

Elf standplaatsen

De RAVU verzorgt ambulancediensten in de hele provincie Utrecht. Vanuit elf standplaatsen (en straks twaalf) en acht (en straks negen) steunpunten zijn continu ambulances inzetbaar. Dit betekent dat 7 dagen in de week 24 uur per dag de ambulancehulpverlening paraat is. De standplaatsen worden in een spreidingsplan over de provincie Utrecht vastgesteld. Hiermee wordt bereikt dat in acute hulpsituaties de ambulancehulpverlening binnen 15 minuten na melding aanwezig is.

Schelluinen

De ambulancepost voor de Alblasserwaard wordt verplaatst naar Schelluinen. Dat gebeurt overigens nog niet per 1 januari. Naar verwachting kan de nieuwbouw in Schelluinen al wel in het jaar 2019 in gebruik worden genomen. "Tot die tijd blijven we vanuit de provincie Utrecht ritten verzorgen voor patiënten in Zuid-Holland Zuid", zo meldt de website van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. "Dat klinkt gekker dan het in werkelijkheid is: de nieuwe provinciegrens ligt op minder dan 200 meter afstand van de uitrukpost."


Dick Aanen