• De smakelijke lancering donderdag.
• De smakelijke lancering donderdag. Foto: aangeleverd

Eerste broodje van Lingegraan

Beesd • Hans Beenakkers van Fruitdelta Rivierenland mocht donderdag het eerste broodje gemaakt van Lingegraan in ontvangst nemen. Dit gebeurde op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Aanwezig op dit feestelijke moment waren de akkerbouwer Arnoud Kipping, hij oogstte dit jaar de tarwe voor het Lingegraan. Op twee lokale molens werd het Lingegraan afgelopen week gemalen tot meel. Deze molens malen nog steeds op windkracht. Molenaar Cees de Jong van molen De Vrijheid verzorgt de biologische meel en Emiel van Schaik van molen De Bouwing het gangbare meel. Tijdens de lancering van de producten donderdag konden de aanwezigen het assortiment als eersten proeven.

Van het Lingegraan worden verschillende producten gemaakt. Het assortiment bestaat uit een ambachtelijk volkoren brood, een klein tarwevolkorenbrood gevuld met walnoten en rozijnen. En daarnaast zijn er twee verschillende lekkernijen voor bij de koffie of thee. De broden en koekjes hebben allemaal hun eigen herkenbare naam en zijn te verkrijgen bij: bakkerij Van Walderveen in Beesd, Waardenburg en Geldermalsen, bakkerij De Jager in Leerdam, Asperen en Arkel, De Landgoedwinkel van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, de Betuwse Molens en molen De Vrijheid.

Lingegraan is voortgekomen uit een project van stichting Platteland Rivierenland, een netwerkorganisatie die innovatie in de regionale plattelandseconomie stimuleert. De stichting heeft hierbij ook steun gekregen uit het investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland.