Lezing over kartering van Nederland

leerdam • Historische Vereniging Leerdam (HVL) organiseert woensdag 14 november een lezing met als thema 'Van Ptolemaeus tot de Topografische dienst: De kartering van Nederland'. Deze lezing wordt verzorgd door Peter van der Krogt.

De oudste kaart waar Nederland op staat dateert al uit de oudheid. Deze kaart toont slechts enkele rivieren en steden. Pas in de loop van de 16de eeuw komen er meer nauwkeurige kaarten van het Nederlandse grondgebied, eerst in de tweede helft van de 19de eeuw is het hele koninkrijk nauwkeurig gekarteerd in de zogenaamde stafkaarten en bonneblaadjes. In deze lezing wordt ingegaan op deze bijna tweeduizend jaar oude kartering van Nederland. Diverse kaarten worden besproken en getoond. Omdat oude kaarten tijdgebonden uitdrukkingsmiddelen zijn, die niet zonder kennis van hun context gebruiken kunnen worden, gaat Peter van der Krogt de toenmalige opvattingen bij het maken van kaarten proberen te achterhalen.

Van der Krogt schreef zijn proefschrift over de geschiedenis van de productie van aard- en hemelglobes in de Nederlanden. Na zijn dissertatie in 1990 is zijn belangrijkste onderzoeksthema van globes in atlassen veranderd. De lezing vindt plaats in Maranatha. En begint om 20:00 uur. Ook niet-leden zijn welkom.