Omwonenden vragen om verplaatsing van de voetbalkooi

Overlast voetbalkooi aangepakt

leerdam • Zo wordt er binnenkort een verbodsbord geplaatst, waarop staat dat er 's avonds na negen uur geen gebruik meer van de kooi mag worden gemaakt. Dat maakt het voor de politie mogelijk om bij overlast beter te handhaven. Ook wordt de inzet van een mobiele camera overwogen. Daarnaast wordt gekeken of het mogelijk is de locatie – een open, centrale plek in de wijk - minder aantrekkelijk te maken voor de hangjeugd. Dat kan gecombineerd worden met de herinrichting van het winkelcentrum. Daarnaast moet plaatsing van een heg de geluidsoverlast tegengaan. Burgemeester Bruinsma en wethouder Teus Meijdam deden donderdagavond deze toezeggingen, nadat een inspreekster tijdens de raadsvergadering raad en college een petitie met handtekeningen had aangeboden.

In die petitie verzochten circa zeventig omwonenden van de Rondas en de Beukelaar en andere betrokkenen het college de voetbalkooi te verplaatsen om zo een einde te maken aan de jarenlange overlast voor de merendeels kwetsbare bewoners. De inspreekster liet weten dat de bewoners onder meer te maken hebben met forse geluidsoverlast – soms tot diep in de nacht – beschadigingen van auto's, vernielingen, vuurwerkbommen en intimiderend gedrag van met name oudere jongeren. Soms wordt de weg voor de woningen tot diep in de nacht gebruikt als racebaan. "Mensen durven op bepaalde tijden niet meer alleen naar hun auto te lopen. Als de politie al komt, trekken de jongeren zich daar niets van aan", aldus de omwonenden. "Het is niet onze bedoeling om de jeugd hun speelplaats te ontnemen, maar een voetbalkooi past gewoon niet bij een verzorgingshuis. Verplaats die kooi alstublieft", deed de inspreekster een beroep op de plaatselijke politiek.

Noodkreet

SGP-voorman Matteo de Visser bleek gevoelig voor de noodkreet van de bewoners. "Destijds dachten we dat het draaien van de kooi en de aanleg van een moestuin de juiste oplossing was voor een situatie die al langer voor overlast zorgde. Maar sommige dingen moet je ervaren. We moeten nu gewoon constateren dat dit niet de juiste plek is voor een voetbalkooi. Aan deze onhoudbare situatie moet een einde komen", aldus De Visser die overwoog een motie in te dienen die het college opdracht gaf om de kooi binnen een half jaar te verplaatsen.

Maar volgens wethouder Teus Meijdam is dat niet de juiste aanpak. "De kooi is niet de oorzaak van de overlast, maar het gedrag van de – oudere – jeugd rond die kooi. Die locatie is een centrale plek in de wijk waar de jeugd graag samen komt. Verplaatsing van de kooi is geen optie. Het kost veel geld en we hebben geen alternatieve locatie beschikbaar. Bovendien maakt ook de school gebruik van de voetbalkooi." Meijdam benadrukte dat er voortdurend overleg is met alle betrokkenen. "Er is sprake van een golfbeweging. Een paar jaar geleden hebben we het probleem fors aangepakt, nu is er weer een andere groep waar we mee aan de slag moeten." SGP-wethouder Arie Keppel liet weten dat hij binnen het college een minderheidsstandpunt inneemt. "Er wordt gezegd dat dit gedrag bij de jeugd hoort, maar soms is er gewoon sprake van terreur. De mensen voelen zich geïntimideerd. Dit komt steeds weer terug, de omwonenden verdienen het om eindelijk rust te krijgen." Dat viel niet in goede aarde bij VHL Lokaal-voorman Hans van den Berg. "Dit is verkiezingsretoriek. Die aanduiding 'terreur', dat kunt u niet maken als wethouder. Ik neem dat hoog op."

De overgrote meerderheid van de raad voelde niets voor het weghalen van de kooi en steunde de aanpak van B&W. "Er is niets vervelender dan overlast van buiten", toonde CDA-leidster Martine Visser begrip voor de omwonenden. Toch was ze het niet eens met het SGP-voorstel om de kooi te verplaatsen. "Dat is puur symptoombestrijding. Het probleem ligt elders. Pak de problemen aan waar ze zijn." PvdA-fractieleidster Christel van 't Pad zat op dezelfde lijn. "Er verandert niets als die kooi wordt weggehaald. Die overlast heeft niets met die kooi te maken, maar met de locatie. De inrichting van de omgeving nodigt uit om daar samen te komen." CU-voorman Harry Wolting wees op het belang van een goede aanpak. "We moeten dergelijke uitwassen stevig aanpakken. Er is voortdurend overleg, maar daar red je het niet mee. Zijn de ouders van die jongeren al bezocht?" Maar ook Wolting was niet voor verplaatsing van de kooi. "Gehangen wordt er daar toch." Ook Nico Gros en VVD-er Mireille Horden benadrukten dat de kooi niet de oorzaak van de narigheid is. "We moeten de overlast terugdringen. We steunen de aanpak van het college", aldus Horden die vaststelde dat 'er ook leuke jeugd bestaat'.

Ook de SGP was uiteindelijk tevreden met de toezeggingen van B&W, zodat De Visser zijn motie op zak hield.

André Bijl