Enggraaf van 60 naar maximaal 30 per uur

haaften • Automobilisten mogen op de Enggraaf in Haaften binnenkort maximaal slechts dertig kilometer per uur rijden.

De gemeenteraad stemde donderdag in met een collegevoorstel om dit mogelijk te maken. De snelheidsaanpassing is nodig omdat ten noorden van de Enggraaf woningbouw wordt gerealiseerd. Vanwege de aanpassing wordt de Enggraaf gesitueerd binnen de bebouwde kom van Haaften. De komgrens komt te liggen ter hoogte van Enggraaf 29a.

De snelheid op deze weg ligt nu nog op 60 kilometer per uur. Door het maximum omlaag te brengen rijdt verkeer straks langzamer de nieuwe woonwijk in. Dat is volgens b en w wenselijk omdat tussen het verkeer momenteel ook veel zwaar vrachtverkeer zit dat materialen aanlevert en afvoert voor de bouw van de nieuwe woningen. Veel kinderen uit Haaften-Oost lopen en fietsen door de nieuwe woonwijk op weg naar hun school in de Burcht van Haeften.

Bijkomend voordeel van het nieuwe snelheidsregime is dat er minder geluidsoverlast zal zijn in de nieuwe wijk. B en w stellen voor om ook de aan te leggen straten binnen de bebouwde kom te situeren en ook hier de maximumsnelheid op 30 per uur vast te stellen. Het gaat hierbij om de volgende tien straten: Pieterstraat, Stevenstraat, Adriaanstraat, Johannisstraat, Teunis Gerritstraat, Dirkstraat, Arendstraat en het Metjepad, Simon Christinuspad en Christina Gerritdinapad. Alle straten zijn vernoemd naar Haaftenaren die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog, het merendeel in Haaften zelf. "Haaften groeit als kool als ik het voorstel zo zie", grapte CDA-fractieleider Adriaan Hakkert bij het zien van de stratenlijst.

Parallel aan de verlaging van de maximumsnelheid gaat Haaften ook de openbare verlichting op de Enggraaf opwaarderen volgens de zogeheten CROW-normen voor inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is het de bedoeling om om het naast de Enggraaf gelegen fietspad te verbeteren.

Drijvende verbinding

De raad van Neerijnen is ook akkoord met de komst van een drijvende verbinding in de Heesseltsche Uiterwaarden. Dit vlonderpad deint mee met de stijging en daling van het water en maakt de uiterwaarden toegankelijker dan de huidige trekpont. De werkzaamheden zijn al in volle gang. Opdrachtgever is Rijkswaterstaat die hiervoor nog een omgevingsvergunning nodig had.