• De harde werkers van beide verenigingen, links vooraan wethouder Van Maanen.
• De harde werkers van beide verenigingen, links vooraan wethouder Van Maanen. Foto: Dick Aanen

Agrariër stelt zijn perceel beschikbaar

Veilig fietspad voor leden Rhelico's

rumpt • Het fietspad van ongeveer zeshonderd meter gaat voor een groot gedeelte over het boerenland van Fredie van Asch. "Het fietspad is aangelegd als veilige route voor onze jonge leden", zegt initiatiefnemer Jordi de Groot, lid van de tennisvereniging. Het betekent dat jonge kinderen niet langer de gevaarlijke oversteek hoeven te nemen vanaf de provinciale weg richting de Boutensteinseweg. Ze kunnen nu gebruikmaken van de rotonde ter hoogte van de Veerweg bij Beesd, die een stuk overzichtelijker en veiliger is. Het nieuwe fietspad haakt aan bij de Zijlsteeg die overgaat in de Haaftenseweg, waar het bedrijf van Eckelboom is gevestigd.

Ontbrekende schakel

De doodlopende Zijlsteeg bracht de fietsers nu al tot vlakbij de sportaccommodaties op Boutenstein. Het fietspad is eigenlijk de laatste ontbrekende schakel. Door het fietspad ontwijken de jeugdige leden twee gevaarlijke kruisingen. Ook hebben ze geen last meer van het overige verkeer, zoals tractors en brommers. Het fietspad wordt bezaaid met schelpen, en dat verhoogt vooral 's avonds de zichtbaarheid. De accommodatie is bovendien beter bereikbaar en korter met minder verkeerslawaai.

De Groot: "Er wordt al jaren gesproken over een veilige fietsroute naar het sportpark van Rhelico. Er is ook ook gedacht aan een tunneltje, maar dat bleek bij nader inzien niet haalbaar. Vorig jaar heb ik het initiatief, met het idee: we moet nu echt een keer beginnen."

Leefbaarheidsbudget

Vorig jaar deden de Rhelico-verenigingen mee aan de leefbaarheidswedstrijd. Toen grepen ze net mis. Dit jaar hadden ze meer succes. Ze wonnen met hun idee een prijs 10.000 euro. "We hebben met de gemeente de afspraak gemaakt dat wij het fietspad gaan aanleggen en vanaf nu ook gaan bijhouden." Het is en blijft echter een particulier initiatief. "We zijn heel blij dat we het fietspad mogen aanleggen over het weiland van Fredie van Asch. Hij heeft er zelf geen baat bij, maar hij doet mee omdat hij er ook van overtuigd is dat het goed is voor de veiligheid van de jeugd." Van Asch reageert: "Die huidige oversteek bij de provinciale weg is levensgevaarlijk. Dat kan echt niet. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat daar ooit iets gebeurt."

Dorpsbudgetten

De gemeente heeft naast het geld uit het leefbaarheidsfonds ook nog wat dorpsbudgetten samengevoegd voor de financiering van het project.. De werkzaamheden zijn de afgelopen twee weken uitgevoerd door aannemersbedrijf Voskuilen uit Gellicum. Om het fietspad aan te leggen moest eerst de bosschages achter enkele voetbalvelden van Rhelico worden verwijderd. De afgegraven grond was ook voldoende om het gedeelte over de weilanden van Van Asch op te vullen. Onder het fietspad ligt een worteldoek. Ook is bij het begin van het fietspad meteen een rioleringsbuis aangebracht.

Uit de Noordzee

Tijdens de afrondende werkzaamheden hebben de vrijwilligers van de beide Rhelico's hun steentje bijgedragen, onder ander bij het aanbrengen van de bovenlaag met schelpen uit de Noordzee. Vrijdagmiddag was de klus geklaard en konden de initiatiefnemers, de aannemer, de vrijwilligers en wethouder Ton van Maanen vol trots op de foto. Van Maanen: "Wij zijn heel blij dat een lang gekoesterde wens van de verenigingen in vervulling gaat en dat ze het fietspad zo dicht bij het complex hebben kunnen realiseren." Voor de realisering van het fietspad was geen vergunning nodig, omdat het is aangelegd op particuliere grond.

Eind deze week worden op het nieuwe fietspad nog zes lantaarnpalen geplaatst, die werken op zonne-energie.

Dick Aanen