woensdag 14 november

Over Ridder van Rappard
20:00, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Klaas Tammers is te gast bij de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in Herwijnen. Tammers schreef een biografie over Louis Rudolph Jules van Rapperd, beter bekend als 'Ridder van Rappard', de spraakmakende burgemeester van Gorinchem. De avond begint om 20:00 uur in De Poort. Niet-leden betalen 5 euro entree.

De kartering van Nederland
20:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Historische Vereniging Leerdam (HVL) organiseert een lezing met als thema 'Van Ptolemaeus tot de Topografische dienst: De kartering van Nederland'. Deze lezing wordt verzorgd door Peter van der Krogt. De oudste kaart waar Nederland op staat dateert al uit de oudheid. Deze kaart toont slechts enkele rivieren en steden. Pas in de loop van de 16de eeuw komen er meer nauwkeurige kaarten van het Nederlandse grondgebied, eerst in de tweede helft van de 19de eeuw is het hele koninkrijk nauwkeurig gekarteerd in de zogenaamde stafkaarten en bonneblaadjes. In deze lezing wordt ingegaan op deze bijna tweeduizend jaar oude kartering van Nederland. Diverse kaarten worden besproken en getoond. Omdat oude kaarten tijdgebonden uitdrukkingsmiddelen zijn, die niet zonder kennis van hun context gebruiken kunnen worden, gaat Peter van der Krogt de toenmalige opvattingen bij het maken van kaarten proberen te achterhalen. Van der Krogt schreef zijn proefschrift over de geschiedenis van de productie van aard- en hemelglobes in de Nederlanden. Na zijn dissertatie in 1990 is zijn belangrijkste onderzoeksthema van globes in atlassen veranderd. De lezing vindt plaats in Maranatha. En begint om 20:00 uur. Ook niet-leden zijn welkom.

Over vaste planten
20:00, Geldermalsen, gebouw Ons Huis. Cor Bras van kwekerij Wico Planten is te gast bij Groei & Bloei, afdeling West Betuwe. Hij geeft uitleg over het aanleggen van een onderhoudsarme tuin. De lezing begint om 20:00 uur, niet-leden betalen 3,50 euro, leden hebben gratis toegang.
www.westbetuwe.groei.nl

vrijdag 16 november

Bazaar
16:30-21:00, Heukelum, hervormd centrum. Jaarlijkse bazaar aan de Torenstraat 10. Voor de kinderen zijn er tot 18:00 uur verschillende activiteiten, zoals: pijltje draaien, grabbelton, enveloppenkraam, eendjes vangen en vissen. Het rad van avontuur begint bij aanvang van de bazaar met allerlei prijzen. Verder is er onder meer nog een gebakskraam, bloemenkraam, rozenboom, pop raden en peren plukken bij de perenboom. Voor de inwendige mens is er koffie, thee, limonade, koek en saucijsjes. Daarnaast zijn er pannenkoeken, broodjes hamburger, frikandellen, kroketten en tomaten- en erwtensoep te verkrijgen.

Bingoavond
19:00, Leerdam, wijkpaviljoen Patrimonium. Buurtvereniging Groen van Prinstererstraat organiseert een bingoavond. De prijzen bestaan deze avond uitsluitend uit grote en kleine levensmiddelenmanden, vlees, huishoudelijke artikelen, verrassingspakketjes en verschillende waardebonnen. De zaal gaat open om 19:00 uur, de bingo begint om 20:00 uur. Deelname kost 10 euro per boekje, tweede boekje kost 5 euro. Er worden tien rondjes gespeeld.

LingeFilm: 'Benzinho'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Het Braziliaanse familiedrama 'Benzinho' is te zien bij LingeFilm. De film gaat over een gezin dat in de buurt van Rio de Janeiro woont. Oudste zoon Fernando krijgt een aanbieding om voor een Duits handbalteam te gaan spelen. Dit leidt tot vele reacties binnen de familie. Met name moeder Irene balanceert tussen vele emoties bij het loslaten van haar zoon.

GO: 'Lady Bird'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Bij GO is de film 'Lady Bird' te zien, deze rolprent legt zowel de humor als het drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. Christine 'Lady Bird' McPherson (Saoirse Ronan, Brooklyn) zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder (Laurie Metcalf), maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt. Lady Birds moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader (Tracy Letts) zijn baan is kwijt geraakt. 'Lady Bird' speelt zich af in het Californische Sacramento in 2002 tegen de achtergrond van een snel veranderend economisch klimaat. De film werpt een indringende blik op de relaties die ons vormen, de idealen die ons kenmerken en de schoonheid van een plaats die je je thuis mag noemen. www.go-leerdam.nl

zaterdag 17 november

Kaartmarathon
09:30, Nieuwland, gebouw De Dijk. Kaartvereniging De Roemtroevers organiseert een kaartmarathon in Nieuwland, er wordt geklaverjast en gejokerd. Inschrijven kost 12,50 euro, deelnemers krijgen daarvoor vier consumptiebonnen voor koffie, thee, soep en twee broodjes. Inschrijven kan tot donderdag 15 november bij G. Spaan via 0345-614042 of 06-22962353 of bij A. Waasdorp via 06-40416883. De zaal is open om 09:30 uur, de marathon begint om 10:00 uur.

Sinterklaasintocht Vuren
13:00, Vuren, Mildijk. Sinterklaas komt weer aan in Vuren. Zijn aankomst is gepland om 13:00 uur op het plein tegenover supermarkt SPAR, aan de Mildijk. Harp en Luit verleent haar medewerking. Om 13:45 uur start het middagprogramma in dorpshuis De Koels, bestemd voor alle kinderen uit Vuren of kinderen die in Vuren op school zitten óf kinderen die één ouder in Vuren hebben wonen (2 jaar tot en met groep 5). Voor kinderen die niet in Vuren naar school of naar de peuteropvang gaan, zijn er op vrijdag 9 november toegangskaarten verkrijgbaar bij Ella van Horssen op de buitenschoolse opvang in Vuren. Deze kunnen afgehaald worden tussen 12:00 en 17:00 uur. De middag wordt geheel gerealiseerd door plaatselijke sponsoren en vrijwilligers.

'Alweer vals alarm'
19:30, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Toneelvereniging Vol Moed voert de klucht 'Alweer vals alarm' op in De Krooshof. Het stuk is geschreven voor Erik Bok. De toegang is voor volwassenen 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 12,50 euro. De zaal is open om 19:30 uur, het optreden begint om 20:00 uur.

Uitwisselingsconcert
19:30, Asperen, dorpshuis EMM. Aurora geeft haar jaarlijkse uitwisselingsconcert houden in het dorpshuis van Asperen. De muziek die op de lessenaar komt is erg gevarieerd en daarnaast is er ook ruimte voor enkele verrassende muzikale elementen met een hoog entertainmentgehalte. De zaal is open om 19:00 uur, het concert begint om 19:30 uur.

Fout feest
20:00, Leerdam, wijkcentrum West End. Wijkvereniging West End in Leerdam organiseert een fout feest, met met muziek uit de jaren 70, 80 en 90 tot nu. Dj Ed van E-sound draait plaatjes. En er zijn hapjes van Amsterbammetje. De avond begint om 20:00 uur, toegang is helemaal gratis. De dresscode is natuurlijk fout.

Klassiek concert
20:15, Geldermalsen, Centrumkerk. De Herwijnse dirigent Marcell Vroeijenstijn dirigeert een bijzonder klassiek concert in de Centrumkerk in Geldermalsen. Vroeijenstijn maakte in 2015 de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. "Deze tocht heeft mij gevormd tot wie ik nu ben en heeft duidelijk gemaakt dat ik op deze aarde ben om dienstbaar te zijn", aldus de dirigent. "Uit deze wandelreis is de Camino-symfonie ontstaan die op de rol staat om uit te voeren in 2019." Het concert begint om 20:15 uur. Het vocaal ensemble linea wordt deze avond instrumenteel ondersteund door het Margaretha Consort. Entreetickets kosten 30 euro per stuk voor volwassenen en voor de jeugd tot en met 12 jaar 15 euro. Er zijn ook kaarten voor de eerste rang, deze kosten 35 euro. Reserveren kan door te mailen naar ensemblelinea@gmail.com. Tickets kopen kan ook bij bij Le Mélangeur in Geldermalsen.

LingeFilm: 'Book club'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'Book club' te zien, de kijker maakt kennis met vier dames van middelbare leeftijd die samen in een boekenclub zitten. Op een avond staat 'Fifty shades of grey' op het programma. Dit boek maakt nogal wat los bij de dames. Om diverse redenen hebben ze elk wel belangstelling in een nieuwe of hernieuwde relatie. Met Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenbergen, Andy Garcia en Don Johnson.

zondag 18 november

Paddenstoelenexcursie
08:40, meerdere opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een paddenstoelenexcursie op landgoed Heidestein en Bornia in Zeist. De excursie staat onder leiding van Jules Klees. Bart de Groot vertrekt om 08:40 uur met de deelnemers vanaf de parkeerplaats bij NS-station Leerdam, vertrek vanuit Vianen is om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Benedictushof 132.

LingeFilm: 'Hotel Transsylvanië 3'
11:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is de animatiefilm 'Hotel Transsylvanië 3' te zien. In deze sequel zijn alle vampiers en andere monsters weer van de partij. Ze zijn namelijk toe aan vakantie. Mavis boekt een ontspannende cruise voor iedereen. Natuurlijk zijn er allerlei leuke spannende, niet-enge verwikkelingen, en het loopt goed af. Prima vermaak dus voor jong en oud. De stemmen zijn ingesproken door Charly Luske, Tygo Gernandt, Paul Groot en Ilse Warringa. Om 11:00 uur is er een autismevriendelijke vertoning, om 14:30 uur een reguliere vertoning.

Rivierenland Klassiek (finale)
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met optredens van Katerina Verbovskaya (piano), Ketevan Sharumashvili (piano) en Mirna Ackers (dwarsfluit) en Vital Stahievitch (piano). Zijn spelen: Chopin (Ballade No. 1), Fauré (Fantasie Op. 79), Debussy (Sijrinx), Ian Clarke (The Great Train Race), Liszt (Constelations N3), Schubert (Arpeggione Sonata 1 allegro), Schumann (ABEGG variations op.1) en Verdi (Liszt Rigoletto Praphrase). Entree: 10 euro. Reserveren is nodig:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Jeugddienst
18:30, Tuil, hervormde kerk. Jeugddienst in de hervormde kerk, thema is 'Herberg of verberg'. Jeugdwerker Esther Kruijt gaat de avond voor. Na deze dienst is er gelegenheid om nog even bij te praten onder het genot van koffie, thee of fris.

dinsdag 20 november

Dominee
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. Bij Dorpsontmoetingspunt (Dop) in Deil is dominee Klaas Touwen te gast, hij komt vertellen over het beroep predikant. Inloop vanaf 09:30 uur.

Open eettafel Herwijnen
11:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe nodigen iedereen uit voor een gezellig samenzijn. Rond 12:30 uur zal het driegangenmenu worden geserveerd. Aanmelden uiterlijk vrijdag 16 november bij Jolisa van Zanten via 0418-582033.

Soos voor 60-plussers
14:30, Deil, Kerkestein. Soos voor 60-plussers in Deil. Meedoen aan de gym kan vanaf 14:00 uur. Daarna is er tijd voor een spelletje en een praatje. Meer informatie is te verkrijgen bij Grada van der Eijk via 0345-652195. Aanmelden is niet nodig. Ook op donderdag 22 november.

Paranormale avond
20:00, Leerdam, Noorderberg. Bij paranormale vereniging PASO is Freddy Kaak te gast, hij is bekend van het tv-programma 'Dit is de toekomst'. Centraal deze avond staan foto's van levenden en overledenen.

Over de scheepswerf
20:00, Vuren, De Koels. Tom Schreuders uit Gorinchem geeft een lezing bij historische vereniging De Heerlijkheid Vuren over scheepswerf Damen. Hij toont ook verschillende beelden. Aanvang is 20:00 uur, de lezing vindt plaats in De Koels. Toegang is gratis.

Over biomassa
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij Nuts Geldermalsen komt Wim Willeboer uit Geldermalsen vertellen over biomassa, hij is technologisch manager bij RWE, een oorspronkelijk Duits energiebedrijf, nu ook gevestigd aan de Eemshaven. Wat is biomassa, wat is de toekomst, hoe wordt het opgewekt: een actueel thema. De toegang voor leden van Nuts Geldermalsen is gratis, leden van de bibliotheek betalen 4 euro. Niet-leden 5 euro.

woensdag 21 november

Stemmen en puzzelen
10:00-20:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Mensen kunnen in gebouw Maranatha het stemmen voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden combineren met een bezoekje aan een puzzelmarkt. In de grote zaal is het stembureau opgesteld en in de hal is er volop keuze uit allerlei puzzeldozen. Er is ook koffie te krijgen. Er is weer een groot en mooi aanbod van puzzels tegen aantrekkelijke prijzen. De opbrengst is ook dit jaar voor de stichting Stephanos

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Op de foto met Sinterklaas
15:30, Leerdam, Hof van Mevrouw van Aerden. Kinderen kunnen in het Hofje langskomen bij de goedheiligman. Alle kindjes kunnen dan met hem op de foto.

Erwtensoep bij West-End
17:00, Leerdam, wijkcentrum West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een snertmiddag in het wijkcentrum. De erwtensoep staat om 17:00 uur op tafel, mee-eten kosten 4,50 euro voor leden. Niet-leden betalen 5 euro. Opgeven kan tot en met zaterdag 17 november bij Gerda van der Wielen via 0345-616031 of Rika Holtjer via 0345-615882. Opgeven per e-mail kan ook: info@wijkverenigingwestend.nl ten name van Lenie de Pender.

vrijdag 23 november

Muzikale pubquiz
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In de theaterzaal vindt een muzikale pubquiz plaats, mét een live spelende band. Tussen de vragen door kunnen de deelnemers wat drinken of bijkletsen. Teams mogen bestaan uit minimaal drie tot maximaal 6 personen. Er moet ook een leuke teamnaam bedacht worden. Opgeven kan via de website van GO. Deelname kost 5 euro deze avond. www.go-leerdam.nl

zaterdag 24 november

Workshop beeldhouwen
09:30, Leerdam, Kampeerbosje Leerdam. Atelier Gerard Akerboom organiseert weer een tweedaagse workshop beeldhouwen in het Kampeerbosje Leerdam. Zowel beginnende als gevorderde deelnemers zijn welkom bij deze workshop. Deelnemers maken in twee dagen (de tweede dag is zondag 25 november) een stenen beeld, leren de benodigde basistechniek en hoe deze toe te passen om het gewilde beeld uit de steen te halen. De cursisten lunchen met elkaar, het eten wordt verzorgd door het Kampeerbosje Leerdam. Meer informatie over de workshop is te vinden op de website van Atelier Gerard Akerboom. Meer informatie is ook te verkrijgen bij Gerard Akerboom zelf via 06-38931456 of het Kampeerbosje Leerdam via 0345-623600. www.ateliergerardakerboom.nl

Najaarsmarkt
10:00-15:00, Leerdam, Emma. Present organiseert een najaarsmarkt in Leerdam. Er is een prijzenbingo met een verloting. Verder zijn er kraampjes, cadeau artikelen, intekenlijsten voor boodschappenpakketten, intekenlijsten voor handgemaakt houten speelgoed, bloemen en een kerstkraam. De opbrengsten gaan naar het goede doel.

Najaarsmarkt
11:00-16:00, Leerdam, zorgcentrum Huis ter Leede. In de wijk Noord vindt een najaarsmarkt plaats, deze is bij mooi weer voor Huis ter Leeden, bij slecht weer verhuizen de kramen naar binnen. Onder meer te koop: verschillende hobbyspulletjes, honing, mosterd, jam, sappen, fruitsoorten, houten decoraties en koffie met appelbeignets. Kunstliefde en Vriendschap verzorgt een optreden, net als De Glasbloazers 2.0 en Nikky's Dance geeft een dansshow.

'Alweer vals alarm'
19:30, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Toneelvereniging Vol Moed voert de klucht 'Alweer vals alarm' op in De Krooshof. Het stuk is geschreven voor Erik Bok. De toegang is voor volwassenen 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 12,50 euro. De zaal is open om 19:30 uur, het optreden begint om 20:00 uur.

Op weg naar advent
20:00, Geldermalsen, Centrumkerk. Koor Alegria geeft een adventconcert in Geldermalsen, het koor staat onder leiding van dirigent Geerten Liefting. Verschillende musici verlenen hun medewerking. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website (10 euro) of aan de deur op de avond zelf (12 euro). www.alegriakoor.nl

zondag 25 november

Op weg naar advent
15:00, Beesd, St. Pieterskerk. Koor Alegria geeft een adventsconcert, het koor staat onder leiding van dirigent Geerten Liefting. Verschillende musici verlenen hun medewerking. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website (10 euro) of aan de deur op de avond zelf (12 euro).

maandag 26 november

Informatieavond Alphacursus
20:00, Everdingen, hervormd centrum. In januari 2019 start er een Alphacursus voor belangstellenden uit Everdingen, Hagestein, Hoef en Haag en Zijderveld. Mensen die meer willen weten over het christelijke geloof, zijn welkom. De cursus bestaat uit tien avonden. In het hervormd centrum in Everdingen is maandag 26 november een informatieavond over de Alphacursus. Aanvang is 20:00 uur, iedereen is welkom. Meer informatie te verkrijgen bij Ina Ruitenburg via ina.ruitenburg@casema.nl of 0345-641613, Janneke den Hertog via jdhertog@xs4all.nl of 06-46096131 of Dicky Burggraaf via goof_dicky@hotmail.com of 0347-351978.

woensdag 28 november

Pietendisco
14:00, Leerdam, partycentrum Het Dak. Pietendisco in partycentrum Het Dak. Ook daar zal Sinterklaas vanaf een uur of 15:30 uur aanwezig zijn.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl