• Tomasz Kilian (rechts) was betrokken bij de twee Haaften-goals voor rust.
• Tomasz Kilian (rechts) was betrokken bij de twee Haaften-goals voor rust. Foto: Jeroen de Bruin

Asperen houdt achterin opnieuw open huis: 1-6

Haaften moeiteloos langs Asperen

asperen • Haaften wisselde dit seizoen iedere zege af met een nederlaag. Die serie doorbrak het tegen Asperen, dat de ploeg van Adrie van Steijn geen strobreed in de weg legde.

In de eerste helft leek het in Asperen nog enigszins op een wedstrijd, maar nadat vijf minuten voor rust de 0-1 viel, zakte de thuisploeg als een kaartenhuis in elkaar. Zonder enige strijd liet Asperen zich naar de slachtbank leiden. Op de 1-6 eindstand viel helemaal niets aan te merken. "Het verschil was vandaag te groot. Het was geen echte wedstrijd", zag Haaften-trainer Adrie van Steijn. "Niks ten nadele van Asperen. Zij zitten in de hoek waar de klappen vallen. Maar wij hebben met vijf vingers in de neus gewonnen. Ik heb geen moment onrustig op m'n stoel gezeten."

Instelling

Asperen-trainer Jaap van Hattem was niet te spreken over de instelling van zijn ploeg. "Er was totaal geen strijd en we geven de goals veel te makkelijk weg." De onvrede over zijn gewenste speelwijze pareerde Van Hattem. De liefst 31 tegendoelpunten die de toch zeker niet slechte doelman Dennis Rooijackers al moest toestaan, liegen er niet om. Volgens Van Hattem ligt dat echter niet aan de manier van voetballen. "Als je zo verdedigt, maakt het niet uit of je vooruit speelt of inzakt. Je moet niet je kop intrekken bij een voorzet."

Onnodig

Haaften begon aardig aan de wedstrijd en na zes minuten kreeg Dennis Rooijackers de eerste kans om zich te onderscheiden. Bij een schot van Jordy Perdon redde hij bekwaam. Haaften kon niet doordrukken en gaandeweg kwam de wedstrijd meer in balans en kreeg ook de thuisploeg zijn kansjes. De mooiste daarvan was een poging van Carlo van Santen die na een goede actie van Ruben Boet richting doel mocht. Zijn schot ging naar de bovenhoek, maar Lars Tertoolen redde mooi. Een kleine tien minuten voor rust leek Asperen goed weg te komen toen een schot van Tomasz Kilian op de paal eindigde. Kilian ging echter achter de bal aan en werd daarbij volstrekt onnodig neergelegd door Menno van den Boezem. De door de prima leidende scheidsrechter Pascal van der Zwan terecht toegekende strafschop werd door Kilian zelf feilloos benut. Het werd voor Asperen nog erger toen Michel den Braber na voorbereidend werk van Kilian alle vrijheid kreeg om vlak voor rust met 'buitenkantje rechts' de 0-2 te maken.

Topvorm

Kort na rust leek Asperen nog wel aan te willen zetten. Rick van Loopik kwam bij de tweede paal een teenlengte tekort om een voorzet van Van Santen tot doelpunt te promoveren. Haaften nam de wedstrijd daarna over en ging zonder enige moeite door. Na mistasten van Erick Bogerd kreeg Johnnie Noorthoek de bal voor zijn voeten. Hij knalde met zijn eerste seizoenstreffer de 0-3 in de verre hoek. Kort daarna bood diezelfde Noorthoek Danny Verwolf de mogelijkheid de 0-4 te maken. Uit een corner deed Gerard Breider koppend met zijn achterhoofd nog wat terug: 1-4. Asperen leek toch nog van plan er iets van te maken. De bal werd met grote spoed uit het doel gehaald om snel de jacht te kunnen openen, maar er zat voor de thuisploeg helemaal niets meer in. Het had geluk dat Haaften niet eens in topvorm was. Noorthoek maakte met zijn tweede de 1-5, waarna Rooijackers luid hoorbaar sarcastisch verzuchtte dat zijn ploeg 'lekker moest blijven aanvallen'. Haaften-invaller Nick van Zuijdam deed ook nog een duit in het zakje en bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 1-6.

Van Steijn hoopt dat dit het begin van een serie is. "Want we zijn er nog niet. Vandaag was geen maatstaf. Voor rust waren we af en toe echt te slordig. Na rust hebben we het echter wel goed gedaan. Heel fijn ook dat Johnnie van de nul af is. Hopelijk is hij nu 'los', dan is hij voor ons van grote waarde."

Van Hattem weet dat er bij zijn ploeg iets moet veranderen. "We moeten eens goed nadenken hoe we verder moeten, want als we zo doorgaan wordt het een lang seizoen. Het gaat niet alleen om mooi voetballen. We moeten de strijd aangaan."