woensdag 31 oktober

Halloween
19:00, Leerdam, gebouw West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een halloweenavond. Er zijn griezelige films en griezelige muziek, bovendien mag iedereen verkleed komen. De entree is gratis, iedereen is welkom.

donderdag 1 november

Alzheimer Trefpunt West Betuwe
19:00, Herwijnen, zorgcentrum Avondlicht. Paul Jansen van uitgeverij Kroesekits geeft tijdens het Alzheimer Trefpunt West Betuwe een presentatie over het boek 'De dag door met dementie', dit boek is geschreven door Anneke van der Plaats en Dick Kits. De inloop is vanaf 19:00 uur, aanvang is 19:30 uur.Toegang is gratis.

Spullen inleveren
19:30-20:30, Waardenburg, De Oude School. Bij kerkelijk centrum De Oude School kunnen mensen weer spullen inleveren voor de kerkmarkt die in juni volgend jaar plaatsvindt. In principe is alles welkom wat nog bruikbaar is, maar wat nog te goed is om weg te gooien. Grote meubelstukken, gebruikte matrassen en beddengoed zijn niet welkom. Oud ijzer wel. De opbrengst van de kerkmarkt en het oud ijzer is bestemd voor de kerkgebouwen van de hervormde gemeente van Waardenburg en Neerijnen. Inleveren kan tussen 19:30 tot 20:30 uur.

'The spy who dumped me'
19:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Vrouwenavond bij LingeFilm, te zien is de meidenactiefilm 'The spy who dumped me'. De film gaat over twee vriendinnen die per ongeluk in de harde wereld van criminaliteit en spionnen belanden.

vrijdag 2 november

Mama Café
10:00-12:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Mama Café: vaste ontmoetingsplek voor moeders, vaders en andere opvoeders. Kinderen zijn ook welkom.

Jubileumfeest
10:30, Zijderveld, dorpshuis De Krooshof. Stichting De Krooshof viert haar 60-jarig jubileum. Het programma begint om 10:30 uur met een inloopochtend. Aansluitend is er om 12:00 uur een feestelijke maaltijd (deelname kost 7,50 euro). Opgeven moet vooraf bij Jans van Nifterik via 0345-641965. Om 15:30 uur is er een kindermiddag, deelnemers kunnen knutselen en apenkooien. Aansluitend kunnen mensen weer aanschuiven bij een pannenkoekenmaaltijd, met als toetje een ijsje. Voor de iets oudere jeugd begint er om 19:00 uur een discoavond. Deze gaat om 21:00 uur over in een discoavond voor volwassenen. Entree is 2 euro per persoon.

Glas- en Keramiekbeurs
14:00, Leerdam, Het Dak. In Het Dak barst vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 november weer de Glas- en Keramiekbeurs los. Bezoekers kunnen zo'n negentig stands bewonderen vol moderne en antieke glaskunst en keramiek. De entree voor de Glas- en Keramiekbeurs is 10 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding gratis naar binnen. Tickets zijn aan de deur te verkrijgen. De beurs is op vrijdag 2 november open van 14:00 tot 20:00 uur en op zaterdag 3 en zondag 4 november van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie is ook te vinden op de website.
www.glasenkeramiekbeurs.nl

zaterdag 3 november

Natuurwerkdag
09:30, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Op de landelijke Natuurwerkdag kunnen mensen kennismaken met het werk van de natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden. De activiteiten bij natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd starten om 09:30 uur. Aanmelden voor de Natuurwerkdag kan via bij info@natuurcentrum.nl. Of op de website van het evenement. www.natuurwerkdag.nl

Oliebollen
9:30, Herwijnen, huis aan huis. Muziekvereniging Wilhelmina verkoopt zelfgebakken oliebollen om de clubkas op peil te houden.

Over Lucienne Bloch
14:00, Leerdam, cultuur centrum Het Dak. Laurens Geurtz geeft - namens het Nationaal Glasmuseum - een lezing over Lucienne Bloch. Geïntrigeerd door het verbluffende oeuvre van glazen automascottes en beeldjes van Bloch ging Laurens Geurtz (co-auteur van 'Copier compleet' en 'Glasschool Leerdam') op zoek naar de sporen van haar leven. Hij bezocht haar kleindochter in Amerika en kreeg daar toegang tot het familiearchief, waar hij schetsen, brieven en foto's kon inzien. Samen met Luciennes dagboeken ontstaat een goed beeld van haar leven, haar verblijf in Leerdam en het glaswerk dat ze hier maakte. Dit werk vormt de basis voor de tentoonstelling 'Art deco glas, belofte voor het moderne', die tot en met zondag 2 december te zien is in het Nationaal Glasmuseum. Naast enkele zeldzame plastieken bevat de tentoonstelling ook enkele nieuwe vondsten. Geurtz geeft tijdens de Glas- en Keramiekbeurs een lezing over Bloch en haar oeuvre. www.glaskunstbeurs.nl/art-college

Bingoavond
19:30, Opijnen, hervormd centrum Maranatha. De bingocommissie organiseert een bingoavond in Maranatha. Er zijn verschillende prijzen te winnen, zoals vleesschotels, slagroomtaarten en levensmiddelenpakketten. Aan het einde van de avond wordt er zelfs gespeeld om een hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk in Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur open, er is een gratis kop koffie voor iedere bezoeker. De bingo begint om 19:30 uur.

Leif de Leeuw Band
20:00, Haaften, Burcht van Haeften. Jonge hond Leif de Leeuw zet met zijn band de tanden in het repertoire van de legendarische The Allman Brothers Band. Het resultaat is te horen in de Burcht van Haeften. Onder de bezoekers worden vijf gesigneerde cd's verloot en daarnaast maken liefhebbers een kans op een ontmoeting met de band. Gitarist Leif de Leeuw is beïnvloed door grootheden als Jeff Beck, David Gilmour én dus The Allman Brothers Band. Zijn Leif de Leeuw Band speelt bluesrock, maar Leif is niet bang om verschillende stijlen te mixen.

LingeFilm: 'BlacKkKlansman'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'BlacKkKlansman' te zien, waarin een zwarte politieman undercover gaat bij de Ku Klux Klan. De provocerende Spike Lee-film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Politieman Ron Stallworth slaagde er als eerste Afro-Amerikaanse agent in om te infiltreren in de Ku Klux Klan. Scherpe dialogen, schitterend camerawerk, actie en humor. Spike op z'n best. Met John David Washington, Adam Driver en Alec Baldwin.

zondag 4 november

Paddenstoelenexcursie
09:00, meerdere opstapplaatsen. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een paddenstoelenexcursie in het Lingebos in Vuren. Deelnemers verzamelen zich om 09:00 uur op de parkeerplaats aan de Benedictushof 132 in Vianen. En om 09:20 uur bij het NS-station Leerdam. Meer informatie is te verkrijgen bij Bart de Groot via bdegroot4@kpnmail.nl of 06-40339872.

Jeugddienst
18:30, Vuren, gereformeerde kerk. Jeugddienst in de gereformeerde kerk. Thema is: 'Sweet (and seeking) sixteen'. Dominee M.C.E. Kollenstaart gaat de dienst voor. Er is muzikale begeleiding van de band 4tune uit Hardinxveld-Giessendam.

woensdag 7 november

Najaarsmarkt
13:30-17:00, Herwijnen, woon- en zorgcentrum Avondlicht. Op de najaarsmarkt bij Avondlicht is van alles te koop: van erwtensoep, slaatjes en boeken tot kerstkaarten, potten en snoep. Tijdens de markt zijn er ook verschillende verlotingen, waarmee mooie prijzen zijn te winnen. De opbrengst komt ten goede van de bewoners.

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig. www.leerdam.seniorweb.nl

Over schapen en wol
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Caroline Zonneveld van Schapengoed Hei- en Boeicop verzorgt samen met haar man een presentatie over schapen en wol - 'Van wol tot bol' bij Vrouwen van Nu, afdeling Herwijnen. Locatie is dorpshuis De Poort. De inloop is vanaf 19:30 uur, de avond begint om 20:00 uur.

vrijdag 9 november

Lezing over Zadkine
14:00, Leerdam, stadspodium GO. Lisette le Blanc geeft een lezing over het werk van Zadkine, naar aanleiding van de expositie over dit onderwerp bij museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Ossip Zadkine was een poëtische, lyrisch ingestelde en zuiver ambachtelijke kunstenaar die werd geïnspireerd door de klassieke beeldhouwkunst. Hij was een expressionist, zijn indrukwekkende sculptuur 'De verwoeste stad' is onder meer erg bekend. Zadkine onderhield een nauwe band met Nederland. De lezing gaat alleen door bij voldoende belangstelling. De aanvang is 14:00 uur, deelname kost 14 euro (inclusief koffie of thee). Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

Troubabrours in Het Stroomhuis
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Conferences, mijmeringen en liederen. De Troubabrours bestaat uit dichter Marcel Vaandrager, geschoolde zanger Marcus Mulder en singer-songwriter Frans Lodewijk. Een programma met nadenkertjes en schatermomenten. Reserveren is noodzakelijk, entree: 12,50 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Kiki Schippers in GO
20:30, Leerdam, stadspodium GO. Kiki Schippers staat met haar tweede voorstelling 'WAAR' op de planken van GO. De theatervoorstelling begint om 20:30 uur, entree is 12,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl of op de website. www.go-leerdam.nl

zaterdag 10 november

Bakwedstrijd in Deil
10:30-10:45, Deil, Deilsedijk 25. Tijdens de boekenmarkt in Deil wordt de winnaar van de Deilse taartenbakwedstrijd bekend gemaakt. De markt is van 14:00 tot 17:00 uur in Kerkesteijn. Deelnemers aan de wedstrijd 'Heel Deil bakt' kunnen tussen 10:30 en 10:45 uur hun taarten alvast komen brengen. De winnaar wordt vervolgens om 14:30 uur bekend gemaakt. Bezoekers kunnen daar ook alle ingezonden taarten komen proeven. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de Deilse kerk.

Korenfestival van Bekaant Goed
18:00, Haaften, sporthal vv Haaften. Liederenkoor Bekaant Goed en voetbalvereniging Haaften organiseren een gratis korenfestival in de sporthal van de club. Het repertoire van het koor bestaat uit levensliedjes, zeemansliedjes en smartlappen. Deze avond treden ook op: De Disselzangers, De Vischwijven en De Waredo's. De sporthal is deze avond omgetoverd tot feestzaal, de deuren gaan om 18:00 uur open. Aanvang programma is 18:30 uur.

Jubileumconcert
19:00, Opijnen, hervormde kerk. Zangvereniging Crescendo bestaat 95 jaar dit jaar en viert dat met een jubileumconcert in de kerk in Opijnen. Het koor voert deze avonden liederen uit de hele wereld op, om haar veelzijdigheid als vereniging te tonen. De avond staat onder leiding van Sam ten Velden en Simone Damman. Als gast is het vrouwenkoor Cantadora uit Zaltbommel uitgenodigd, ook zij zingen een selectie uit hun internationale repertoire. Dit koor staat onder leiding van Patries Knoot. De kerk is open om 19:00 uur, de aanvang is 19:30 uur. www.crescendo-opijnen.nl

Reünieconcert
19:30, Herwijnen, dorpshuis De Poort. Muziekvereniging Wilhelmina viert het 120-jarig bestaan met een concert samen met oud-leden. De toegang is gratis, er wordt een verloting gehouden.

Concert 'Luid en duidelijk'
20:00, Waardenburg, hervormde kerk. Gerald Troost en Wim Hoddenbagh verzorgen een concert in de hervormde kerk in Waardenburg. Thema is: 'Luid en duidelijk'. Entree is 5 euro. Kaarten zijn te koop via onderstaande website. www.zingenindekerk.nl

zondag 11 november

'Papa Gaai ging fietsen'
11:00, Leerdam, stadspodium GO. In GO is de familievoorstelling 'Papa Gaai ging fietsen' te zien. Jeroen Schipper weeft in dit optreden tekst, muziek, dans en fantasie in elkaar tot een liedjesfeest waarbij het publiek volop mee mag klappen, zingen en dansen. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Aanvang is 11:00 uur, entree is 7,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl. Of de website. www.go-leerdam.nl

dinsdag 13 november

Over afvallen
19:45, Leerdam, hart for her. Bioloog en diabetescoach Marian Bosma geeft bij sportschool hart for her in Leerdam een interactieve lezing over afvallen op de natuurlijke manier. De belangstellenden zijn welkom aan de Vlietskant 16 in Leerdam. De deur gaat open om 19:45 uur en de lezing start om 20:00 uur. De toegang is gratis en beperkt tot alleen vrouwen, lid zijn van de sportschool is niet nodig.

Leven als antropoloog
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij Nuts Geldermalsen komt antropoloog Wouter van Beek vertellen over zijn onderzoeken in Afrika en over zijn ervaringen in Mali waar hij een aantal jaren heeft gewoond en waar hij nog steeds een huis heeft. De entree is gratis voor leden, mensen die lid zijn van de bibliotheek betalen 4 euro, niet-leden 5 euro.

woensdag 14 november

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

Lezing
20:00, Leerdam, gebouw Maranatha. Historische Vereniging Leerdam (HVL) organiseert een lezing met als thema 'Van Ptolemaeus tot de Topografische dienst: De kartering van Nederland'. Deze lezing wordt verzorgd door Peter van der Krogt. De oudste kaart waar Nederland op staat dateert al uit de oudheid. Deze kaart toont slechts enkele rivieren en steden. Pas in de loop van de 16de eeuw komen er meer nauwkeurige kaarten van het Nederlandse grondgebied, eerst in de tweede helft van de 19de eeuw is het hele koninkrijk nauwkeurig gekarteerd in de zogenaamde stafkaarten en bonneblaadjes. In deze lezing wordt ingegaan op deze bijna tweeduizend jaar oude kartering van Nederland. Diverse kaarten worden besproken en getoond. Omdat oude kaarten tijdgebonden uitdrukkingsmiddelen zijn, die niet zonder kennis van hun context gebruiken kunnen worden, gaat Peter van der Krogt de toenmalige opvattingen bij het maken van kaarten proberen te achterhalen.