• José maakt ook vlogs samen met haar moeder Bep. Foto pin: Emely Eenhuis.
• José maakt ook vlogs samen met haar moeder Bep. Foto pin: Emely Eenhuis. Foto: Vera Klandermans

Deel opbrengst pin gaat naar Alzheimer Nederland

'Kijk verder dan de buitenkant'

rhenoy • José heeft al heel wat opgetrokken wenkbrauwen en ongeduldig gezucht doorstaan als ze op stap was met één van haar ouders. "Je wilt niet tegen omstanders zeggen dat iemand dementerend is, zeker niet in de beginfase als diegene dat zelf heel goed begrijpt. Soms probeerde ik dan buiten het blikveld van mijn vader of moeder via gebaren duidelijk te maken wat er aan de hand was. Ik zocht naar een subtielere manier en zo kwam ik op het idee van een pin die je als begeleider kunt dragen."

Op het witte speldje staan twee hartjes. Het buitenste hart heeft deels een stippellijn. José: "Je kunt er doorheen kijken naar de kern. Dat is wat ik hoop dat mensen doen: niet naar de buitenkant kijken, want dan zie je alleen iemand die zich vreemd gedraagt of die treuzelt bij de pinautomaat."

Het idee van de pin staat of valt natuurlijk bij een grote bekendheid. Dat wordt een uitdaging, zonder marketingbudget. Maar de eerste reacties zijn positief. "Ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt, het zal organisch en via mond-tot-mondreclame moeten groeien. Wie weet zijn er ook verzorgingshuizen die budget hebben om een aantal speldjes aan te schaffen, bijvoorbeeld als relatiegeschenk."

De pin is voor 6,95 euro te bestellen via de webshop. Op de website staan ook enkele van de blogs die José schreef over haar band met haar dementerende moeder. "Hopelijk wordt het een platform voor mensen om ervaringen uit te wisselen."

De Rhenoyse weet als geen ander wat veranderingen in relaties allemaal teweegbrengen. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze veertien was. "Als kind ben je loyaal naar je ouders en neem je de plaats in van de ontbrekende ouder. Dat is niet de rol die je als kind zou moeten hebben. Dat leidt later vaak tot klachten zoals een burnout. Toen ik dat in de gaten kreeg en het me net lukte om terug te gaan naar de oude ordening, kregen mijn ouders kort na elkaar Alzheimer. Ik kwam weer in de zorgende rol terecht. Dat was zwaar."

José gebruikte haar ervaringen en startte een coachingspraktijk. Haar logo: een hart met een hartje erin. Inderdaad, bijna hetzelfde als de Alzheimer-pin. "In mijn werk help ik mensen ook om bij hun kern te komen en die zichtbaar te maken voor anderen."

Haar vader is inmiddels overleden, haar moeder woont in een verzorgingshuis. "Het lukt me nu wel weer om kind te zijn. Alzheimer heeft ook mooie kanten. Onze moeder-dochterband was niet altijd makkelijk, nu zijn we veel closer. En ik heb geleerd om bewust met het 'nu' bezig te zijn."

Een deel van de opbrengst van de pin gaat naar Stichting Alzheimer Nederland, die het besteedt aan onderzoek. "Mijn ouders kan ik er niet meer mee helpen, maar anderen hopelijk wel."


q www.hartvooralzheimer.nl

Janneke Boogaard