• De eerste 'reünierepetitie' zit erop. Middenvoor zit Leo Blom.
• De eerste 'reünierepetitie' zit erop. Middenvoor zit Leo Blom. Foto: Janneke Boogaard

Muziekvereniging Wilhelmina Herwijnen viert 120-jarig bestaan

'Muzikant ben je voor het leven'

herwijnen • Leo Blom (53) weet het nog precies: 324 punten. Dat was de score op het concours in Zaandam waaraan hij met fanfare Wilhelmina deelnam in de jaren tachtig. De vereniging speelde toen in de hoogste afdeling van de muziekbond, de vaandelafdeling. "Het was de glorietijd van dirigent Jan van Nerijnen", herinnert Leo zich nog goed. "Heel mooi om dat mee te maken."

Helaas moest Leo een aantal jaren later geopereerd worden aan zijn keel, waardoor de hoge noten op zijn bugel niet meer haalbaar waren. "Dat verminderde voor mij het plezier in het muziek maken en uiteindelijk ben ik gestopt." Sinds 1990 speelt hij niet meer bij een vereniging, maar afgelopen week klapte hij zijn muziekstandaard weer eens uit in het dorpshuis in Herwijnen.

De aanleiding daarvoor was de uitnodiging die hij dit voorjaar in de bus kreeg van de muziekvereniging. Alle oud-leden werden opgeroepen mee te spelen ter ere van het 120-jarig bestaan. Tot vreugde van de club reageerden ruim twintig mensen positief. Zij werden voor de zomervakantie van een instrument voorzien en vorige week dinsdag was de eerste gelegenheid om zich in het orkest te voegen.

"Het was even wennen, maar de kruizen en mollen zitten er eigenlijk nog best goed in", deed Leo na afloop van de repetitie verslag. "Het scheelt wel dat ik altijd een trompet in huis heb gehouden, daar speelde ik wel eens op bij trouwerijen of kampioenschappen. Muzikant ben je tenslotte voor het leven."

Ook zijn broer Anton (58) ging in op de uitnodiging voor het reünieconcert. Hij speelde eind jaren zeventig korte tijd bij Wilhelmina, nadat hij met zijn familie was verhuisd vanuit Vuren. Daar hadden ze al kennisgemaakt met de blaasmuziek bij Harp en Luit. "Vanaf 1989 kon ik het niet meer combineren met mijn werk als internationaal chauffeur. En ik had nog een andere hobby die veel tijd vroeg: scheidsrechter in het amateurvoetbal", vertelt Anton terwijl hij even zit bij te komen na de repetitie. Hij schopte het tot het hoogste amateurniveau. "Maar vorig jaar kreeg ik te horen dat ik slijtage heb in mijn knie. Toen heb ik besloten te stoppen." Nu hij ook weer dichter bij huis werkt, zou de fanfare wel weer in zijn leven passen.

"Er wordt al stevig aan me getrokken", lacht Anton, die ook actief is geweest bij Nieuw Leven in Haaften. Hij houdt een hernieuwd lidmaatschap nog even in overweging. De eerste oefenavond is wel goed bevallen. "De dirigent vond het goed gaan", zegt de bassist bescheiden.

De muziekvereniging richt zich allereerst op een gezellige dag met leden en oud-leden. Volgende week is er een tweede gezamenlijke repetitie, maar oud-leden die verder weg wonen of minder repetities nodig hebben, kunnen ook op de dag zelf aanschuiven. Na een laatste repetitie in de middag is er voldoende tijd om herinneringen op te halen en bij te praten. "Gezien de enthousiaste reacties gaat het met die eerste doelstelling, een gezellige reünie, in elk geval goedkomen. Natuurlijk zou het gaaf zijn als er wat oud-leden de smaak weer te pakken krijgen en weer aanhaken", aldus de vierkoppige jubileumcommissie.

Leo en Anton kijken net als de rest van de muzikanten uit naar zaterdag 10 november, als het jubileumconcert plaatsvindt. De huidige fanfare speelt enkele werken onder leiding van Ron van Duffelen, die het orkest sinds enkele jaren onder zijn hoede heeft. Van Duffelen dirigeert ook het reünie-orkest. Ook is er een slagwerkgroep gevormd, waarin zowel oud-leden als huidige muzikanten als beginnende leerlingen samen spelen onder leiding van Lucifers Slagwerk.

Het concert op zaterdag 10 november begint om 19:30 uur in het thuishonk van de vereniging, dorpshuis De Poort in Herwijnen. De toegang is gratis. Er wordt een verloting met mooie prijzen gehouden om de onkosten te dekken.

Actuele informatie staat op de Facebook-pagina van Wilhelmina
(@wilhelminaherwijnen).