Keuze voor Avres, maar niet echt van harte

vijfheerenlanden • Avres gaat zo goed als zeker per 1 januari 2020 de Particiaptiewet voor heel het territorium van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden uitvoeren. In 2019 blijft de gemeente echter nog wel een jaartje lid van de Utrechtse aanbieder WIL (Werk en Inkomen Lekstroom).

Ook vanaf 2020 maakt de gemeente Vijfheerenlanden nog wel gebruik van de diensten van WIL, via zogenaamde dienstverleningsovereenkomsten. De cliënten moeten zo weinig mogelijk merken van de overgang van de ene naar de andere aanbieder. En ook de medewerkers zullen zoveel mogelijk op hun huidige werkplek blijven werken.

Clash

De keuze tussen Avres en WIL was de afgelopen aanleiding voor een flinke clash tussen de gemeenten Gorinchem, Giessenlanden en Molenwaard enerzijds en de Vijfheerenlanden-gemeenten anderzijds. Aanvankelijk was er bij de Vijfheerenlandense gemeenten een voorkeur om de keuze over te laten aan de nieuwe raad. Die besluiteloosheid vonden de Alblasserwaardse gemeenten onacceptabel. Op 27 september stuurden ze een persbericht waarin stond dat door dit geaarzel er onzekerheid zou zijn over de uitkeringen van cliënten.

Het heeft inderdaad te lang geduurd, erkende wethouder Arie Donker (Zederik) vorige week dinsdag tijdens de behandeling van het voorstel in het Vijfheerenlanden Beraad. Een mogelijke keuze voor WIL heeft grote gevolgen, omdat daarmee het voortbestaan van Avres in het geding komt. Hardinxveld is al uitgetreden, Lingewaal gaat dat waarschijnlijk ook doen. En dan blijven alleen Gorinchem en de nieuwe gemeente Molenlanden over.

Alle woordvoerders in het VHL-beraad waren overigens ontstemd over het persbericht van Avres. Er vielen temen als 'teleurstellend', 'treurig', 'vreselijk'. 'wispelturig'. "Het kan niet zo zijn", zei CU-vertegenwoordiger Dico Baars, "dat bestuurlijke belangen de boventoon voeren ten opzichte van de belangen van cliënten."