• Een jonge glasblazer aan het werk in Novy Bor.
• Een jonge glasblazer aan het werk in Novy Bor. Foto: Cees Taal

Eerste Tsjechische stagiaires volgend jaar naar Leerdam

Leerdam doet inspiratie op in Novy Bor

leerdam • Eerste resultaat: studenten uit Novy Bor komen volgend jaar naar Leerdam voor een glasstage. Voor de Tsjechen mogelijk een springplank naar een internationale carrière, terwijl 'Leerdam' hoopt dat sommige kunstenaars hier blijven 'hangen' om zo Leerdam als Glasstad een impuls te geven. In het verleden waren er ook al volop contacten tussen de glassteden Leerdam en Novy Bor. Omdat de situatie in Tsjechië verbeterde en – vooral – Leerdam onder druk van bezuinigingen financieel beknibbelde op haar internationale 'betrekkingen' stierven de contacten in schoonheid. Inmiddels is het tij gekeerd. "Voor beide steden lijkt het een goed idee om de banden weer aan te halen", legt Cees Taal – wethouder kunst en cultuur – uit. Begin deze maand bezochten burgemeester Tjerk Bruinsma, de wethouders Cees Taal en Bart Bruggeman en de ambtenaren Dick Admiraal en Kick Gereke het Internationale Glas Symposium in Novy Bor.

De Leerdammers kwamen diep onder de indruk en boordevol ideeën terug. "Alles ademt daar glas. De hele vallei – de Crystal Valley – rond Novy Bor staat in het teken van glas. De glascultuur daar is nog veel groter dan in Leerdam", vertellen Taal en Admiraal enthousiast. "Hier hebben we drie glasblazerijen, daar staan ovens op zeker honderd locaties. We zijn op bezoek geweest in glasfabriek Egermann waar ze zich bezig houden met productiewerk. Allerlei teams zijn daar samen aan het werk. Het is net of je rondloopt in die film van Bert Haanstra." De kracht van Novy Bor is volgens Dick Admiraal dat alle betrokkenen elkaar kennen. "De vakschool heeft verschillende niveaus. Iedereen die in Novy Bor actief is met glas heeft op die school gezeten. Ambachtslieden, kunstenaars en mensen die zich bezig houden met marketing weten elkaar daarom heel makkelijk te vinden."

De Leerdamse delegatie was in Novy Bor om oude contacten te vernieuwen, maar vooral ook om ideeën op te doen voor een vakschool in Leerdam. "Als je geen eigen school hebt, bestaat het gevaar dat er straks onvoldoende glasblazers overblijven. Eerdere plannen om zo'n vakschool te stichten, kwamen niet van de grond. Vandaar dat we een nieuwe poging wilden wagen", legt Taal uit. Inmiddels zijn de inzichten veranderd. "Die school was onze droom. Maar het is zo'n enorme klus om een school op poten te zetten dat we contact hebben gezocht met de vakschool in Novy Bor om stagiaires naar Leerdam te halen die zich onder de hoede van Leerdamse kunstenaars en vakmensen verder bekwamen." Volgens Taal varen beide partijen daar wel bij. "Tsjechische glasblazers zoeken een plek in West-Europa waar ze stage kunnen lopen, ervaring opdoen en Engels leren. Dat kan een opstapje zijn naar een internationale carrière: Leerdam als springplank naar West-Europa. Voor ons is het een uitgelezen kans om talentvolle jongeren naar Leerdam te halen in de hoop dat deze 'pareltjes' hier een aantal jaren blijven om zo onze glascultuur een impuls te geven. Die uitwisseling is belangrijk voor de toekomst van het Leerdamse glas", constateert Cees Taal. Volgend jaar komen de eerste Tsjechische studenten al naar Leerdam.

Maar het bezoek heeft meer opgeleverd. "Heel Novy Bor staat in het teken van glas. Als je de stad binnenrijdt, staat op de eerste rotonde al een glazen beeld. Er is zoveel glaskunst in de buitenruimte dat iedere bezoeker meteen weet: ik ben in een glasstad. Dat is ook onze uitdaging." Zo maar een paar ideeën: de oude machines uit de Schiedamse glasfabriek worden tentoongesteld in het centrum, kunstenaars moeten meer zichtbaar zijn in de stad, kunstwerken worden uitgestald bij zoveel mogelijk ondernemers, het Glasmuseum gaat meer activiteiten ontplooien voor de scholen en er komt een stadspark naast de glasblazerij. "Als de raad akkoord gaat, wordt dat park volgend jaar al aangelegd. Het glas moet een beleving worden. Zodat mensen zeggen: 'we zijn in Leerdam geweest en hebben zulke mooie dingen gezien'. Dat is ons verhaal en dat verhaal moeten we vertellen, met vuur en passie", aldus Taal.

André Bijl