Wethouder Meijdam betreurt stap Netto

leerdam • Wethouder Teus Meijdam vindt het een gemis voor Leerdam dat de Nettorama vertrekt.

"Het is heel jammer. De Nettorama is een winkel die hier bij uitstek past. Vooral voor mensen met een kleine beurs. Ik betreur het zeer dat ze weggaan. We hebben in Leerdam supermarkten genoeg, maar niet één die vergelijkbaar is met de Nettorama."

Industrieweg

Meijdam bevestigt dat de Nettorama zich na het opzeggen van het contract van de huidige locatie aan de Markt graag tijdelijk op het industrieterrein - in het voormalige pand van Emck aan de Industrieweg - had willen vestigen. "En het klopt ook dat ik dat best een goed idee vond. Ik heb directeur Sulmann laten weten dat ik dacht dat het wel zou lukken." Maar dat bleek wat al te optimistisch. "Ik had het graag gewild, maar het bleek niet te kunnen. Ik werd in het gemeentehuis terug gefloten. Ambtenaren maakten me duidelijk dat vestiging op het industrieterrein haaks staat op het bestaande beleid en de afspraken met anderen en dat dit bovendien problemen met de provincie op zou leveren."

Bestemmingsplan

"Het bestemmingsplan laat zoiets gewoon niet toe. Om diezelfde reden ging het destijds ook mis met de verhuizing van de Nettorama naar het Eiland van Heesen." Sommige betrokkenen zouden bang zijn geweest dat de Nettorama na een eventuele verhuizing naar het industrieterrein daar nooit meer zou vertrekken. Meijdam: "Die geruchten heb ik ook gehoord. Maar daar was ik niet zo bang voor. Een man, een man; een woord, een woord. Bovendien zouden we dat contractueel goed hebben geregeld."

Meijdam benadrukt dat de gang van zaken hem een 'katerig' gevoel bezorgt. "Het vertrek van de Nettorama vind ik een gemis voor Leerdam én voor het nieuwe Reilinghplein. Ik heb de afgelopen tijd m'n nek uitgestoken om de supermarkt voor de stad te behouden. Natuurlijk duurde het best lang, maar we zijn aan de 'voorkant' met voorlichtingsavonden en inspraak zo zorgvuldig mogelijk geweest om achteraf zo min mogelijk problemen te krijgen. Er lag inmiddels een prachtig - kant en klaar - plan. En nu gaat het alsnog mis. Vreselijk jammer. De aanleg van het nieuwe plein gaat door, maar met de invulling van de voormalige Rabobank moeten we van vooraf aan beginnen. Hopelijk vindt de projectontwikkelaar een andere trekker, zoals de Lidl, en anders moeten we een ander alternatief zoeken."

André Bijl