• Wethouder Taal is heel blij met de duurzaamheidsleningen.
• Wethouder Taal is heel blij met de duurzaamheidsleningen. Foto: Sonja Bron FOTOGRAFIE

'Mensen staan voor lastige keuzes, goede voorlichting is belangrijk'

Dolgelukkig met duurzaamheidslening

LEERDAM • De leningen zijn bedoeld voor eigenaren én huurders die duurzaamheidsmaatregelen aan hun woning uit willen voeren. "Dat kost veel geld. Niet iedereen heeft zo maar 10.000 of 15.000 euro voor zulke ingrepen klaar liggen. Inwoners kunnen dat geld nu bij de gemeente lenen tegen een aantrekkelijk rentepercentage. We hopen dat de lening mensen over een drempel helpt om de noodzakelijke maatregelen te treffen." Het geld kan gebruikt worden voor de installatie van een warmtepomp, zonnepanelen, een zonneboiler, gevel- en vloerisolatie, HR glas en zelfs de plaatsing van een kleinschalige windturbine. Ook is er geld beschikbaar voor de aanschaf van een Hoogrendementsketel, een pelletkachel, een groen dak en LED-verlichting. De lening mag niet meer bedragen dan de werkelijke kosten van de voorzieningen, aangevuld met kosten voor advies en maatwerk.

Voorlopig is er 200.000 beschikbaar, als het potje leeg is, wordt dat aangevuld. De wethouder benadrukt dat bovenstaande maatregelen belangrijk zijn met het oog op duurzaamheid en milieu. "Ze beperken het verbruik van energie en dragen bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Vreselijk belangrijk. Daarnaast hebben de bewoners er zelf ook profijt van. Veel maatregelen verhogen het wooncomfort, denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie. Daarnaast helpt het mee om de kosten te beperken, want het is natuurlijk de bedoeling dat de mensen op den duur hun investering terugverdienen", aldus de wethouder die laat weten dat er voor sommige maatregelen ook nog eens subsidie van het Rijk verkrijgbaar is. Taal is blij dat in Leerdam ook bewoners van huurwoningen een beroep kunnen doen op de regeling. "Zodoende kunnen ook mensen met een smalle beurs deze maatregelen treffen om zo hun lasten naar beneden te krijgen. Elders zie je nogal eens dat de leningen alleen beschikbaar zijn voor huiseigenaren."

Taal wijst op het belang van duurzaamheidsmaatregelen. "Er gebeurt al heel veel op dit gebied. Mensen worden zich steeds bewuster dat het nodig is minder energie te gebruiken. Maar we moeten er nog een schepje bovenop doen." Volgens Taal wordt de energiebehoefte de komende jaren alleen maar groter. "Als we daar niks aan doen, hebben we een groot probleem. Ook al omdat de prijzen blijven stijgen en mensen daardoor in de problemen komen. Zeker degenen met een smalle beurs. Voor hen dreigt een armoedeval." De gemeente is bezig met het opstellen van een regionale energiestrategie. Daarbij wordt gekeken naar mogelijkheden om alternatieve energie op te wekken. "We staan voor een enorme opdracht. Geothermische energie is een optie, windmolens en zonneweides zijn andere mogelijkheden. Maar willen we dat? Elke variant heeft zijn eigen voor- en nadelen. De komende tijd moeten we daar beslissingen over nemen."

Dat geldt ook voor de inwoners. "Mensen staan voor lastige keuzes. De meesten willen best wat doen, maar veel inwoners weten niet waar ze moeten beginnen. Daarom moeten we ze als lokale overheid helpen de juiste stappen te zetten. De gemeente moet zorgen voor goede informatie. Dat gebeurt al via specialisten als wooncoaches en de mensen van het energieloket. In Leerdam-oost hebben we van woningen een energiescan gemaakt, zodat de inwoners precies weten welke maatregelen het best werken bij hun type woning. En we zijn blij dat we Kleurrijk Wonen als partner hebben om in de sociale woningbouw de juiste maatregelen te treffen. Neem de Siemensstraat. De bewoners zijn enthousiast over de moderne technieken die daar worden toegepast." Taal roept inwoners op om gebruik te maken van de duurzaamheidslening. "Om in de toekomst de kosten te drukken, om het wooncomfort te vergroten, maar ook uit idealisme. We willen de wereld toch allemaal mooi achterlaten voor onze (klein)kinderen."

André Bijl