Drie solo-exposities gebundeld 'GlassWorks'

leerdam • Nationaal Glasmuseum presenteert vanaf vrijdag 14 december drie solotentoonstellingen gebundeld onder één naam: 'GlassWorks'. De expositie toont de veelzijdigheid van geblazen glas, gezien door de ogen van de Leerdamse meesterglasblazer Henk Verweij, de Noorse beeldend kunstenaar Geir Nustad en de Israëlische vormgeefster Ma'ayan Pesach.

Henk Verweij is een Leerdamse meesterglasblazer van de oude stempel. Hij begon na de lts als zestienjarige in de Leerdamse Glasfabriek als machinebankwerker. In de middagpauze ging hij vaak bij de glasblazers kijken en na drie maanden kon hij overstappen naar die afdeling. Hij bleek een groot talent en ontwikkelde zich tot meesterglasblazer. Sinds 2008 werkt Henk Verweij in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum aan de Zuidwal in Leerdam; hoog tijd om hem met dit tienjarig jubileum te eren door middel van een expositie, vond het museum.

De tweede exposant, Geir Nustad, is opgeleid aan de gerenommeerde Kosta Glasskola in Zweden, waarna hij is gaan studeren aan de glasafdeling van de Rietveldacademie in Amsterdam. Sinds 2012 werkt hij, naast het ontwikkelen van zijn eigen oeuvre, als glasblazer in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. In de aankomende solotentoonstelling staat de vraag centraal hoe zijn jeugd hem heeft gevormd en hoe zijn identiteit zich verhoudt tot zijn werk. Nustad is opgegroeid in Tromsø, in het noorden van Noorwegen, midden in de Sami-cultuur. Daar heeft de natuur een zeer grote invloed op de manier van leven en dat is terug te zien in Nustads werk.

Ma'ayan Pesach woont in Tel Aviv en maakte in 2013 in Eindhoven op de Design Academy furore met haar afstudeerproject 'Food for thought'. Haar installatie 'Stacked Light' is bekend, waar iedere afzonderlijke lamp van hergebruikt glas en servies uniek is geproduceerd. Pesach fantaseert al sinds haar jeugd over de mogelijkheden van bestaande objecten en verzamelt al haar hele leven herinneringen in allerlei vormen. Voor de expositie 'GlassWorks' onderzoekt zij de mogelijkheden van nieuw geblazen glas in combinatie met tweedehands voorwerpen en spullen waar persoonlijke verhalen aan verbonden zijn. Zij sprak voor deze tentoonstelling met oudere vrouwen in Tel Aviv, ieder met een verschillende achtergrond. Deze gesprekken betroffen hun familie, jeugd, ambities en inzichten waarbij hun favoriete voorwerp werd besproken.

'GlassWorks' is te zien vanaf vrijdag 14 december in het Glasmuseum.