woensdag 17 oktober

Brugwachters
19:30, Leerdam, gebouw Maranatha. De interkerkelijke bejaardenzorg organiseert weer een avond in Maranatha. Voor de pauze verzorgt dominee J. W. Ploeg de meditatie. Erna zijn H. Rijneveld en J. Sebus aan het woord. Zij spreken over het thema: 'De brugwachters van het Merwedekanaal'. Het belooft weer heel interessant te worden. We nodigen allen die boven de 60 jaar zijn hartelijk uit.

Jaarvergadering en reisverslag
19:45, Herwijnen, dorpshuis De Poort. De Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Herwijnen, komt bijeen voor haar jaarvergadering. Na de pauze vertellen Dick en Bas Klein Geltink over de Annapurna-trektocht in Nepal, die zij vorig jaar hebben gemaakt. De aanvang is 19:45 uur, entree voor niet-leden is 5 euro.

donderdag 18 oktober

Over het Koninklijk Huis
20:00-22:00, Leerdam, Bibliotheek Leerdam. Jos Slieker van de Historische Vereniging Leerdam is te gast in Bibliotheek Leerdam. Hij neemt bezoekers door middel van beeld en geluid mee op een koninklijke reis door de tijd. Hij vertelt namelijk alles over de bezoeken van de koninklijke familie aan Leerdam en omstreken. De lezing is van 20:00 tot 22:00 uur. De koffie met wat lekkers staat klaar. Reserveren is niet nodig, er is vrije inloop. Meer informatie is te vinden op de website. www.debibliotheekaanzet.nl

vrijdag 19 oktober

GO: 'The day will come'
20:30, Leerdam, stadspodium GO. In GO is de film 'The day will come' te zien. De film speelt zich af in Denemarken in 1967. Op straat zijn er dagelijks demonstraties tegen de oorlog in Vietnam, kranten en tv-zenders berichten over de race om de eerste man op de maan te brengen en in heel Europa komt een nieuwe jeugdcultuur op. Voor de broertjes Elmer en Erik zijn dromen over vrijheid en blijheid echter ver weg. Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, stuurt de staat hen naar een jongensinternaat. Aan het hoofd staat de sadistische en rechtlijnige directeur Heck, die zijn ouderwetse opvoedingsmethodes met harde hand toepast. Hij gebruikt de jongens als goedkope werkkrachten en houdt ze in het gareel met lijfstraffen, vernederingen en medicijnen. Elmer en Erik zetten dan ook alles op alles om het internaat te ontvluchten. De film werd in Denemarken overladen met filmprijzen. De vertoning begint om 20:30 uur, entree is 7,50 euro.

LingeFilm: 'God's own country'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. LingeFilm toont op de film 'God's own country'. Een romantisch verhaal vol hoop. Hierin werkt Johnny keihard op de boerderij van zijn ouders in Yorkshire. Hij drinkt zijn frustraties weg in de pub en beleeft er seksuele avonturen die nergens toe leiden. Een intense relatie met een Roemeense seizoenarbeider die voor enkele weken komt werken op de boerderij zal zijn leven voorgoed veranderen.

zaterdag 20 oktober

LingeFilm: 'The bookshop'
20:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. Bij LingeFilm is 'The bookshop' te zien, hierin tracht Florence haar droom te verwezenlijken door een boekwinkel te starten. De welgestelde Violet probeert haar plannen te dwarsbomen. In Spanje won deze film de Goya Filmprijs voor beste film, beste regie en beste scenario. Vóór de film om 20:15 uur zal de eigenaar van boekhandel Tomey uit Culemborg vertellen hoe het is om een boekhandel anno 2018 te runnen.

zondag 21 oktober

Rivierenland Klassiek
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Ben Weishaupt (trompettist, zanger, dirigent én pianist) speelt op de piano o.a. Brahms (drie intermezzo's op. 117, Poulenc - Novelette nr. 3, Sur un thème de Manuel de Falla), Liszt (Ballade nr 2), Brahms (Ballades op. 10 nr. 1 & 2) en Szymanowski (Variaties over een Pools volksthema). Entre: 10 euro.

maandag 22 oktober

Vaste planten
20:00, Gorinchem, wijkgebouw De Heul. Lezing bij Groei & Bloei, afdeling Gorinchem, over vaste planten die lekker lang, lekker laat en/of lekker veel bloeien. Tijdens de lezing krijgt iedere bezoeker een syllabus met daarop de namen van de besproken planten. Tevens staat er in de syllabus een link waarmee de foto's van de besproken planten terug kunnen worden gezien. Toegang is 3 euro.

dinsdag 23 oktober

Dorpsontmoetingspunt (Dop)
09:30, Deil, dorpshuis 't Duifhuis. In de herfstvakantie zijn ook de jongeren van harte welkom bij Dorpsontmoetingpunt (Dop) in Deil. Er is deze keer een bingo, inloop vanaf 09:30 uur.

woensdag 24 oktober

Wandeling
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een wandeling voor kinderen van 8 tot en met 10 jaar. Zij gaan - als het weer meezit - een rondje lopen van zo'n 4 kilometer, door het natuurgebied achter De Schaapskooi. Voor de jongere kinderen, onder begeleiding van een (groot)ouder, is er een programma met een kortere wandeling. Deelname kost 2,50 euro, inclusief een consumptie. Vooraf opgeven is noodzakelijk, dit kan via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Verrassingsmiddag
13:30-16:30, Leerdam, Bezoekboerderij Het Achterhuis. Vakantieverrassingsmiddag met het thema 'Hoe word ik in één middag boer of boerin'. Voor jong en oud, met lekkere hapjes en drankjes. De kosten van de middag bedragen 8,00 euro per persoon. Bij regen wordt het programma aangepast; deelnemers kunnen het beste makkelijke kleding en oude schoenen of laarzen aantrekken. Oud brood om de dieren te voeren is welkom. Graag van te voren opgeven en bij kinderen de leeftijd vermelden. Opgeven kan tot de dag zelf 12:00 uur via 0345-619887, info@bezoekboerderij.nl of via een berichtje op Facebook. Het programma is heel geschikt voor gezinnen of opa's en oma's met kleinkinderen.

Bezig in het bos
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen op pad op landgoed Waardenburg en Neerijnen. Op zoek naar bladeren, bomen en paddenstoelen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Deelname kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 2,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/activiteiten

Inloopmiddag
14:00-15:30, Leerdam, Noorderberg. Seniorweb Leerdam organiseert een wekelijkse inloopmiddag voor mensen die vragen hebben over het gebruik van hun computer, tablet of mobiele telefoon. Vrijwilligers staan paraat om allerlei problemen op te lossen. Deelname kost 5 euro per 'consult'. Aanmelden is niet nodig.
www.leerdam.seniorweb.nl

LingeFilm: 'Pieter Konijn'
14:30, Geldermalsen, mfc De Pluk. 'Pieter Konijn' is te zien bij LingeFilm. Pieter Konijn is de verfilming van Beatrix Potters tijdloze verhaal over de eigenwijze en ondeugende Pieter Konijn.

Infoavond OV-chipkaart
19:30-21:30, Est, Dorpshuis. OV-ambassadeurs geven informatie over de OV-chipkaart en het reizen met het openbaar vervoer. Georganiseerd door Vrouwen van Nu, samen met provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis, de koffie en thee staan vanaf 19:15 uur klaar.

donderdag 25 oktober

High tea met smartlappen
14:30-16:30, Beesd, Het Klokhuis. High tea in Het Klokhuis, met muzikale noot van smartlappenstel Bert en Ria van Houten. Het moet een gezellige meezingmiddag worden. Deelname kost 3 euro, opgeven kan bij Joanne Bredero via 0345-681264.

vrijdag 26 oktober

Over bomen
10:00-12:00, Schoonrewoerd, natuurcentrum De Schaapskooi. Natuur- en vogelwacht De Vijfheerenlanden organiseert een ochtendactiviteit voor kinderen vanaf 8 jaar. De ochtend staan bomen centraal. Na een inleiding gaan de deelnemers naar buiten met zoekkaarten en opdrachten om de gehoorde weetjes over bomen te onderzoeken. Als afsluiting maken de kinderen een knutselwerkje. Kinderen van 6 of 7 jaar oud mogen ook meedoen, maar dan alleen onder begeleiding. Deelname kost 2,50 euro. Vooraf opgeven is noodzakelijk en kan via 0345-612829 of k.van.baren1@kpnplanet.nl.

Bierproefavond
21:00, Leerdam, stadspodium GO. De maandelijkse bierproefavond staat weer op het programma. Proeven van vijf biertjes kost 12,50 euro. Reserveren kan via reserveren@go-leerdam.nl.

zaterdag 27 oktober

Najaarsmarkt
13:30-17:00, Hellouw, De Biskamp. Najaarsmarkt in dorpshuis De Biskamp in Hellouw. Met onder andere: landelijke woon- en groendecoratie, vogeltaarten, allerlei baksels en lekkernijen, dameskleding, kaas van Noordam en een gezellige koffiehoek. Toegang is gratis.

Nachtelijke boottocht
18:30, Leerdam, Veerstoep 3. Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap (VBL) organiseert een nachtelijke boottocht in het kader van de Nacht van de Nacht. De boot vaart in het donker van Leerdam naar Arkel en weer terug. De Nacht van de Nacht is een landelijk initiatief van de gezamenlijke milieufederaties om aandacht te vragen voor het belang van duisternis. De boottocht duurt van 19:00 tot 22:00 uur en start aan de Veerstoep 3. Inschepen vanaf 18:30 uur. Aan boord is het aangenaam toeven, want de deelnemers kunnen niet alleen genieten van het landschap buiten. Er is ook een muzikaal programma. Deelname kost 5 euro voor VBL-leden en hun gezinsleden. Niet-leden betalen 12,50 euro en 5 euro voor hun gezinsleden. Aan boord is plaats voor honderd deelnemers. Opgeven kan tot maandag 22 oktober via contact@lingelandschap.nl.

Muzikale ontmoeting
20:00, Heukelum, hervormde kerk. Kamerkoor LingeVocaal uit Leerdam heeft strijkersensemble JetSet en sopraan Linda Vink uitgenodigd voor een bijzondere, muzikale ontmoeting. In de mooie akoestiek en sfeervolle ruimte van de hervormde kerk in Heukelum voeren koor, orkest en soliste een cantate van Felix Mendelssohn Bartholdy uit: 'Wer nur den lieben Gott lässt walten'. Mendelssohn, een componist uit de Duitse Romantiek, was een groot liefhebber en kenner van de muziek van Bach en die invloed is in deze cantate zeker terug te horen. Meer Mendelssohn wordt tijdens dit concert uitgevoerd door sopraan Linda Vink en strijkersensemble JetSet. Zij ontmoeten elkaar in hun vertolking van 'Salve Regina'. Strijkersensemble JetSet staat onder leiding van Peter Elbertse en heeft een breed repertoire dat reikt van barok tot hedendaags. In dit concert heeft JetSet gekozen voor werken van Corelli, Albinoni en Vivaldi: energieke Italiaanse barok. Het concert begint om 20:00 uur en vindt plaats in de hervormde kerk aan de Torenstraat in Heukelum. Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Vrienden van de Heukelumse kerk. Toegangsbewijzen kosten 10 euro en zijn te reserveren via lingevocaal@gmail.com of 0345-615442.
www.lingevocaal.nl

Janis' Pearls
20:30, Leerdam, stadspodium GO. De band Janis' Pearls treedt op in GO. Het stemgeluid, de energie, de bedrevenheid en de drama van Janis' zang is terug te vinden in deze band. In 2007 begon de band op initiatief van muzikante Helga Buitelaar als projectband tijdens het Gorcumse Hippiefestival. Entree is 10 euro. Reserveren via reserveren@go-leerdam.nl.

maandag 29 oktober

Concert in Huis ter Leede
19:30, Leerdam, Huis ter Leede. Concert in restaurant De Boulevard in Huis ter Leede onder de noemer 'Samen muziek luisteren in Noord'. Bramd de Jong (fagot) en Hans Rijkmans (viool) spelen klassieke muziek. Het optreden begint om 19:30 uur en is rond 21:00 uur weer afgelopen.

dinsdag 30 oktober

Rouw rond overlijden partner
19:30, Geldermalsen, De Pluk, Rijksstraatweg 64-005. Het overlijden van een partner verandert het leven voor altijd. Iedereen verwerkt op zijn of haar eigen manier het gemis. Welzijn West Betuwe organiseert het lotgenotencontact rouw rond overlijden van partner. Aanmelden is niet noodzakelijk. Meer informatie: Christien den Hartog 0345-616610 of mailen naar cdenhartog@welzijnwestbetuwe.nl.

Over cremeren en begraven
20:00, Geldermalsen, mfc De Pluk. Arnaud en Nellie Geevers uit Tricht vertellen bij Nuts Geldermalsen over één aspect van hun vele reizen: hoe gaan mensen om met hun doden en hoe worden hun dierbaren gecremeerd of begraven. Het gaat vaak heel anders dan in Nederland. Het tweetal laat beelden zien vanuit onder andere China, Myanmar, Peru, Cuba, Chili, Bolivia, Indonesië. De avond is voor leden van Nuts Geldermalsen gratis, niet-leden betalen 5 euro, leden van de bibliotheek 4 euro.