• De verkiezingscampagne werd onlangs afgetrapt met een ware posterplaksessie.
• De verkiezingscampagne werd onlangs afgetrapt met een ware posterplaksessie. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Inwoners bepalen waar lijsttrekkers over praten

'Debat moet begrijpelijk en leuk zijn'

regio • Petra Spaninks heeft haar sporen volop verdiend in Vianen. Ze was de bedenker van de plaatselijke Toneelroute én de stuwende kracht achter de uitvaart van heer Walraven III van Brederode. Inmiddels is ze met Licht op Vianen een nieuw initiatief begonnen. Deze stichting bedenkt en organiseert projecten die tot doel hebben zoveel mogelijk inwoners te bereiken en ze actief te betrekken bij de cultuur, de geschiedenis en de toekomst van Vianen. "Denk aan theaterproducties, muziekvoorstellingen en politieke debatten. Daarbij willen we vooral inspelen op de wensen die er bij de bevolking leven", vertelt Spaninks.

In dit geval zijn dat de verkiezingen op woensdag 21 november. "We zaten met een aantal mensen over die verkiezingen te praten, constateerden dat we straks één gemeente vormen, maar dat we veel van die lijsttrekkers niet kennen. Hooguit degenen die uit Vianen komen." Vandaar dat Petra Spaninks en andere betrokkenen besloten een bijeenkomst te organiseren waarbij de inwoners de politici kunnen leren kennen. "Toen is dat idee voor een debat ontstaan." Licht op Vianen organiseert op woensdag 14 november het slotdebat voor de verkiezingen en doet dat volgens Petra Spaninks op een onderscheidende manier. "Via onze website en sociale media bepalen de inwoners welke onderwerpen besproken moeten worden en waarom. Zo krijgen wij een idee welke onderwerpen er echt leven." De organisatie heeft er niet voor gekozen om microfoons in de zaal te plaatsen waar mensen wat kunnen roepen. "De inwoners hebben inbreng door het aandragen van de onderwerpen. Die komen aan de orde in een debat onder leiding van twee gespreksleiders." Volgens Spaninks springen er inmiddels een paar onderwerpen uit. "Wat heel erg speelt, is het bouwproject Sluiseiland en in het verlengde daarvan: burgerparticipatie. Politieke partijen hebben dat hoog in het vaandel staan en zeggen dat ze de inwoners bij plannen willen betrekken, maar in de praktijk gaat het regelmatig mis. En het sluipverkeer vraagt natuurlijk ook de aandacht."

Als het aan Petra Spaninks ligt, wordt het een luchtige avond, maar ook een bijeenkomst waarop de bezoekers een duidelijk beeld krijgen van de lijsttrekkers en hun ideeën voor de Vijfheerenlanden. "Er worden filmpjes getoond, waarin de politici gevraagd wordt naar hun standpunten rond spraakmakende kwesties als het sluipverkeer en de winkelopenstelling op zondag. Lijsttrekkers die het compleet oneens zijn, worden in korte een-op-een debatjes tegenover elkaar gezet, waarna alle lijsttrekkers in een 'plenair' debat hun mening kunnen geven." Ook worden de standpunten van de partijen vergeleken met de ideeën van hun achterban en wordt er nagedacht over een ludieke afsluiting van de avond. "Er zijn acht lijsttrekkers, dat is best veel. Om zoveel mogelijk onderwerpen uit te diepen, proberen we er de vaart in te houden. We vragen van de lijsttrekkers korte, krachtige antwoorden. Het is niet de bedoeling dat ze er omheen draaien." Daar wordt de hand aan gehouden door de twee professionele gespreksleiders. Dat zijn Bas van Werven die BNR Nieuwsradio presenteert en eerder verbonden was aan EenVandaag - waar Spaninks ook werkt - én Maaike Timmermans, presentator van Goedemorgen Nederland, die zelf uit Vianen komt.

Het debat wordt op 14 november gehouden in de theaterzaal van Helsdingen en duurt van 20:00-21:30 uur. Na afloop bestaat de mogelijkheid om in de foyer na te praten. Er is plaats voor 244 bezoekers, inmiddels zijn er meer dan honderd plaatsen bezet. "Blijkbaar spreekt het format aan."

De toegang tot het debat is gratis, maar reserveren is verplicht. Dat kan via info@lichtopvianen.nl of 06-45636365. Inwoners kunnen thema's doorgeven via de website van Licht op Vianen. "Het is veel te gemakkelijk om alleen maar op politici te schelden. Nu bestaat de kans om meer van ze te weten te komen. Ik hoop dat veel inwoners daar gebruik van maken."


q www.lichtopvianen.nl