• Nicoline en Cor bij het zorglandgoed in aanbouw. In april kunnen de bewoners erin.
• Nicoline en Cor bij het zorglandgoed in aanbouw. In april kunnen de bewoners erin. Foto: Janneke Boogaard

'We doen er alles aan om de bewoners naar buiten te lokken'

Buitenlucht is het beste medicijn

rumpt • Tussen de droge bonken klei en de weerbarstige distels ligt een zaaibed met pril groen. Hier kunnen straks spruitjes geoogst worden. Het is symbolisch voor de aanleg van Linge's Zorglandgoed: de bouw liep flinke vertraging op, maar initiatiefnemers Nicoline van Iperen en Cor van den Berg twijfelden er niet aan dat hier hun droom zou verrijzen. "We hebben veel geduld moeten hebben, maar hebben altijd vertrouwen gehouden."

Na maanden stilte is het nu een komen en gaan van bouwvakkers. Een grote kraan heeft bijna alle dakplaten op hun plek gelegd. Ook de buitenwanden en de kozijnen zijn geplaatst. Ineens komt de artist impression tot leven. "De buitenkant is nu nog zilverkleurig, dat is het isolatiemateriaal, dat wordt afgewerkt met zwart hout. En op het dak komen zonnepanelen", wijst Nicoline.

Binnen wordt gewerkt aan de vloerverwarming in de dertig appartementen en de zes huiskamers. Een interieurstylist komt er straks niet aan te pas. "De bewoners en medewerkers creëren hun eigen inrichting. We hebben al heel wat meubels gekregen, die staan nu tijdelijk opgeslagen."

Minstens zo belangrijk wordt het buitenterrein. Alle huiskamers krijgen tuindeuren die uitkomen op een eigen stukje tuin. Ook komt er een binnentuin. Verder het terrein op lopen kan via één van de wandelpaden.

"We doen er alles aan om de mensen zoveel mogelijk naar buiten te 'lokken'. Als het regent, zegt iedereen natuurlijk eerst: ik blijf wel binnen. Maar als je zegt: 'ga je mee naar de biggetjes kijken', gaat iedereen op zoek naar zijn regenjas. Frisse lucht heeft zoveel voordelen: het bevordert het slaap-waakritme en is stress- en bloeddrukverlagend. Daardoor maakt het mensen minder medicijnafhankelijk."

Om te voorkomen dat de bewoners met dementie te ver weg lopen, worden ze gevolgd via een GPS-systeem. "We houden het zo open mogelijk. Niets is zo erg als het gevoel hebben dat je opgesloten zit", vindt Nicoline.

Van Iperen en Van den Berg rollen hun concept inmiddels ook op drie andere plekken uit en worden steeds vaker gevraagd om mee te denken. De doelgroepen zijn verschillend, soms gaat het net als in Rumpt om mensen met dementie, maar het kunnen ook jongeren met een zorgvraag zijn. Altijd speelt een groene omgeving de hoofdrol. "Doordat we met meerdere projecten bezig zijn, kunnen we hier niet altijd zijn. Daarom worden we niet zelf de beheerders van Linge's Zorglandgoed. Vrienden van ons met ervaring in de zorg nemen die taak op zich."

In november betrekken zij een tijdelijke woning aan de kant van de Roodseweg, totdat de beheerderswoning aan de kant van de Kerkweg klaar is. Ook het kippenhok is klaar voor nieuwe bewoners. "Die komen ook in november. En in april gaan de deuren van Linge's Zorglandgoed dan echt open."


Janneke Boogaard