• Femke van Weenen (links) en Christel van 't Pad van het Mamacafé.
• Femke van Weenen (links) en Christel van 't Pad van het Mamacafé. Foto: Janneke Boogaard

Iedere eerste vrijdag van de maand in de Leerdamse bieb

Onderonsje voor ouders en opvoeders

leerdam • Toen haar kraamtijd voorbij was, was de eerste vrijdagochtend van de maand een belangrijk moment voor Femke van Weenen. "Mijn eerste huilde veel, later bleek dat dat kwam door een koemelkallergie. In een koffietentje voelde ik me al snel opgelaten. Het Mamacafé was echt een toevluchtsoord, ook al kende ik er in het begin nog niemand. Bij andere jonge ouders vind je begrip." Christel van 't Pad bevestigt dat. "Met een kleintje zit je in het begin veel thuis. Even eruit is dan fijn, en hier kun je makkelijk naartoe."

'Hier' is de kinderhoek achter in de Leerdamse bibliotheek, de plek waar jonge ouders elkaar op de eerste vrijdag van de maand van 10:00-12:00 uur kunnen ontmoeten. "Het heet Mamacafé omdat dat knusser klinkt dan zoiets als Opvoedcafé, maar vaders zijn natuurlijk ook welkom", benadrukt Femke. Soms is er een spreker, bijvoorbeeld over het gebruik van draagdoeken.

Logo

Ervaringen uitwisselen is de belangrijkste bezigheid. Dat blijkt ook uit het gloednieuwe logo, dat tijdens de onlangs gehouden opvoedmarkt werd gepresenteerd. Een praatwolkje met allerlei pictogrammen erin laat zien hoe divers de gespreksonderwerpen zijn: van flesjes tot sport en van voorlezen tot gezond eten. "Het gaat niet alleen over baby's, maar ook over goed voor jezelf zorgen, met alle verschillende rollen die je hebt", zegt Christel.

Femke en Christel namen samen met Marieke Kuil-Bel de organisatie van het Mamacafé onlangs over van de oprichters, die het niet meer konden combineren met gezin en werk. Door de aanwezigheid op de opvoedmarkt, het nieuwe logo, actieve aanwezigheid op social media en de flyer die in de maak is, hopen ze de groep uit te breiden. "Het Mamacafé kan bijvoorbeeld ook heel fijn zijn voor ouders die nog niet zo lang in Nederland of in Leerdam wonen. Zij kunnen hier een netwerk opbouwen."

In de toekomst zouden de moeders het liefst meerdere Mamacafés per maand houden, eventueel gesplitst naar leeftijd van de kinderen. Femkes zoon speelt inmiddels gezellig met Christels dochter tijdens het Mamacafé. Bij Femke is de tweede op komst, Christel beviel in juni van haar tweede dochtertje. "We zouden ook graag zien dat het Mamacafé niet alleen op ons rust, maar dat er een paar gastheren of -vrouwen bij komen. Zij heten bezoekers welkom en betrekken hen zo nodig bij het gesprek."

Het eerstvolgende Mamacafé is vrijdag 2 november. De 'cafégangers' zijn te vinden in de kinderhoek achterin de bibliotheek. Deelname is gratis. Voor vragen of meer informatie: mamacafe.leerdam@gmail.com, @mamacafeleerdam op Facebook en Twitter en @mamacafe_leerdam op Instagram.


Janneke Boogaard