Snuffelcollege in de klas

vianen • Groep 1/2 van basisschool De Voorhof in Vianen krijgt bezoek van het Sophia Snuffelcollege, een scholenproject van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Doel ervan is kinderen leren omgaan met honden.

SnuffelVrijwilliger Amy komt daarvoor meerdere keren samen met haar ruwharige dashond Max naar De Voorhof. In drie lessen leert zij de kinderen de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren. Met dit project kunnen hondenbeten bij kinderen voorkomen worden en neemt angst voor honden af. Bij het eerste bezoek laat Amy de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt Max mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Spelenderwijs worden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Alle kinderen die dat willen, mogen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven.

In Nederland vinden jaarlijks 150.000 bijtincidenten plaats, vooral bij jonge kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet flink afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren.