• De Leerdamse Lichtjesavond voldoet aan een grote maatschappelijke behoefte.
• De Leerdamse Lichtjesavond voldoet aan een grote maatschappelijke behoefte. Foto: Nico van Ganzewinkel

Lichtjesavond: 'In liefde verbonden'

leerdam • De LBV Vereniging voor Uitvaartbegeleiding organiseert donderdag 13 december in nauwe samenwerking met gemeente Leerdam en vele vrijwilligers een Lichtjesavond voor Leerdam en omgeving.

De Lichtjesavond 'In Liefde verbonden' is bedoeld als herinnering aan overleden dierbaren. "Het wordt een traditie, deze avond voor Leerdam en omgeving op een donderdagavond in december," vertelt Ben de Weerd, lid van de werkgroep. Hij is voor de vierde keer betrokken bij de invulling van de avond. Lichtjesavond is openbaar: wie erbij wil zijn, hoeft zich niet op te geven. "Ieder mens rouwt op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo, met zijn eigen herinnering. We komen samen om een overleden dierbare te herdenken en elkaar troost en hoop te bieden." Ben heeft in zijn werk als uitvaartleider veel te maken met de dood. "Er is veel verdriet rond de dood. Het betekent het lichamelijke einde op deze aarde, maar de liefde voor de overledene blijft bestaan. Tijdens het leven raken levens verbonden. Liefde en verbondenheid houden niet op als iemand is overleden. De liefde blijft, maar is niet meer tastbaar. Daarom is er veel verdriet als iemand is overleden. Door de overledenen te gedenken, houd je de herinnering levend."

Donderdag 13 december zijn er van 18:30 tot 21:00 uur volop activiteiten op de begraafplaats aan de Tiendweg. Kunstwerken staan symbool voor het licht. Tranen van troost hangen symbolisch in een boom. Er wordt een troostveld ingericht door kinderen van de basisschool. Ben de Weerd: "Veel mensen ervaren een groot verdriet als hun geliefde er niet meer is. Voor hen is het fijn Lichtjesavond te bezoeken. Samen rouwen en verdrietig zijn, kan verlichting bieden." Volgens De Weerd is de avond vooral bedoeld om de herinnering 'levend' te houden. "Op Lichtjesavond ontmoeten nabestaanden elkaar en praten over hun verdriet en verlies op een mooie locatie waar rust en verbondenheid heerst." De avond heeft na drie jaar een vaste, vertrouwde vorm die berust op de kracht van rituelen. Op verschillende plaatsen kunnen bezoekers deelnemen aan activiteiten; anderen volstaan met een moment van stilte bij het graf of een korte wandeling over de begraafplaats. Ook voor de kinderen is er veel te doen: ze kunnen lantaarntjes maken en marshmallows en brood roosteren bij een vuurkorf. Lichtjesavond biedt ruimte voor troost en herdenken voor alle generaties, ongeacht levensbeschouwing, huidskleur of afkomst. "Zo blijven we altijd 'In Liefde Verbonden'."