• Bibi Smit maakte de serie 'Copier unveiled'.
• Bibi Smit maakte de serie 'Copier unveiled'. Foto: Royal Leerdam Crystal

Nieuwe serie 'Copier unveiled' op beurs

leerdam • Tijdens de Glas- en Keramiekbeurs presenteert Royal Leerdam Crystal een nieuwe serie van glasontwerper Bibi Smit onder de naam 'Copier unveiled'.

De objecten van Bibi Smit zijn geïnspireerd op de vazen van Andries Copier uit 1938. Smit studeerde aan de kunstacademie in Farnham in Engeland en ontwerpt en blaast al 25 jaar haar ontwerpen in glas. In 1991 opende ze haar eerste glasstudio in Schotland. Haar huidige werkplaats is gevestigd in Loosdrecht. Ze creëert unieke objecten in opdracht en voor tentoonstellingen, maar maakt ook functionele ontwerpen als drinkglazen. Naast de nieuwe ontwerpen van Bibi Smit presenteert Royal Leerdam Crystal tijdens de Glas en Keramiekbeurs ook nieuwe ontwerpen in de collectie 'Copier revisited'. Deze collectie bestaat uit creaties van A.D. Copier (1901-1991) die opnieuw in productie zijn genomen. De meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal trachten daarbij zo dicht mogelijk bij de originele ontwerpen te komen, in een kleurenpalet dat past binnen het hier en nu. Andries Copier was van 1914 tot en met 1971 verbonden aan de glas- en kristalfabriek en heeft het bedrijf internationaal op de kaart gezet met zijn spraakmakende ontwerpen. De kleuren van de nieuwe objecten zijn gebaseerd op een bekend schilderij van Jurriaen Ovens en speciaal ontwikkeld voor Masterly The Hague. Het kleurenpalet van het gebruikte kristal is uniek in Nederland en wordt ook wel gezien als de kleuren van olieverf op het doek van een oude meester. De nieuwe ontwerpen van Bibi Smit en de nieuwe Copiervazen zijn te koop in De Kristalwinkel en in de webshop van Royal Leerdam Crystal. Royal Leerdam Crystal/ Sinds 1878 worden er bij Royal Leerdam Crystal op ambachtelijke wijze prachtige kunst- en sierobjecten vervaardigd. De reputatie van de glas- en kristalfabriek wordt internationaal gevestigd door beroemde ontwerpers zoals Berlage, Lloyd Wrigt en Copier.

De Glas- en Keramiekbeurs is van vrijdag 2 tot en met zondag 4 november in Het Dak in Leerdam. Meer informatie is op de website te vinden.


q www.glaskunstbeurs.nl