• Een eerdere winterfair in het dorpshuis in Nieuwland.
• Een eerdere winterfair in het dorpshuis in Nieuwland. Foto: Geurt Mouthaan

Geen geld voor dorpshuis Nieuwland

nieuwland • Een bijdrage van de gemeente Zederik van 245.000 voor bouwkundige aanpassingen aan dorpshuis 't Brandpunt in Nieuwland staat op losse schroeven.

Herindelingspartners Leerdam en Vianen, die in de aanloop naar de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden over dergelijke uitgaven toestemming moeten geven, vinden de precedentwerking richting andere dorpshuizen te groot om zomaar groen licht te geven. Dit meldde het Zederikse college van B&W onlangs aan de gemeenteraad. "Al met al een ongewenste situatie voor het bestuur van de stichting 't Brandpunt, de inwoners van Nieuwland en de vrijwilligers die hier belangeloos veel tijd in steken", zo constateert het college. "Aan de andere kant zijn dit de gevolgen van de afspraken die we gemaakt hebben aan het begin van de herindeling."

Wethouder Arie Donker laat het er desondanks niet bij zitten. "Intern zijn we ons nu aan het beraden op de mogelijkheden om toch de bijdrage aan 't Brandpunt te kunnen geven. In de raadsvergadering van november hopen we met een definitief voorstel te komen."

Aanleiding voor de aanvraag: het bestuur van dorpshuis Brandpunt in Nieuwland vindt dat het er ten opzichte van dorpshuis De Linde in Meerkerk en dorpshuis De Schakel in Leerbroek maar bekaaid vanaf is gekomen de afgelopen jaren. Stichting Dorpshuis Nieuwland vroeg het gemeentebestuur vorig jaar daarom een deel van een opknapbeurt van 't Brandpunt, waarvan de kosten geschat worden op 500.000 euro, voor haar rekening te nemen.