• Speelbank Leerbroek kreeg van Plus Meerkerk het Zederikse Monopoly-spel.
• Speelbank Leerbroek kreeg van Plus Meerkerk het Zederikse Monopoly-spel. Foto: Geurt Mouthaan

Nieuwste aanwinst: het Zederikse Monopoly-spel

Tien jaar spellen voor álle Leerbroekers

leerbroek • Een bibliotheek, dat kennen we allemaal wel. Maar dat je het uitleenprincipe ook toe kunt passen op spellen is veel minder algemeen. In Leerbroek vinden ze het al tien jaar volstrekt normaal. In 2008 nam Lucy Doornenbal, juf op de plaatselijke basisschool, het initiatief om deze bijzondere voorziening op te starten. "Ze vond het belangrijk dat kinderen spelletjes deden; je leert zo onder meer samen te spelen en tegen je verlies te kunnen", vertelt Tineke Kool, bestuurslid van de Speelbank. "We hebben ook allerlei soorten spellen: waarbij je tegen elkaar speelt of juist met elkaar, maar ook spellen die je op een verjaardag kunt gebruiken."

Lucy kreeg hulp van Neli Aalvanger en samen met andere vrijwilligers gingen ze de boer op om geld op te halen. Bedrijven kregen het aanbod om spellen te sponsoren, waarbij hun naam in de doos gezet werd. "Dat liep goed. We kregen onder meer van de Rabobank Alblasserrwaard-Vijfheerenlanden een grote bijdrage. Die stelden wel als voorwaarde: de Speelbank moet wel voor álle Leerbroekers zijn."


Leerbroekse Gezelligheid

Dat uitgangspunt is er nog steeds. De Speelbank is er voor iedereen. De ongeveer vijftig leden wonen voor het overgrote deel in het dorp Leerbroek, al komt een enkeling ook uit Nieuwland en Leerdam. Tot voor bijna twee jaar geleden zat de Speelbank in de basisschool Eben Haëzer. "In het najaar van 2017 kregen we een ruimte in de winkel Leerbroekse Gezelligheid aan de Raadhuisstraat. Ideaal, we hoeven daar niet elke keer de spellen uit te stallen en vervolgens weer op te ruimen." Afgelopen week kwam trouwens de nieuwste aanwinst binnen bij de Speelbank: supermarkt Plus Versteeg schonk het Zederikse Monopoly-spel. De speldoos, het bord en de kans- en algemeen fondskaarten in het bekende bordspel zijn aangepast naar Zederikse stijl en ontwikkeld door de Meerkerkse supermarkt.

Elke donderdag is de Speelbank van 15:00 tot 16:30 uur open. Kinderen - en een enkele volwassene - komen dan uitgeleende spellen weer inleveren en zoeken op hun gemak een andere uit om mee naar huis te spelen. Tineke Kool: "Nieuwe spellen zijn heel duur; het komt vaak voor dat er één gekocht wordt en dat het spel dan na een paar keer spelen in de kast verdwijnt. Bij de Speelbank kun je een spel uitproberen en als het goed bevalt later kopen."

In de ruimte zelf staan de kasten vol met spellen. Gloednieuwe, die net op de markt zijn uitgebracht, maar ook vertrouwde namen als Zeeslag, Monopoly en Carcassonne zijn te vinden bij de Speelbank. "Om de zoveel tijd moeten die vervangen worden, omdat ze door het vele spelen niet meer bruikbaar zijn."

Nieuwe leden of vrijwilligers zijn welkom bij de Speelbank en kunnen voor meer informatie of aanmelden contact opnemen via speelbank@gmail.com. Tineke Kool vult aan: "Maar ook bedrijven die ons willen sponsoren kunnen zich melden."


Geurt Mouthaan