Rietputje overgedragen

everdingen • Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden heeft dinsdag het beheer van het rietputje bij Fort Everdingen officieel aan Utrechts Landschap 'overgedragen'.

Het gebied kwam bij de ruilverkaveling in 1988 in het bezit van de natuur- en vogelwacht. De oude put is nu vol gegroeid met riet en lastig toegankelijk. Daardoor is het voor vogels heel geschikt. In het verleden werden er ook roerdompen gesignaleerd. Natuurkenner Dick Kerkhof legt uit: "De locatie is cultuurhistorisch bijzonder omdat het putje ontstaan is doordat men hier grond heeft afgegraven ten behoeve van de bouw van Fort Everdingen. Het fort met inbegrip van het rietputje is een officieel cultuurmonument en als zodanig wettelijk beschermd. De vegetatie van het putje bestaat nu uit open water met ondergedoken waterplanten, riet-, oeverzegge-, liesgras- en lisdoddebegroeiingen, wilgenstruwelen en langs de randen knotwilgen en opgaande bomen. Ecologisch is het rietputje in ieder geval van belang voor moerasvogels. Tijdens de overdrachtsceremonie hoorden we geregeld de cetti's zanger, een vrij zeldzame moerasvogel die de laatste tijd sterk toeneemt."

De natuur- en vogelwacht heeft besloten de locatie over te dragen om het ook een lastig te beheren natuurgebied is. Annelies van Egmond van natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden geeft aan: "Het terrein is door de dijk lastig toegankelijk. Daardoor waren onze vrijwilligers niet in staat het optimaal te beheren. In juli dit jaar had onze vereniging het rietputje al formeel aan Utrechts Landschap geschonken. Tijdens een algemene ledenvergadering in 2014 was daartoe besloten." Dat besluit in 2014 was een principebesluit, waarna Utrechts Landschap is benaderd. Het duurde nog enkele jaren voordat de echte overdracht tot stand kon komen. Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden is er van overtuigd dat het beheer van het rietputje bij Utrechts Landschap in goede handen is en het voortbestaan van dit uniek stukje natuur is gewaarborgd.

In elke provincie is een provinciaal Landschap actief met aankoop, beheer en ontwikkeling van natuurgebieden. Van de twaalf provinciale Landschappen is Utrechts Landschap in 1927 als eerste opgericht. De initiatiefnemers zagen met grote bezorgdheid hoe vele particuliere bossen en landgoederen als bouwterrein werden verkocht of geveild voor hoge opbrengsten. Tegenwoordig bezit Utrechts Landschap ruim 5.579 hectare natuur.