• Carel van der Velden en Sander Bergshoeff.
• Carel van der Velden en Sander Bergshoeff. Foto: Peter Verbeek

Koploper vol vertrouwen richting 'Derby der lage landen'.

Optimisme troef bij sc Everstein

everdingen • Komende zaterdag is het weer zo ver: dan staat de 'Derby der Lage Landen', zoals het duel tussen SC Everstein en HSSC '61 in Everdingen liefkozend wordt genoemd, op de kalender. De thuisclub kijkt daar met meer vertrouwen naar uit dan de gasten. Na vijf wedstrijden bedraagt het onderlinge verschil immers al 10 punten! "HSSC '61 zal met knikkende knieën naar ons toe komen", denkt Everstein-trainer Carel van der Velden.

Beide clubs zitten voor het vierde seizoen op een rij in dezelfde poule. Voor Sander Bergshoeff, net terug van een langdurige blessure, wordt het zijn zevende derby. "Hoewel ik het idee heb dat het bij HSSC '61 wat meer leeft dan bij ons is dit voor SC Everstein een wedstrijd die we altijd willen winnen. Vorig seizoen hebben we twee keer met duidelijke cijfers verloren. Thuis waren we voetballend beter, maar Heicop was zo effectief in de counter dat we er met 1-4 aan zijn gegaan. HSSC '61 heeft flink wat scorend vermogen ingeleverd terwijl wij er kwalitatief op vooruit zijn gegaan en doeltreffender zijn dan toen. We creëren zoveel kansen dat het zeker geen 1-4 zal worden; eerder 4-1."

Carel van der Velden wil graag kwijt dat binnen vrijwel alle geledingen van SC Everstein, en ook bij de supporters, wat sceptisch is gereageerd op de komst van vijf spelers van buitenaf. "Er zijn acht spelers vertrokken en we hadden ze keihard nodig! Het is inmiddels voor iedereen duidelijk dat het allemaal versterkingen zijn. Vanaf de voorbereiding ben ik met assistent-trainer Peter Verwolf als een olifant door de porseleinkast gegaan. De groep heeft moeten wennen aan mijn directe communicatie en coaching, die soms zelfs op het botte af was. Dat is een heel andere benadering dan men hier was gewend. Maar als we donderdag na de training samen wat drinken valt dat weg. Dan zijn we één groep. En je ziet waar dat tot heeft geleid, al had ik niet verwacht dat we na vijf wedstrijden nog geen punt hadden ingeleverd. We zijn blij met de resultaten, dat haalt veel druk weg bij de spelers. We voetballen vanuit een vast systeem (4-3-3), en daar voelt iedereen zich steeds beter bij. De bal vrijblijvend inspelen en daarna blijven staan is uit den boze. Er komen meer automatismen in ons spel en dat moet nog verder worden uitgebalanceerd. Ook moeten we beter worden in de omschakeling en in het benutten van de kansen. Maar we spelen altijd ons eigen spel en passen ons aan geen enkele tegenstander aan."

Van de derby tegen HSSC '61 rekent Van der Velden op een open wedstrijd, waarbij de druk meer bij de gasten ligt dan bij zijn eigen elftal. "Iedereen is fit, niemand is geschorst en we zijn er klaar voor. Er zal een heel ander Everstein op het veld staan dan vorig seizoen. Zowel achterin als op het middenveld zijn we veel sterker geworden. HSSC '61 heeft een jasje uitgedaan maar toch zullen we op moeten passen. In dit soort wedstrijden kunnen altijd onverwachte krachten loskomen. En als ik een voorspelling moet doen: ik denk dat we met 3-1 winnen."

Gert van der Gun, sinds twintig jaar de huisjournalist van SC Everstein, heeft zich aangenaam laten verrassen door Wessel Bergshoeff en Gerwin het Lam. "Door de absentie van vaste krachten als Sander Bergshoeff en Klaas Hazendonk hebben zij zich vanuit het tweede elftal naar de A-selectie gewerkt en daar veel speelminuten gekregen. Wat betreft de derby tegen HSSC '61: die ploeg is nog wat wisselvallig, maar hoort voor mij, evenals SV Capelle, GDC, Sleeuwijk en SC Everstein, tot de teams die hoge ogen kunnen gooien. In vergelijking met vorig seizoen is SC Everstein in de breedte sterker geworden en heeft het meer voetballend vermogen. Dit is en blijft echter een speciale wedstrijd waar je op voorhand niets van kunt zeggen. Maar ik vind dat SC Everstein, als ongeslagen koploper, in staat moet zijn om die status met succes te verdedigen."

Gerrit Molenaar, trainer van HSSC '61, denkt niet dat zijn ploeg veel kans maakt in Everdingen. "We starten in elk geval zonder Lucas van Dam, die rood kreeg in ons laatste duel tegen NEO '25. We hebben niet het elftal van vorig jaar, en normaal gesproken zijn we kansloos."