woensdag 24 oktober

Wandeling
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een wandeling voor kinderen van 8 tot en met 10 jaar. Zij gaan - als het weer meezit - een rondje lopen van zo'n 4 kilometer, door het natuurgebied achter De Schaapskooi. Voor de jongere kinderen, onder begeleiding van een (groot)ouder, is er een programma met een kortere wandeling. Deelname kost 2,50 euro, inclusief een consumptie. Vooraf opgeven is noodzakelijk, dit kan via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Verrassingsmiddag
13:30-16:30, Leerdam, bezoekboerderij Het Achterhuis. Vakantieverrassingsmiddag met het thema 'Hoe word ik in één middag boer of boerin'. Voor jong en oud, met lekkere hapjes en drankjes. De kosten van de middag bedragen 8,00 euro per persoon. Bij regen wordt het programma aangepast; deelnemers kunnen het beste makkelijke kleding en oude schoenen of laarzen aantrekken. Oud brood om de dieren te voeren is welkom. Graag van te voren opgeven en bij kinderen de leeftijd vermelden. Opgeven kan tot de dag zelf 12:00 uur via 0345-619887, info@bezoekboerderij.nl of via een berichtje op Facebook. Het programma is heel geschikt voor gezinnen of opa's en oma's met kleinkinderen.

Bezig in het bos
14:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen op pad op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Op zoek naar bladeren, bomen en paddenstoelen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Deelname kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

LingeFilm: 'Pieter Konijn'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Pieter Konijn' is te zien bij LingeFilm. Pieter Konijn is de verfilming van Beatrix Potters tijdloze verhaal over de eigenwijze en ondeugende Pieter Konijn.

Infoavond OV-chipkaart
19:30-21:30, Est, Dorpshuis. OV-ambassadeurs geven informatie over de OV-chipkaart en het reizen met het openbaar vervoer. Georganiseerd door Vrouwen van Nu, samen met provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis, de koffie en thee staan vanaf 19:15 uur klaar.

donderdag 25 oktober

Boeken inleveren
10:00-12:00 & 19:00-21:00, Leerdam, oude Emmahuis. Boekenmarkt Leerdam houdt weer een inzameling. Boeken inleveren kan tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 21:00 uur. Een andere afspraak maken is ook mogelijk, dit kan via 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com.

High tea met smartlappen
14:30-16:30, Beesd, Het Klokhuis. High tea in Het Klokhuis, met muzikale noot van smartlappenstel Bert en Ria van Houten. Het moet een gezellige meezingmiddag worden. Deelname kost 3 euro, opgeven kan bij Joanne Bredero via 0345-681264.

Ledenvergadering
20:00, Vuren, Graaf Reinaldweg. IJclub Servatius houdt weer haar jaarlijkse ledenvergadering. Deze begint om 20:00 uur en vindt plaats in het clubgebouw aan de Graaf Reinaldweg. Na de ijsperiode van dit jaar rekent het bestuur op een grote opkomst.

vrijdag 26 oktober

LingeFilm: 'The Rider'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm vertoont cowboydrama 'The Rider'. Brady Jandreau speelt zichzelf als begaafd rodeorijder in 'The Rider' van de Amerikaans-Chinese Chloé Zhao. Hij valt van zijn paard en raakt daarbij ernstig gewond en arbeidsongeschikt. In paardenstaat Zuid-Dakota leidt dit bijna onvermijdelijk tot een existentiële crisis. De tragische held gaat op zoek naar een nieuwe identiteit. De kijker volgt Brady in zijn zoektocht naar wat het betekent man te zijn in het hart van Amerika. Prachtig gefilmd in het Pine Ridge Indian Reservation.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. De maandelijkse bierproefavond staat weer op het programma. Proeven van vijf biertjes kost 12,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 27 oktober

De Rommelschuur
09:00-12:00, Schoonrewoerd, Overheicop 1. De Rommelschuur is weer open. De schuur is opgeruimd en er staan weer veel andere artikelen. Er hangt volop najaars- en winterkleding in de rekken. De organisatie is in handen van de gereformeerde kerk.

Repair Café
11:00-15:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Er is weer gelegenheid om in het Repair Café Geldermalsen kapotte spullen te laten repareren, zoals kinderspeelgoed, huishoudelijke apparaten of meubels. Geen fietsen, computers of mobiele telefoons. Het Repair Café is op de bovenverdieping van de bibliotheek in De Pluk.

Holland Korendag
11:30, Leerdam, Pauluskerk. Het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond Vereniging Holland organiseert jaarlijks een korendag in samenwerking met een plaatselijk mannenkoor. 'Holland Korendag' vindt dit jaar plaats in de Glasstad in samenwerking met het stedelijk Leerdams mannenkoor Zang en Vriendschap. Aan de dag nemen elf mannenkoren uit heel Holland deel met in totaal meer dan vijfhonderd zangers. Elk koor heeft een optreden van 30 minuten en zal worden beoordeeld door een deskundige jury. Het koor met de beste beoordeling mag zich het beste mannenkoor van Holland noemen. Elk koor is vrij om zijn eigen repertoire te kiezen en het programma bevat een breed spectrum aan werken met componisten vanaf de Middeleeuwen tot aan te tegenwoordige tijd. Om 17:00 uur zal door alle aanwezige zangers het bekende 'Landerkennung' van Grieg worden gezongen, waarna de jury de uitslag bekend zal maken. De toegang is gratis.

Najaarsmarkt
13:30-17:00, Hellouw, De Biskamp. Najaarsmarkt in dorpshuis De Biskamp in Hellouw. Met onder andere: landelijke woon- en groendecoratie, vogeltaarten, allerlei baksels en lekkernijen, dameskleding, kaas van Noordam en een gezellige koffiehoek. Toegang is gratis.

Nachtelijke boottocht
18:30, Leerdam, Veerstoep 3. Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap (VBL) organiseert een nachtelijke boottocht in het kader van de Nacht van de Nacht. De boot vaart in het donker van Leerdam naar Arkel en weer terug. De Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief van de gezamenlijke milieufederaties om aandacht te vragen voor het belang van duisternis en de gevaren van lichtvervuiling voor mens en natuur. De boottocht duurt van 19:00 tot 22:00 uur en start aan de Veerstoep 3. Inschepen vanaf 18:30 uur. Aan boord is het aangenaam toeven, want de deelnemers kunnen niet alleen genieten van het landschap buiten. Er is ook een muzikaal programma, daarnaast is er een inleiding over de betekenis van duisternis en donkerte voor de natuur, inclusief de mens. Er is voldoende tijd om een praatje te maken met leden van het VBL-bestuur en andere natuurliefhebbers. Deelname kost 5 euro voor VBL-leden en hun gezinsleden. Niet-leden betalen 12,50 euro en 5 euro voor hun gezinsleden. Aan boord is plaats voor honderd deelnemers. Opgeven kan tot maandag 22 oktober via contact@lingelandschap.nl.

Najaarsconcert
19:30, Waardenburg, De Koeldert. Fanfare Juliana geeft onder leiding van dirigent Jan Wessing een najaarsconcert. Dit jaar in samenwerking met muziekvereniging Excelsior '64 uit Ammerstol - ook onder leiding van Jan Wessing - en Gerard Gijbels op doedelzak. Beide muziekverenigingen hebben een gevarieerd programma, gezamenlijk brengen de muziekverenigingen samen met Gerard Gijbels een paar klassieke Schotse werken ten gehore met een verrassende afsluiting. Het belooft een zeer afwisselend concert te worden waarin ook een rol is weggelegd voor de leerlingen. Ze vormen samen een klein orkestje en laten horen wat ze allemaal al kunnen spelen. De aanvang is 19:30 uur. Toegang is gratis.

Nacht van de Nacht
19:30, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een activiteit in het kader van Nacht van de Nacht. Deelnemers ervaren hoe het is om te wandelen in het donker, ze mogen met een telescoop aan de gang. En ze leren van alles over verschillende nachtdieren en waarom deze 's nachts actief zijn. Op het terrein van De Schaapskooi gaan de aanwezigen samen met een kenner op zoek naar uilen en vleermuizen in het natuurgebied. Het programma wordt afgesloten met een vertelling en warme chocolade. De ontvangst is om 19:30 uur met koffie, thee en sap. Het is wel aan te raden om laarzen en een zaklamp mee te nemen. Deelname kost 2 euro, aanmelden kan via info@natuurcentrum.nl.

Muzikale ontmoeting
20:00, Heukelum, hervormde kerk. Kamerkoor LingeVocaal uit Leerdam heeft strijkersensemble JetSet en sopraan Linda Vink uitgenodigd voor een bijzondere, muzikale ontmoeting. In de mooie akoestiek en sfeervolle ruimte van de hervormde kerk in Heukelum voeren koor, orkest en soliste een cantate van Felix Mendelssohn Bartholdy uit: 'Wer nur den lieben Gott lässt walten'. Mendelssohn, een componist uit de Duitse Romantiek, was een groot liefhebber en kenner van de muziek van Bach en die invloed is in deze cantate zeker terug te horen. Meer Mendelssohn wordt tijdens dit concert uitgevoerd door sopraan Linda Vink en strijkersensemble JetSet. Zij ontmoeten elkaar in hun vertolking van 'Salve Regina'. Strijkersensemble JetSet staat onder leiding van Peter Elbertse en heeft een breed repertoire dat reikt van barok tot hedendaags. In dit concert heeft JetSet gekozen voor werken van Corelli, Albinoni en Vivaldi: energieke Italiaanse barok. Het concert begint om 20:00 uur en vindt plaats in de hervormde kerk aan de Torenstraat in Heukelum. Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Vrienden van de Heukelumse kerk. Toegangsbewijzen kosten 10 euro en zijn te reserveren via lingevocaal@gmail.com of 0345-615442. www.lingevocaal.nl

Janis' Pearls
20:30, Leerdam, stadspodium GO. De band Janis' Pearls treedt op in GO. Het stemgeluid, de energie, de bedrevenheid en de drama van Janis' zang is terug te vinden in deze band. In 2007 begon de band op initiatief van muzikante Helga Buitelaar als projectband tijdens het Gorcumse Hippiefestival. Inmiddels is er een vaste bezetting met ervaren muzikanten. Entree voor de avond is 10 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

LingeFilm: 'Redbad'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont het epos van de Friese koning Redbad die in zijn strijd tegen heidendom en christendom tussen wal en schip dreigt te vallen. De makers van Michiel de Ruyter overdonderen de kijker met het episch spektakel 'Redbad'. Rond het jaar 700 moet deze Friese koning weerstand bieden aan het oprukkend christendom onder aanvoering van Willibrordus en de tragisch eindigende Bonifatius. Een monsterverbond met de Vikingen wordt gesmeed om samen met hen weerstand te bieden aan de Franken. Een eigenzinnige kijk op onze vroege geschiedenis in een oogverblindend en oorverdovend spektakel.

zondag 28 oktober

Snertconcert
14:30, Deil, 't Duifhuis. Egerländerkapel De Lingemuzikanten is te gast op het tweede snertconcert in 't Duifhuis in Deil. Na het succes van het concert vorig jaar, is besloten om het samenwerkingsverband tussen smartlappenkoor Puur Deil en De Lingemuzikanten ook dit jaar voort te zetten. Gelet op de grote drukte van vorig jaar is het, voor mensen die een zitplaats willen bemachtigen, zinvol om tijdig naar 't Duifhuis te komen.

maandag 29 oktober

Buurtontmoetingsplek
10:15-11:45, Asperen, dorpshuis EMM. De Buurtontmoetingsplek (Bop) in Asperen is weer open van 10:15 tot 11:45 uur. Iedereen is welkom voor een kop koffie of een praatje.

dinsdag 30 oktober

Over voeding en dementie
19:00, Leerdam, verpleeghuis Lingesteyn. Henk van Oudenaren is te gast bij Alzheimer Café Leerdam. Het thema is 'Samen dementievriendelijk'. Van Oudenaren is voedingsdeskundige en geeft uitleg over wat voeding doet voor mensen met dementie en waarom eten zo belangrijk is. De avond is in verpleeghuis Lingesteyn in Leerdam en begint om 19:30 uur. Vanaf 19:00 uur staat de koffie klaar. De toegang is gratis. De organisatie is in handen van Rivas Zorggroep en SamenDoen.

Rouw rond overlijden partner
19:30, Geldermalsen, De Pluk, Rijksstraatweg 64-005. Het overlijden van een partner verandert het leven voor altijd. Iedereen verwerkt op zijn of haar eigen manier het gemis. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw rond overlijden van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor informatie kunnen belangstellenden contact opnemen met Christien den Hartog 0345-616610 of mailen naar cdenhartog@welzijnwestbetuwe.nl.

Gebruiken rond cremeren en begraven
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Arnaud en Nellie Geevers uit Tricht vertellen bij Nuts Geldermalsen over één aspect van hun vele reizen: hoe gaan mensen om met hun doden en hoe worden hun dierbaren gecremeerd of begraven. Het gaat vaak heel anders dan in Nederland. Het tweetal laat beelden zien vanuit onder andere China, Myanmar, Peru, Cuba, Chili, Bolivia, Indonesië. De avond is voor leden van Nuts Geldermalsen gratis, niet-leden betalen 5 euro, leden van de bibliotheek 4 euro.

woensdag 31 oktober

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'.

Halloween
19:00, Leerdam, gebouw West-End. Wijkvereniging West-End organiseert een halloweenavond. Er zijn griezelige films en griezelige muziek, bovendien mag iedereen verkleed komen. De entree is gratis, iedereen is welkom.